Ook heeft de brommobiel veel bagageruimte (tot 1100 liter).
Hoeveel kost een 45 km auto? Houd rekening met een prijs van 5.000 tot 10.000 euro voor een jonggebruikte of nieuwe 45 km auto. Toch zijn er ook topmodellen - zoals de Ligier JS50L - die zo'n 16.000 euro kosten.
Je rijdt al een brommobiel vanaf 349,-- euro per maand. Dit bedrag is inclusief onderhoud en verzekering. Je mag de auto dan twee jaar rijden.
Hoewel er vanaf 16 jaar gereden mag worden in een brommobiel, zijn premies hoger voor jongeren dan voor ouderen. Dit komt omdat jongeren vaak minder rijervaring hebben wat meer risico met zich meebrengt. Schadevrije jaren geven u korting op uw premie. Dit wordt ook wel no-claimkorting genoemd.
Wegenbelasting hoeft er niet te worden betaald maar de brommobiel, ook wel 45 km auto genoemd, dient wel verzekert te worden. Een eigen kenteken is verplicht vanaf 2005. Een brommobiel kent geen APK verplichting.
Parkeren. Voor een brommobiel gelden dezelfde regels als voor gewone auto's. U parkeert langs de weg als dit is toegestaan en in de parkeervakken. Voor het parkeren op gehandicapten parkeerplaatsen gelden dezelfde regels als voor auto's.
Een Biro verzekering kun je voor β¬20,- per maand afsluiten. Maar de kosten hangen van een paar zaken af. Zo wordt er gekeken naar je leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Maar ook naar het type Biro en de eventuele technische aanpassingen die nodig zijn.
Door de ANWB is de Aixam Crossline uitgeroepen tot veiligste brommobiel.
Een brommobiel gaat niet harder dan 45 kilometer per uur. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel.
Een brommobiel mag dus niet op de stoep geparkeerd worden. Er mag geparkeerd worden langs de weg daar waar toegestaan in parkeervakken. Voor betaald parkeren gelden ook dezelfde regels als voor personenauto's. Wel is het mogelijk om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan te vragen.
Van de drie genoemden zijn de Canta en de MAX Mobiel de voertuigen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben. Dit wordt ook wel AM rijbewijs genoemd. Heb je nog een geldig motorrijbewijs, dan volstaat dat ook.
Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 15.
Vaak kan er 35 tot 60 liter benzine of diesel in een brandstoftank. Het vol tanken kost bijvoorbeeld β¬60,- Zet vervolgens je trip kilometerteller op 0. De tank is vol en nu kun je gewoon gaan rijden. Na een x aantal gereden kilometer begint het lampje ''Tanken alstublieft'' te branden.
Met een gemiddeld verbruik van slechts 1 op 30 is de Aixam erg zuinig. Voor het rijden in een brommobiel ben je geen wegenbelasting verschuldigd. Dus brommobielen zijn ook zeer geschikt voor steden waar de maximumsnelheid vaak beperkt is en waar je moeilijk kunt parkeren.
Inderdaad gaat een brommobiel minder hard dan een auto, volgens de wet is de maximumsnelheid 45 km uur. Een brommobiel telt ook niet meer dan twee zitplaatsen, het motorvermogen is ten hoogste 6 kW en het voertuig mag niet zwaarder zijn dan 425 kilo.
Net als bij een 'gewone' auto ben je verplicht minimaal een WA-verzekering voor je brommobiel af te sluiten. Daarbij kun je kiezen uit een beperkt casco of volledig casco dekking.
De maximumsnelheid voor brommobielen binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur; tenzij ter plaatse een lagere maximumsnelheid geldt. 3. De brommobiel wordt niet toegelaten op autowegen en autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer.
Met een brommobiel moet je op de rijbaan rijden. Je mag niet op het fietspad of door fietstunnels rijden (tenzij anders is aangegeven). De maximumsnelheid binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur.
Een brommobiel mag rijden op 50-60- 70- en 80km wegen, auto(snel)wegen zijn verboden. Op 80-km wegen geldt regematig een uitzondering. Als het zgn. C9-bord (zie hieronder) er staat is de weg verboden voor langzaam verkeer en dus ook voor brommobielen.
Kosten rijbewijs bij de gemeente
De kosten verschillen per gemeente. Gemiddeld kost je rijbewijs bij de gemeente in 2022 β¬ 41,60. Wil je met spoed je rijbewijs hebben? Hiervoor betaal je in 2022 β¬ 34,10 extra aan je gemeente.
Voor sommige gemotoriseerde voertuigen heeft u geen rijbewijs nodig. Voorbeelden zijn sommige voortbewegingstoestellen, bepaalde twee- en driewielers, trage voertuigen en sommige voertuigen voor personen met een handicap. Bij de tweewielers hoeft u geen rijbewijs te halen voor de bromfiets klasse A.