Gebruik voor een 3 mm pak 5 procent van je lichaamsgewicht. Denk eraan dat deze percentages slechts een uitgangspunt vormen. Droogpakken en dik neopreen zorgen ervoor dat er meer lood gebruikt moet worden als tegenwicht van het drijfvermogen van het pak vergeleken met dun neopreen of lycra pakken.
Ga je in zout water duiken, dan heb je meer lood nodig dan in zoet water: 3% van je lichaamsgewicht. Voor de meeste duikers zal dit twee of drie kilo extra zijn. Dit wordt verklaard door het Principe van Archimedes: de opwaartse kracht van zout water is groter dan die van zoet water.
Wanneer je duikt in een droogpak is het dragen van de juiste onderkleding erg belangrijk. Afhankelijk van hoe koud het water is, kies je je kleding. Heb je een dik Neopreen droogpak? Dan is bij warm weer en (relatief) warm water een dunne onderlaag, zoals een sweater en een joggingbroek waarschijnlijk al voldoende.
Lood heeft een hoog soortelijk gewicht maar heeft net als andere stoffen een bepaald volume. Dit volume gaat ondergedompeld ook weer een opwaartse stuwkracht krijgen zodat een loodblokje van 1 kg boven water, ondergedompeld nog 0,911 kg weegt in zoet water. Een verlies van een kleine 10%.
Daarom drijft het enigszins en moeten we ongeveer 5% van ons gewicht aan duiklood aan onze uitrusting toevoegen om het positief drijfvermogen van ons lichaam te compenseren. Gebruik de volgende formule om te berekenen hoeveel duiklood je nodig hebt: (Je gewicht x 5)/100.
Onder drijfvermogen wordt verstaan in welke positie van de waterkolom je bent. De bedoeling tijdens een duik is om een neutraal drijfvermogen te creëren, dus ergens tussen drijvend aan de oppervlakte en zinkend op de bodem in. Dat doe je door gebruik te maken van je wing en je longen.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
staat) vul je het totale gewicht in van je duikspullen voor zoet water (inclusief je pak, fles, loodgordel, lamp, mes, enz. enz., alles tesamen naar schatting rond de 38kg dus voor een doorsnee normale duikuitrusting met enkele fles).
Bij voorkeur gewoon op het einde van de duik, met een (bijna) lege fles en met een lege trimvest, even rechtop in het water gaan hangen: met halfvolle longen hang je dan net tot aan je neus in het water, adem je in dan kom je wat hoger, adem je uit dan zak je wat.
Decompressieziekte wordt veroorzaakt door het ontstaan van gasbellen in het bloed en in de weefsels. Hieraan liggen 2 verschillende oorzaken aan ten grondslag: de arteriële gasembolie en de stikstofgasgerelateerde decompressieziekte.
Trilaminaat droogpakken
Kwalitatief gaan pakken van trilaminaat minder snel achteruit. Ook drogen ze sneller en zijn ze eenvoudig te repareren. Trilaminaat pakken moeten worden gebruikt in combinatie met onderkleding. Je kunt onder het pak net zo veel lagen isolerende kleding dragen als je wilt.
Maar hoe werkt een droogpak? Een droogpak is eigelijk een luchtruimte om jou en jouw onderkleding heen. Zodra je het water in gaat, voel je ook dat de lucht in het pak wordt samengeperst. Door deze luchtlaag blijf je warm.
Een semidroogpak houdt het midden tussen het traditionele 7 mm natpak en het neopreen droogpak - het beste van twee werelden. Je wordt natter dan in een droogpak en blijft droger dan in een natpak, vandaar de naam semidroogpak. Duiken in koud water wordt ineens heel anders.
De snorkel
Je kunt gewoon rustig doorademen zolang je aan het wateroppervlak bent. Maak je een hoekduik, dan eerst flink inademen en duiken maar!
Nadelen van snorkelen
Bij het snorkelen kun je niet te lang onder water blijven omdat je natuurlijk niet te lang zonder zuurstof kan. Het is daarom goed om niet te diep te gaan, zodat je nog zonder moeite de oppervlakte kan halen wanneer je de neiging hebt om te ademen.
Bouw het zwemmen met de snorkel dan rustig baantje voor baantje op. Onthoud dat je enkel inademt door je mond (uitademen zoals je wilt). Het is even wennen, maar met rustig blijven en even gecontroleerd ademen gaat het zeker lukken.
Richard Harris: Postduik vermoeidheid kan het gevolg zijn van meerdere factoren. Sommige daarvan kunnen te maken hebben met het duiken, zoals temperatuurstress, decompressiestress, energieverbruik, een grote en lange blootstelling aan zuurstof, spanningen en zeeziekte.
Keuze uit stalen duikflessen
Gewicht bij benadering van een stalen duikfles van 232 bar: 6,9l = 7,5kg. 10l = 11,4kg. 12l lang = 14 tot 15kg.
Door het samendrukken van het neopreen duikpak, zink je steeds sneller en sneller (want je volume verkleint). Om dit te voorkomen, wordt er extra lucht in de trimvest of jacket geblazen tot je ter plaatse blijft zweven. Dit noemt men trimmen of uittrimmen.
Gemiddeld kost een beginnersuitrusting € 1.000,- tot € 1.750,-. Dit is dan natuurlijk zonder luxe zaken zoals een duikcomputer, droogpak, duiklamp of onderwatercamera. Ook weer net als bij een auto kun je de duikuitrusting zo duur en luxe maken als je zelf wilt.
Duikmateriaal. Net zoals bij de meeste andere sporten kan je duiken zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. We raden je daarom aan niet halsoverkop je eigen spullen aan te kopen. Aan een volledige duikuitrusting hangt een serieus prijskaartje en voor een enthousiaste beginneling ziet alles er even verleidelijk uit!
De nultijd is een maximale tijd die je op een diepte mag doorbrengen om een directe opstijging naar de oppervlakte te mogen maken. Of opstijgen naar jouw veiligheidsstop. Wanneer je binnen die maximale tijd duikt, hebt je geen complexe stops nodig om weer naar boven te mogen.
De Amerikaanse wetenschapper en miljonair Victor Vescovo is met een mini-onderzeeër naar het diepste punt van de Stille Oceaan gedoken. Hij dook op 28 april naar 10.928 meter in de Marianentrog, 16 meter dieper dan het vorige record. Hij ontdekte er een aantal nieuwe diersoorten, maar ook afval.
Stel je duikt met een 10 liter fles gevuld met 200 bar lucht op 10 meter diepte en aan het einde van de duik houd je 40 bar over. Je duikt 50 minuten.