Een vuistregel die algemeen geaccepteerd wordt in hout is dat je voorboort met een boortje van 4 mm in het geval je een gat met een diameter groter dan 8 mm gaat boren. Dit is wel afhankelijk van de houtsoort. Dit is niet van toepassing op voorboren in steen en metaal.
Een vuistregel voor het bepalen van de voorboordiameter bij inwendig schroefdraad tappen is de diameter van de draad minus de spoed. Voorbeeld: Schroefdraad M16 heeft standaard een spoed van 2,0 mm, dus de voorboordiameter is dan 16 - 2 = 14,0 mm.
Voor een gat van 8 tot 10 mm, volstaat het om voor te boren met een diameter van 4 à 5 mm. Bij schroeven kies je om voor te boren met een diameter die 1 of 2 maatjes kleiner is dan je schroef, tot een diepte van maximaal 2/3 van de lengte van de schroef.
Voorboren is in de meeste gevallen niet nodig, toch is het wel verstandig om hardhout voor te boren. Dit verkleint de kans op splijten van het hout en het afbreken van de schroef. Neem een hardhoutboor van 3.5mm voor de meeste grip. Dit voor het beste grip van de schroef bij het indraaien hiervan.
Wanneer u de lengte van de schroef gaat bepalen moet u als eerste de dikte van het materiaal weten dat u gaat bevestigen. De vuistregel is als volgt: dikte van materiaal x 2,5. Dus voor een plank van 10 mm.
Hoeveel gewicht kan een schroef dragen? Dit verschilt enorm en hangt vooral van de ondergrond af. Een schroef in dun pleisterwerk kan minder hebben dan een schroef in hardhout. Vaak heeft een schroef wel een eigen maximale draagkracht van bijvoorbeeld 25 kg.
Voordat een gat in hout geboord wordt, moet eerst een centergaatje van ongeveer 3 mm diep op de juiste plaats geprikt worden. Gebruik hiervoor een vierkante priem. De boor heeft hierdoor een betere geleiding.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Voorboren is wanneer er een gat geboord wordt, dat kleiner is dan de daadwerkelijke schroef. Dit wordt vaak gedaan zodat de schroef een makkelijke en betere verzinking in het materiaal krijgt. Voorboren wordt vaak gedaan bij hardhoutsoorten.
De meest betrouwbare manier om te voorkomen dat je hout splijt tijdens het schroeven is door het gat voor te boren. Door voor te boren creëer je namelijk ruimte voor de schroef. Vooral bij dunnere materialen, zoals latten en plinten, is er een grote kans op splijten, waardoor het handig is om voor te boren.
„Open systemen mogen vanaf 100 meter diep geboord worden, maar gesloten systemen mogen maar tot 80 meter diep”, legt Imthorn uit. „Dit heeft ermee te maken dat open en gesloten bronsystemen elkaar niet mogen gaan beïnvloeden.
Hoe diep moet je een boren voor drinkbaar water.
De bovenste laag grondwater bevat vaak te veel ijzer of bacteriën om als drinkwater te gebruiken. Het kan dus zijn dat je een put van 30 of zelfs 60 meter diep nodig hebt om goed drinkwater te krijgen. Veel hangt af van streek tot streek.
Om ervoor te zorgen dat er niet te diep geboord wordt, kan een dieptestop op de boormachine gezet worden. Dit is een stang die naast de boor vooraan de boormachine wordt geklemd. De afstand tussen de punt van de boor en het begin van de dieptestop wordt de diepte van het geboorde gat.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Door hout voor te boren staat er minder spanning op het hout tijdens krimp en uitzetting en is er dus minder kans op scheurvorming. Bij wisselende weersomstandigheden adviseren we altijd gebruik te maken van kwalitatief goede schroeven.
Ongeacht welke schroef je gebruikt, het kan altijd voorkomen dat het hout gaat splijten. Kies daarom altijd voor het gereedschap dat past bij je houtschroef en bij je klus.
In hardhout zitten namelijk looizuren, welke na verloop van tijd de schroeven aan kunnen gaan tasten. Dit zorgt voor de vlekken in het hout. Daarom wordt aangeraden om schroeven van roestvrijstaal (RVS) te gebruiken. Deze schroeven zijn namelijk bestand tegen deze zuren.
De hardhout slangenboor is geschikt om relatief grote gaten te boren in harde houtsoorten. Door deze boor rustig op het hout te drukken en vervolgens langzaam en op een laag toerental te boren, zal er een mooi gat ontstaan in het hardhout.
– Hoewel het per gemeente kan verschillen is de regel in het algemeen dat je vóór acht uur 's ochtends en na tien uur 's avonds niet mag boren. Binnen die uren is het dus wel toegestaan.
Gat in de muur boren
Boor rustig, op een lage snelheid tot je de tape hebt bereikt. Zet je de machine te hard? Dan heb je kans dat je gat te diep wordt of scheef gaat. Houd de boormachine goed recht en zet niet te veel kracht op de machine.