Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar de spieren en organen. Deze sturen op hun beurt zuurstofarm bloed terug naar het hart. Bij een volwassen persoon pompt het hart zo een 70 keer per minuut. Per minuut wordt er ongeveer 4 à 5 liter bloed rondgepompt.
Het hart moet best wat kracht leveren: het trekt ongeveer 70 keer per minuut samen en bij elke hartslag pompt het zo'n 70 milliliter bloed weg. Dat komt op bijna 5 liter per minuut.
Het slagvolume is in rust ongeveer 60 mL. De hartslag maal het slagvolume geeft dus de hoeveelheid bloed die het hart per minuut pompt. Dit wordt het hartminuutvolume genoemd. Bij een rusthartslag van 75 hartslagen per minuut en een slagvolume van 60 mL per hartslag, is het hartminuutvolume dus 4.5 liter.
De pompfunctie van het hart ontstaat doordat de boezems en de kamers kunnen samentrekken en ontspannen. Als een boezem of kamer samentrekt, wordt de ruimte kleiner en wordt het bloed automatisch naar buiten gepompt. Zo pompt het hart bij iedere samentrekking bloed de slagader in.
Het bloedvatenstelsel in ons lichaam is zo'n honderdduizend kilometer lang. Daar stroomt ons bloed doorheen met ongeveer vijf kilometer per uur.
Het hart ligt iets links van het midden in uw borstkas, achter uw ribben. Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist. Het hart is een zeer sterke pomp, hij pompt 4 tot 5 liter bloed rond per minuut. Per dag is dit ongeveer 7.000 liter, dat is een tankwagen vol.
Het bloed stroomt het snelst in de aorta, de grootste lichaamsslagader: 50 cm per seconde. En het langzaamst in de haarvaten.
Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist. Het hart is een zeer sterke pomp, hij pompt 4 tot 5 liter bloed rond per minuut. Per dag is dit ongeveer 7.000 liter, dat is een tankwagen vol.
Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt. Bij elke hartslag pompt het hart wel vier tot vijf liter bloed rond. Dit bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam.
Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut, dit is dan normaal.
Hoeveel bloed heeft een mens? De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% van het lichaamsgewicht, en dit bestaat weer voor ongeveer de helft uit water. Gemiddeld heeft een volwassen vrouw 4,5 liter bloed en een volwassen man 5,6 liter bloed in het lichaam.
Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed, is intercellulair; het overige gedeelte is nodig voor de werking van onze organen. 90% van de hersenen, 79% van hart en longen, 76% van de spieren, 70% van de lever, 22% van de beenderen en zelfs 10% van de tanden is water.
Bij hartfalen pompt uw hart minder bloed rond dan normaal. U wordt snel moe als u zich inspant.U voelt zich snel buiten adem en benauwd.Uw voeten en enkels worden dikker.
Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut. Bradycardie hoeft niet altijd behandeld te worden.
Vaak hebben jonge volwassenen en sporters een trage hartslag. Dit komt doordat hun hart dusdanig getraind is dat het heel efficiënt bloed kan rondpompen door het lichaam. Voor hen kan een hartslag van veertig slagen per minuut heel normaal zijn. In dat geval wordt er ook wel gesproken van een “sporthart”.
De hoeveelheid bloed die door de kamers per systole (samentrekken) het lichaam in wordt gepompt. Slagvolume is voor beide kamers tussen de 50ml en 70 ml. Als het hart in rust 60 keer klopt is er bijna 5 liter bloed door het hart heen gepompt.
In rust ligt de hartslag van een volwassene meestal tussen de 60 en 100. Een lagere hartslag is niet altijd erg. Soms is je hartslag van nature lager of past het lichaam zich aan omdat je veel sport. De medische term voor een lage hartslag is bradycardie.
Normaal slaat het hart 60 tot 100 keer per minuut. Bij een hartslag sneller dan 100 per minuut spreekt men van tachycardie. In het geval van een sinustachycardie ontstaat het te snelle hartritme door overactiviteit vanuit een normale sinus.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Gemiddeld ligt de hartslag van een volwassene overdag tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens de diepe slaapfase kan je hartslag afnemen tot ongeveer 50 tot 60 slagen per minuut.
Een te lage saturatie geeft aan dat je te weinig zuurstof in je bloed hebt. Een te lage saturatie betekent dat het bloed te weinig zuurstof bevat.Dit kan voorkomen bij onder andere aandoeningen van de longen en het hart. Een te laag saturatiepercentage kan moeheid en benauwdheid veroorzaken.
Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
In de aorta stroomt het bloed op zijn snelst wel 50 cm per seconde. Andere bekende slagaders zijn de kransslagaders.
Vanuit de aorta lopen slagaderen naar alle organen. De normale diameter van de aorta is 2 tot 3 cm. Ter hoogte van de navel splitst de aorta zich in twee bekkenslagaderen (de rechter en linker arteria iliaca). Via deze twee slagaderen gaat het bloed verder naar de benen, de darmen, de blaas en de voortplantingsorganen.
Een mens heeft miljoenen grote en kleine bloedvaten. Alle bloedvaten achter elkaar hebben een lengte van wel 100.000 km. Dat is 100 miljoen meter!