Na afronding van je inschrijving krijg je een bericht waarin je startnummer vermeld staat. Dit startnummer staat eveneens op je enveloppe en je badge. Een startnummer bestaat uit 1 tot 5 cijfers. Hiermee kunnen familie en vrienden je tijdens de Dodentocht snel opzoeken op onze tracking-pagina.
In Bornem hebben 8.178 deelnemers de finish van de Dodentocht gehaald. Dat is bijna 70 procent van de starters. De wandelaars hadden tot 21 uur de tijd om de 100 kilometer lange tocht af te leggen. Bijna 12.000 deelnemers startten gisteravond om 21 uur aan de Dodentocht.
Het is ook mogelijk om op vrijdag 12 augustus 2022 jouw deelname-omslag af te halen in de tent op het Kardinaal Cardijnplein in Bornem, dit tussen 13 en 20u30. In de omslag vind je volgende zaken: Controlebadge met startnummer: De controlebadge moet gedurende de volledige wandeltocht zichtbaar gedragen worden.
Het inschrijvingsgeld bedraagt 57€ , en je kunt inschrijven via onze website. Voortaan kan alleen nog op voorhand worden ingeschreven van 28 maart tot en met 15 juli. Na 15 juli worden er geen inschrijvingen meer aanvaard, ook de dag zelf niet. De inschrijvingslimiet is 13000 deelnemers !
De dodentocht nadert: loodzwaar, pijnlijk en vermoeiend, maar dit zie je waarschijnlijk over het hoofd. Bornem maakt zich op voor een 49ste editie van de dodentocht. Over enkele uren starten 13.000 waaghalzen aan hun tocht van maar liefst honderd kilometer.
Over het eten tijdens de Dodentocht zelf hoef je je niet al te veel zorgen te maken. De organisatie weet perfect wat de gemiddelde deelnemer nodig heeft tijdens de tocht. Bij elke controlepost krijg je drinken en eten aangeboden: rijsttaartjes, soep, broodjes, bananen, partjes sinaasappel… en liters water.
Op uw plaatsen, klaar, start!
6 500 wandelaars. Je kan vanaf 18 uur terecht op de startzone. Vertrekken voor 21 uur is ten strengste verboden.
In Bornem is de vijftigste editie van de Dodentocht geëindigd. De wandelaars kregen tot half tien de tijd om de 100 kilometer lange tocht uit te lopen. 13.000 mensen gingen de uitdaging aan, en daarvan hebben er 9.755 de eindmeet gehaald.
De Dodentocht werd voor de eerste keer georganiseerd in 1970 door de wandelclub Kadee met 65 deelnemers. De inspiratie voor de tocht was opgedaan na deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse. Sinds deze eerste editie groeide de Dodentocht uit tot een internationaal evenement.
Je start bijvoorbeeld 10 minuten rustig aan 4 km/u, daarna stap je 10 minuten aan 5 km/u, dan 5 minuten aan 6 km/u om daarna terug 10 minuten aan 5 km/u en 10 minuten aan 4 km/u te stappen. Stap aan een rustig tempo (4 km/u) om te recupereren tussen de andere tempo's.
Bornem, het start en eindpunt
De start en aankomst van de 100 km Dodentocht liggen in het centrum van Bornem, op amper 400 meter van het station. Het openbaar vervoer is dan ook het meest eenvoudige vervoermiddel wil je naar Bornem komen om deel te nemen aan Dodentocht of te supporteren.
Wie met de auto komt, kan het beste gebruikmaken van de parkings langsheen de N16. Pendelbussen brengen wandelaars en volgers naar het centrum van Bornem. De organisatie raadt ook aan om met de trein naar Bornem te komen. Het station ligt in het centrum, op 300 meter van de grote tent op het Kardinaal Cardijnplein.
Na één Dodentocht kun je mij nauwelijks een expert noemen, maar de belangrijkste dingen zijn, denk ik, de schoenen en het voedsel. Na veel zoeken op het internet en advies van een collega, heb ik gekozen voor halfhoge Lowa Renegade Goretex wandelschoenen van Elten.
Het rode kruis raadt aan om een dunne sok te dragen onder dikke sokken, dat vermindert de wrijving. De voorkeur gaat uit naar sokken van polyester. Droge sokken en schoenen zijn belangrijk om blaren te voorkomen. Aangezien je om 21 uur vertrekt, loop je het grootste deel van de Dodentocht 's nachts uit.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Slechts zestig procent van de deelnemers aan de beruchte Dodentocht haalt de eindmeet.
Dodenmars (Tweede Wereldoorlog), gedwongen verplaatsing tijdens de Holocaust van gevangenen onder het nazibewind, geheel of deels te voet.
80 km wandelen in 20 uur tijd. Een prestatie van formaat! De Kennedy-Mars Sittard is daarmee de oudste Kennedymars van Nederland. Tegenwoordig vindt de Kennedy-Mars Sittard ieder jaar op de zaterdag voor Pasen plaats.
Het drinken tijdens lange tochten bestaat voor beiden vooral uit water, koffie en thee en af en toe een blikje frisdrank, soep of yoghurt. “In ieder geval geen zware toetjes.” Uiteindelijk draait het vooral om ervaring: “Hoe meer tochten je hebt gelopen, hoe beter je weet wat je lichaam kan verdragen en nodig heeft.”
Hoeveel drinken tijdens een wandeling. De vuistregel voor drinken tijdens wandelingen luidt: 1 liter water per 2 uur wandelen per persoon. Dat is veel.. Onze eigen ervaring is iets minder indrukwekkend. Wij adviseren en gebruiken 1,5 liter water per persoon voor een wandeling van 5 uur.
Meerdere dagen wandelen zonder zware rugzak
Ga dan voor een A/B-schoen. A/B-schoenen zijn hoger dan A-schoenen en geven hierdoor wat meer steun en stabiliteit dan A-schoenen. De zool is flexibel, maar heel geschikt voor heuvelachtig terrein. Op A/B-schoenen kun je ook prima lichte bepakking meedragen.
De laatste twee weken voorafgaand aan een lange wandeltocht is rust veel belangrijker dan trainen. Wandel kortere afstanden en minder vaak. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam goed uitgerust is en je met volle motivatie aan de start staat.