Juridische bepalingen waarbij u bij aanschaf op dient te letten. Met betrekking tot de regelgeving voor lichtsterkte zijn er geen specifieke waarden voor LEDs, maar alleen voor traditionele gloeilampen. Een H1-gloeilamp mag maximal 1150 lumen bereiken, terwijl een H8-peer ongeveer bij 800 lumen ligt.
We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000. Vooral voor werkplekken in de keuken adviseren we om een hoger aantal Lumen te gebruiken. Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is.
Er mag namelijk niet zomaar LED verlichting geplaatst worden in de auto. Er mogen alleen LED lampen in je auto worden geplaatst als de licht unit hiervoor is gemaakt. De LED lampen met een H-fitting, zoals H7, H4, H1, etc. zijn helaas niet bestemd voor de openbare weg.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Gemiddeld moet u rekenen op ongeveer 3000 lumen voor de hal.
De LED-bouwlamp van 50 Watt geeft met 5.000 lumen ongeveer evenveel licht als een halogeen bouwlamp van 500 Watt. Ook hebben wij LED-bouwlampen van 200 Watt. Deze geven zelfs 20.000 lumen en daardoor ook zeer geschikt voor het verlichten van grote oppervlakten zoals velden, parkeerplaatsen en paardenbakken.
Lichtbronnen boven een eettafel en boven het aanrecht zijn belangrijk. We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000. Vooral voor werkplekken in de keuken adviseren we om een hoger aantal Lumen te gebruiken.
Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht. In september 2016 ging hetzelfde verbod ook in voor halogeenspotjes van 230 volt. Vanaf september 2018 verdwijnen ook de heldere halogeenlampen (peertjes) van 230 volt uit de handel.
LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier. Kies voor LED en je maakt een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze!
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Over het algemeen geldt dat zo'n 300 à 400 lumen per vierkante meter voldoende is voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo'n 500 à 800 lumen per m² nodig.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de lamp uitstraalt. LED-lampen worden steeds energiezuiniger, ze hebben een lager wattage dan traditionele lampen maar geven evenveel of meer licht.
De daadwerkelijke lichtopbrengst bedraagt 600 lumen bij een 6-60 watt lamp.
LED (filament) lampen
Bij de meeste LED lampen geldt: hoe lager de kleurtemperatuur, hoe lager het aantal lumen. Toch zijn er genoeg E27 en E14 LED lampen in de kleurtemperatuur extra warm wit (2700 Kelvin) met een hoge lichtopbrengst.
LED bouwlamp van 1000W met SMD LED´s
Deze krachtpatser is in staat is om 120.000 Lumen te leveren. Hierdoor is deze lamp te vergelijken met een 10.000 Watt halogeenlamp en is het tevens de sterkste lamp uit ons assortiment.
Fietsen op matig verlichte wegen: kies voor een koplamp/voorlicht tussen 100 en 400 lumen met een hoge lux. Daarmee word je gezien en heb je zelf ook meer zicht op de weg. Fietsen over donkere wegen: kies voor een koplamp/voorlicht tussen 400 en 800 lumen met een hoge lux.