Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Een vechtsport vergroot het zelfvertrouwen, dat is één ding dat zeker is. Toch kan op een vechtsport gaan een grote drempel zijn. Vechtsport is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Ook hierin is voldoende keuze waaronder judo, boksen of karate.
Je ziet mensen die zelfverzekerd overkomen, energie uitstralen, en weten wat ze doen en zeggen. Mensen met zelfvertrouwen kennen zichzelf en accepteren hun sterke en zwakke eigenschappen.Zij trekken zich weinig aan wat anderen denken of zeggen.
Om populair te blijven, moet een kind zich inzetten. Meisjes versterken hun positie vaak door te roddelen over anderen, jongens eerder door openlijk iets onaardigs doen of zeggen. Het populairste kind in de groep is dus niet per se het liefste of leukste kind.
Zelfvertrouwen begint al bij uw geboorte. Het is deels aangeboren persoonlijkheid, en deels de omgeving waarin u opgegroeid bent. Kreeg u als kind veel aandacht en liefde, en werd u gesteund bij moeilijke dingen? Dan zit het waarschijnlijk wel goed met uw zelfvertrouwen.
Een negatief zelfbeeld ontwikkelt zich niet vanzelf. Het ontstaat naar aanleiding van ervaringen waarbij je negatieve gedachten over je uiterlijk of gedrag had. Een negatief zelfbeeld ontwikkel je ook niet opeens: er gaat vaak een langere periode aan vooraf. Ook aanleg speelt een rol.
Wanneer je zelfverzekerd bent dan ben je: Resoluut en doortastend wanneer het gaat om het maken van keuzes en kun je besluiten nemen zonder dat er ellenlange geweifel en getwijfel is. Vastbesloten en vastberaden en wilskrachtig om jouw doel te bereiken of jouw plan uit te voeren.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Langzaam zal je zelfvertrouwen groeien en zal een aanmoedigende gedachte spontaan in je opkomen waar je het niet verwacht. Als je voelt dat je tegen je onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen blijft vechten, consulteer dan een psycholoog of therapeut. Deze kan je met een voor jouw geschikte therapie verder helpen.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
De Luisterlijn: telefoon, chat en mail
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders.
Sommige kinderen worden onzeker door wat ze hebben meegemaakt, bijvoorbeeld door onveiligheid, ingrijpende gebeurtenissen of veelvuldige negatieve reacties. Kinderen die erg veel last hebben van onzekerheid kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen met een negatief gedachtenpatroon.
Een stukje hardlopen, een rondje fietsen, een fikse wandeling, tien minuutjes touwtjespringen, wat buikspieroefeningen, het maakt niet uit wat je doet. Van elke nieuwe vaardigheid groeit jouw zelfvertrouwen!
Kinderen met zelfvertrouwen hebben een positief zelfbeeld. Ze denken positief over zichzelf en hun kwaliteiten. Een kind met zelfvertrouwen durft hierdoor gemakkelijker nieuwe uitdagingen aan te gaan en fouten te maken zonder zich slecht te voelen over zichzelf.