Zuurder maken van de grond (de pH verlagen) is veel lastiger. Maar dat lukt met turf(strooisel), zwavel(poeder) en oude koemest (goed vergane stalmest). Maar er moet heel wat zuur makend materiaal worden ingewerkt om kalkrijke grond te verzuren.
De pH-waarde kan variëren van 1 tot 14. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en een lage zuurgraad.
Meten met pH-strips
Bij de apotheek kun je speciale pH meetstrips kopen. Met deze strips kun je de zuurgraad van je lichaam controleren via speeksel of urine, waarbij de meting van urine het meest betrouwbaar is. Het is de bedoeling dat je gedurende een paar dagen meet en de resultaten opschrijft.
Waarden beneden 0 en boven 14 zijn mogelijk en zulke oplossingen zijn over het algemeen zeer gevaarlijk: geconcentreerde zuren en geconcentreerde basen. Bij een pH die lager is dan −1 moet de [H3O+] groter zijn dan 10,1 mol/l.
Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.
Door de verzuring daalt de belastbaarheid van de weefsels en ontstaat er tal van klachten zoals allergieën, infectiegevoeligheid, huidproblemen, haaruitval, jicht, reumatische klachten, gewrichtsproblemen, spierkrampen, hart- en vaatklachten, osteoporose.
Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.
Bij een pH-meting wordt de zuurgraad (pH) van de slokdarm gemeten. Voor deze meting wordt een sonde (dun slangetje) via de neus tot in de slokdarm ingebracht. Gedurende een periode van 24 uur wordt vervolgens gemeten hoe vaak en hoe lang er terugvloed (reflux) is van zuur.
Als het zuurgehalte van je bloed slechts een beetje te hoog is, zal je meestal weinig merken. Maar naarmate de acidose erger wordt, zal je steeds meer klachten krijgen. Als de acidose zeer ernstig is, kun je er uiteindelijk aan overlijden.
Een sterk zuur zoals zwavelzuur of zoutzuur kan de pH-waarde verlagen.
Als je bloed te basisch wordt doordat je stofwisseling verstoord is, noem je dit metabole alkalose.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee.
Als we gezond willen zijn moeten we ervoor zorgen dat er een evenwicht is tussen de basen en zuren in ons lichaam, dit noemen we pH neutraal (7.1-7.5). De PH waarde ofwel de zuurgraad in het lichaam bepaalt hoe gezond het verloop van de innerlijke processen en stofwisseling plaats vindt.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt). Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.
Ontzuren met thee
Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water en groentesap te drinken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Je kunt ook kruidenthee of groene thee drinken om de nieren te ondersteunen en reinigen.
Spieren die niet goed getraind zijn of die heel intensief gebruikt worden, raken overbelast en kunnen de afvoer van H+-ionen niet meer aan en raken verzuurd. Je spieren doen (acuut) pijn en voelen branderig aan.Ze raken vermoeid en verliezen kracht. Je kunt niet meer doorgaan met je oefening of inspanning.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Actief Ontzuren
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding. Wanneer je echt een broodeter bent, dan zal je extra moeten compenseren met basische voeding.
Omdat verzuring van het bloed erg gevaarlijk is, kan een opname op de Intensive Care nodig zijn. Hier worden onder andere de ademhaling, het hartritme, de bloeddruk en belangrijke bloedwaarden goed in de gaten gehouden. U kunt vocht en medicijnen toegediend krijgen om de ketoacidose te laten herstellen.
Als zuur in het oog komt kan dit blindheid tot gevolg hebben. Wanneer zure stoffen het lichaam via de mond binnen komen kunnen brandwonden ook aan de binnenkant van het lichaam ontstaan in de mond slokdarm en maag. Het schadelijke effect van zuren is afhankelijk van de concentratie van het zuur en het soort zuur.
Je kunt je lichaam helpen ontzuren door een verandering van voedingswijze en levensstijl. Beperk hierbij de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij kun je denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol en koffie.