De algemene regel voor handbagage is dat deze niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 46 cm breed en 25 cm diep. Hierbij zijn handvaten en wieltjes inbegrepen. Vaak is er per maatschappij een afwijkende regel en is er sprake van een maximaal toegestaan gewicht.
Met een normaal ticket mag je alleen een kleine tas van 40 x 20 x 25 cm mee als handbagage meenemen. Deze moet onder je stoel passen. Wil je een rolkoffer of (grote) rugzak meenemen, dan moet dat tegen betaling. Het maximale formaat is dan 55 cm + 40 cm + 20 cm en het gewicht maximaal 10 kilo.
Ruimbagage wordt als afwijkend beschouwd als het aan onderstaande criteria voldoet: gewicht tussen de 32 en 80 kg. pakketten groter dan 100 cm lang, 65 cm hoog en 75 cm breed en niet groter dan 350 cm lang, 100 cm hoog en 100 cm breed. voorwerpen die kunnen rollen en/of uitstekende dan wel loshangende onderdelen.
Voor korte vakanties van ongeveer een week zijn doorgaans kleine tot middelgrote koffers geschikt. Deze koffers zijn tussen de 57 t/m 67 centimeter hoog en zijn geschikt voor 10-15 kilo bagage. De inhoud ligt tussen de 40 en 65 liter deze koffers zijn geschikt voor een lang weekend tot een week vakantie.
Een kleine koffer met een hoogte die onder de 56 cm valt is geschikt om mee te nemen als handbagage in het vliegtuig. Deze koffers zijn ideaal voor korte zakenreizen of dat stedentripje naar Rome. De koffers hebben een inhoud van ongeveer 25 tot 50 liter, wat overeenkomt met zo'n 10 kg bagage.
Vooraf. Check hoeveel kilo's je mee mag in je handbagage. Dit kan je vaak op de site van de airline waarmee je vliegt vinden. Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn.
Tandpasta bijvoorbeeld vloeit niet onder zijn eigen gewicht op de tandenborstel; het is een vaste stof. Echter, als je genoeg druk uitoefent, stroomt het als een vloeistof uit de tube.
Je handbagage mag alleen bestaan uit een kleine handtas, laptoptas of rugzak met maximale afmetingen van 40 x 20 x 25cm met een maximum gewicht van 8kg en moet onder de stoel voor je geplaatst worden. Handbagage kan niet mee in de bagagebakken boven je stoel. Trolleys worden niet toegestaan in de cabine.
De regels voor handbagage zijn streng: er wordt slechts één tas toegestaan van 45 x 40 x 25 centimeter, met een maximum van 10 kilo. Als je koffer daar niet aan voldoet, wordt de bagage als ruimbagage ingecheckt, en dat kost 40 euro.
Een gemiddelde koffer heeft een inhoud van ongeveer 80 a 90 liter. Wanneer je echter een lange reis wilt gaan maken of simpelweg altijd veel wilt meenemen dan raden wij aan om een koffer met minimaal 110 liter inhoud te kopen. Voor handbagage geldt dat een normale inhoud ongeveer 35 liter groot is.
Een koffer voor 20 kg begint bij zo'n 70 liter aan vrij volume. De hoogte van zo'n koffer start bij 65 centimeter.
U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Medicijnen en babyvoeding in handbagage
Er mag meer dan 100 milliliter medicijnen en babyvoeding in uw handbagage zitten: Neemt u medicijnen mee? Dan moet u op verzoek een doktersrecept kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Zodra je weet welke tas je meeneemt als handbagage, kan je gaan inpakken. Pak eerst je gebruikelijke spullen in, zoals kleding, schoon ondergoed en je tandenborstel. En laat alle vloeistoffen nog even uit je tas. Want check eerst of alle crèmes, gels, tandpasta, shampoo, deodorant, etc.
Afmetingen handbagage
Het kan zijn dat je omgerekend een trolley van maximaal 20 liter in het vak mag hijsen - of van 63 liter. Check dit dus zeker van tevoren. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mag je een tweede (kleiner) stuk handbagage meenemen, een zogeheten 'persoonlijk item'.
Gewicht handbagage
Bij veel maatschappijen is het gewicht voor handbagage maximaal 10 kilo, maar vlieg je met KLM dan mag je 12 kilo handbagage meenemen. Kijk je bij EasyJet, dan gelden wel bepaalde afmetingen, maar geen maximaal aantal kilo's. Corendon maakt het inpakken extra uitdagend met maximaal 7 kilo handbagage.
Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.
Je handbagage en accessoire mogen bij elkaar max 10 kg. wegen en de maten zijn inclusief wielen en handgrepen. Wil je meer meenemen? Boek dan ruimbagage bij.