Een vos is in principe in staat om een schaap te doden, zegt Wesselink. ,,We zien steeds vaker dat vossen niet alleen achter lammeren maar ook achter volwassen schapen aan gaan.” Het kan ook dat het schaap eerst in onmacht is geraakt, oppert Wesselink.
"De bijtkracht van een vos is helemaal niet zo groot. Denk aan de ribben van een schaap, hier bijt een wolf zo doorheen, maar een vos niet. Het is een muizeneter, als een vos ons in onze arm zou bijten komt 'ie er ook niet doorheen." Zou een wolf een hele kudde aanvallen, is dit bij een vos anders.
Vossen doden geen schapen. Dit is de zoveelste fabel over de vos. De Partij voor de Dieren wijst op de belangrijke rol die vossen hebben in ons ecosysteem, onder andere het tegengaan van de bacterie die de ziekte van Lyme verspreidt en het in de perken houden van bijvoorbeeld muizen- en ganzenpopulaties.
In de heel uitzonderlijke gevallen dat een kat of hond toch ten prooi valt aan een vos, gaat het om jonge, gekwetste of zieke dieren. Daarom is het aan te raden om dergelijke huisdieren zo veel mogelijk af te schermen. Kleine huisdieren zoals hamsters, cavia's en konijnen lust de vos wel.
Maar ze zijn onberekenbaar.'' Het RIVM is het daar mee eens. ,,Vossen komen steeds vaker voor op plekken waar mensen ook zijn. Ze zien er leuk uit, maar kunnen bijten als mensen te dichtbij komen.''
Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren. Hun gezwollen geslachtsorganen maken het onmogelijk om van elkaar los te komen.
Als je deze schapen niet scheert blijft de wol altijd door groeien, maar ook deze schapen ruien en verliezen zo dus hun wol. Het nadeel van deze schapen is dat wanneer je ze niet scheert, ze er afschuwelijk uit gaan zien.
De stichting komt met dit advies omdat er een onderzoek is geweest naar schapen in Nederland. Daaruit is gebleken dat via de wol van schapen zieke stofdeeltjes in de lucht kunnen komen. Als je deze stofdeeltjes inademt kun je erg ziek worden.
Wanneer blaten schapen? Geblaat wijst op onrust in de groep. Het is voor schapen de beste manier om te communiceren. Als ze zich op hun gemak voelen maken de dieren nauwelijks geluid.
Leefwijze en voedsel
Vossen zijn opportunisten: ze leven van wat zich ter plaatse het gemakkelijkst laat verschalken. Kleine knaagdieren (vooral woelmuisen) en haasachtigen (haas, konijn) vormen het hoofdmenu. Maar ook vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval wordt gegeten.
Ze kauwen hun voer kort en slikken het door. Als ze genoeg gegeten hebben, gaan ze rustig liggen herkauwen. Het voedsel wordt in een andere maag volledig verteerd. Ze hebben, net als koeien, 4 magen waarin dit gebeurt.
Vossen kunnen zwemmen en over drooggevallen stukken Wad lopen. Daarnaast bevriest de Waddenzee zo nu en dan (laatste keer in 1996) en is het in theorie voor vossen mogelijk om op eigen kracht bepaalde Waddeneilanden te bereiken.
Bel meteen de dierenambulance, maar raak het dier niet aan en kom niet te dichtbij. Je loopt de kans om gebeten te worden of een ziekte op te lopen. Vind je een dode vos, neem dan contact op met Spaarnelanden. Binnen maximaal 24 uur wordt het dier dan weggehaald.
De vos is een mooie verschijning met zijn kenmerkende rode pels en zijn dikke, lange pluimstaart. De vos heeft een scherp gehoor en een uitstekende reuk. Hij besluipt zijn prooi en kan zelfs op bomen klimmen. Soms rust hij overdag op de onderste takken van een boom.
Een vos kiest doorgaans de gemakkelijkste weg naar zijn prooi. Eens in een hoenderhok, doodt hij vaak alle aanwezige dieren. Na een smakelijke maaltijd laat hij het gros onaangeroerd achter.
Zie je een kwispelend schaap, dan is het wellicht ziek. Kwispelen kan er op duiden dat het dier te maken heeft met myiasis, de belangrijkste huidaandoening bij schapen, veroorzaakt door maden. De maden zijn afkomstig van de blauwgroene bromvlieg (Lucilia sericata).
Schapen, geiten en herten kunnen dankzij hun horizontale pupillen opzij kijken, zonder hun kop te bewegen. Hun blikveld bestrijkt bijna 360 graden. Ze kunnen zelfs zien wat er achter ze gebeurt. Naaktgeboren noemt dit een ''ingebouwde achteruitkijkspiegel''.
Reacties. Is het een flessenlam of loopt ze bij de ooi? Een lam dat de fles krijgt wordt vanzelf tam en zal als een hondje achter je aan lopen. Als ze bij de ooi loopt zal ze aan je wennen als ze brokjes e.d. gaat eten.
Schapen produceren precies genoeg wol om zich te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Doordat wij schapen hebben doorgefokt, is het wel nodig. Een schaap in het wild verliest niet in één keer zijn haar (net zoals de vacht niet in één keer aangroeit), maar door te ruien.
Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat de productie van wol bepaald niet diervriendelijk is. Daarbij komt dat het ook niet goed is voor het milieu. De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen.
Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
Het experiment
De vossen waren al wat tammer dan hun wilde voorouders. Sinds het begin van de 20ste eeuw werden deze vossen al gefokt, waardoor de eerste stappen van het domesticatieproces al waren gezet. Vervolgens werden de tamste vossen steeds gekozen om zich voort te planten, in een zeer strenge selectie.
Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.