Een werknemer komt in de navolgende situaties in aanmerking voor vangnet: een tijdelijk contract loopt af tijdens verzuim. een vrouw verzuimd als gevolg van zwangerschap en/of bevalling. verzuim als gevolg van orgaandonatie.
Onder vangnetters verstaan we werknemers die ziek uit dienst gaan, zieke uitzendkrachten en zieke WW'ers. Deze werknemers vallen onder het vangnet van de Ziektewet.
In de meeste gevallen zal de werkgever een basiscontract afsluiten bij een arbodienst op grond van de 'vangnetregeling'. Bij de vangnetregeling sluit de werkgever een contract af met één gecertificeerde arbodienst. Bij de vangnetregeling regelt de werkgever arbozaken via een gecertificeerde arbodienst.
Hoe kom je erachter of je werknemer een no risk status heeft
Wat je wel kunt doen, is het volgende. Vraag het je werknemer. Je mag natuurlijk niet zomaar allerlei medische gegevens opvragen, maar volgens art. 38b Ziektewet mag de werkgever wel aan zijn werknemer vragen of hij in aanmerking komt voor de no riskpolis.
U heeft een WW-uitkering en bent ziek. U heeft een WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering en bent ziek. U bent vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet. U werkt door nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt en u wordt ziek.
Als u geen of onvoldoende arbeidsverleden heeft, dan kunt u bij arbeidsongeschiktheid niet op het UWV terugvallen en heeft u geen recht op een WIA (voorheen WAO), IVA of WGA arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV.
Hoe hoog is de tegemoetkoming? De tegemoetkoming bedraagt 177,68 euro netto (in 2019). Het bedrag wordt jaarlijks bepaald door het ministerie van Sociale Zaken. Je ontvangt de jaarlijkse tegemoetkoming rond 21 september, tegelijk met de uitkering.
Heeft u een handicap, bent u ziek of was u ziek, of bent u opgenomen in het doelgroepregister? Dan kan voor u de no-riskpolis gelden als u gaat werken. Dat betekent dat wij uw werkgever een Ziektewet-uitkering betalen als u (weer) ziek wordt.
Voor wie is de no-riskpolis? De no-riskpolis geldt voor werknemers met een handicap of ziekte. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een werknemer met een WIA-, WAO- of Wajong-uitkering of aan de situatie waarin een WIA-uitkering per einde wachttijd is afgewezen. Per situatie gelden wel (vaak) andere voorwaarden.
In het doelgroepregister staan mensen met een arbeidsbeperking. Zij hebben vaak moeite een baan te vinden. Het gaat om mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Kabinet en werkgevers hebben afgesproken dat zij extra banen gaan maken voor mensen met een ziekte of handicap.
Een uitgebreidere toelichting op de Ziektewet als vangnet vindt u op de website van UWV. UWV betaalt de ziektewetuitkering en die duurt uiterlijk tot de werknemer 2 jaar ziek is. U als werkgever blijft deze periode verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer.
Voorwaarden voorziening
Om een voorziening voor werk te krijgen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U heeft bijvoorbeeld een ziekte of handicap die u belemmert bij uw werk. Dit wordt ook wel een structurele functionele beperking (SFB) genoemd.
In het basiscontract worden werkafspraken gemaakt voor de taken waarvoor de werkgever zich volgens de Arbowet moet laten bijstaan door kerndeskundigen. Om ervoor te zorgen dat de kerndeskundigen op professionele wijze hun werk kunnen doen, moeten ook hierover werkafspraken worden vastgelegd in het basiscontract.
Ik ben ziek en heb een werkgever
Als u ziek bent, betaalt uw werkgever uw loon door. Soms krijgt u een Ziektewet-uitkering via uw werkgever. De loondoorbetaling of Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar.
De Ziektewet-uitkering is meestal 70% van uw dagloon. Om de Ziektewet-uitkering per week te berekenen, vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 5. Om uw uitkering per maand te bepalen, vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 21,75.
Als een werkgever een arbeidsongeschikte werknemer of een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt en de werknemer tijdens dat nieuwe dienstverband opnieuw uitvalt wegens ziekte, komt de no-riskpolis in beeld. De no-riskpolis houdt kortgezegd in dat UWV in die gevallen ziekengeld uitkeert.
U hoeft de no-riskpolis niet van tevoren aan te vragen voor uw werknemer. Op het moment dat uw werknemer ziek wordt, geeft u op het formulier aan dat voor hem de no-riskpolis geldt. Wij beoordelen dan of hij op basis van de voorwaarden van de no-riskpolis een Ziektewet-uitkering krijgt.
Antwoord. Medewerkers die zijn opgenomen in het doelgroepregister banenafspraak, kunnen in principe tot de AOW-leeftijd in dit doelgroepregister blijven staan en mee blijven tellen voor de banenafspraak en bijbehorende ondersteuning.
De no-riskpolis geldt in sommige gevallen voor 5 jaar: wij betalen een Ziektewet-uitkering als de werknemer ziek wordt binnen 5 jaar vanaf de start van zijn dienstverband, of vanaf de toekenning van een WIA-uitkering. In bijzondere situaties kan uw werknemer een verlenging van nog eens 5 jaar aanvragen.
De loonkostensubsidie is bedoeld voor werkgevers die iemand met een ziekte of handicap in dienst nemen. Deze werknemer ontvangt een uitkering in het kader van de Participatiewet. De werkgever vraagt de loonkostensubsidie aan voor de werknemer als deze minder dan het minimumloon kan verdienen.
Voor werknemers met een no-riskpolis ligt de hoogte in het eerste jaar tussen de 70% en 100% van het dagloon. Dit geldt ook voor werknemers die onder de Compensatieregeling voor oudere werknemers vallen. De precieze hoogte hangt af van de hoogte van het loon dat u moet doorbetalen bij ziekte van uw werknemer.
Als je in loondienst bent en 20 maanden niet meer (volledig) gewerkt hebt, dan kan je een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Van het UWV ontvang je in de 88e week dat je ziekgemeld bent bericht over de aanvraag van een WIA-uitkering.
Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten in 2022 is € 186,00 netto. Dit jaarlijkse bedrag wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.