Een teken van winterhanden- of voeten: deze aandoening is het gevolg van gebrekkige bloedcirculatie bij blootstelling aan kou. De huid kan in eerste instantie beginnen te jeuken, dan rood en gezwollen uitslaan met een branderig gevoel. Vaak zijn handen en/of voeten zeer gevoelig bij aanraking.
Laat je ijzer-, foliumzuur- en vitamine B12-status bepalen.
Koude handen en voeten kunnen daar een gevolg van zijn. Extra inname van vitamine C (bij voorkeur een preparaat met bioflavonoïden) bevordert de ijzeropname in de darmen.
Doordat er meer bloed richting de organen vloeit en dus minder naar handen & voeten, kunnen die kouder aanvoelen. Dat is een volledig normale reactie van jouw lichaam en niets om je zorgen over te maken. Bovendien kan je met de juiste kledij het ongemak vaak relatief makkelijk voorkomen of verhelpen.
Symptomen. Jeukende of pijnlijke zwellingen van vingers of tenen, soms ook op neus en oren. Koudebuilen: roodpaarse builen of eventueel blaasjes die meestal pijn doen of hevig branden. Witpaarse vingers die bij opwarming erg rood worden.
Wat kun je doen tegen wintertenen? Helaas is er geen medicijn, zalf of pil die bewezen tegen wintertenen en winterhanden helpt. Wel hebben we wat tips voor je om de symptomen te verminderen en te voorkomen: Bescherm jezelf tegen kou en vocht door goed isolerende kleren te dragen.
De klachten gaan meestal binnen enkele weken vanzelf over. De klachten kunnen in de kou terugkomen of erger worden. Vermijd kou of bescherm uzelf tegen de kou. Er is geen medicijn, zalf of crème die de klachten kan verminderen.
Draag dunne thermosokken
Thermosokken zorgen ervoor dat je minder last hebt van grote temperatuurverschillen. De kans op wintertenen is dan dus ook kleiner. Je kunt beter kiezen voor dunne thermosokken dan extra dikke sokken. Hierdoor gaan je schoenen strakker zitten, waardoor je tenen alleen maar pijnlijker worden.
Kenmerkend is de roodblauwe kleur van de huid, zwelling, een branderig gevoel en jeuk. Wintertenen en -handen zijn niet te genezen.
Zilverhandschoenen zijn bij uitstek geschikt voor mensen met het Fenomeen van Raynaud en bij wat we winterhanden noemen. Deze zilverhandschoenen dienen als onderhandschoen of binnen te worden gedragen.
Bij een koude omgevingstemperatuur kan je last krijgen van koude handen en voeten.Soms is de pijn, jeuk of zwelling zo uitgesproken dat we spreken van winterhanden of wintervoeten. Beide kunnen erg vervelend zijn, maar zijn op zich een onschuldig fenomeen. Winterhanden en -voeten gaan spontaan over.
De symptomen van 'coronatenen'
acute rode bulten (ook wel galbulten of urticaria genoemd); blaren die lijken op waterpokken; blauwpaarsachtige verkleuringen aan de toppen van de tenen, Dit wordt ook wel acro-ischemie genoemd (acro = uiteinden van tenen of vingers en ischemie is zuurstoftekort).
Winterhanden of wintertenen gaan vaak binnen enkele weken vanzelf over. Het is niet te voorspellen of de klachten snel zullen verdwijnen. Het kan ook zijn dat de klachten gedurende de hele winter blijven en daarna elk jaar in de winter terugkomen. Bij kinderen verdwijnen de klachten meestal na een paar jaar.
Door je handen tegen elkaar te wrijven stimuleer je de doorbloeding. Je masseert je handen namelijk als het ware waardoor het samentrekken van de haarvaten afneemt. Hierdoor kan het bloed beter naar de vingertoppen en worden je handen warmer.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Gemiddeld komt de aandoening bij één tot twee op de duizend Nederlanders voor, vaker vrouwen dan mannen.
Kunnen koude handen en voeten kwaad? "Meestal niet. Zeker als het buiten koud is, is het een normale lichaamsreactie. Bij ongeveer 5 procent van de gezonde bevolking is het mechanisme van het sluiten van de kleine bloedvaatjes overactief of overgevoelig.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Myeloïde leukemie en COVID-19 zijn andere aandoeningen die in verband worden gebracht met perniones-achtige huidlaesies. Bij COVID-19 manifesteren deze huidverschijnselen zich bijvoorbeeld op de voeten en tenen, vandaar de bijnaam 'COVID-tenen'. Deze huidmanifestatie lijkt vooral voor te komen bij jongere patiënten.
Wintertenen (perniones) zijn één of meerdere plekken op de tenen die verschijnen na blootstelling aan kou. De plekken zijn vaak rood of paarsblauw van kleur en zorgen voor een branderig gevoel, jeuk en soms licht gezwollen plekken op de tenen.