Je kan de ingevroren tomaten niet meer rauw gebruiken in een salade, want het vriesproces heeft ze wak gemaakt. Je kan er ook voor kiezen om de tomaten vooraf even te blancheren, of om ze te pellen alvorens ze in de diepvriezer verdwijnen. Vries ze in op z'n geheel of in partjes.
Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec. in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit.
Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, want de koude zorgt ervoor dat een rauwe tomaat zijn heerlijke aroma en smaak verliest. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat het sap gaat kristalliseren met een melige textuur tot gevolg. Bewaar tomaten op een koele plek buiten de frigo of gewoon in de fruitmand.
Tomaten invriezen doe je zo
Stop de tomaten in een afsluitbaar diepvrieszakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het goed af. Leg het diepvrieszakje plat neer in de diepvriezer. Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Bewaar een restje van de gezeefde tomaten in een afgedekt schaaltje in de koelkast. Of vries de gezeefde tomaten in, in een diepvriesbakje.
Waarom tomaten pellen? Tomaten pel je (of pliceer je) vooral wanneer je er tomatensoep of tomatensaus van gaat maken. De schil van de tomaat lost namelijk heel moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten, zelfs als je de tomaten pureert.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Verwijder eerst het kroontje en kerf de tomaat aan de onderkant kruislings in. Doe de tomaten daarna in het hete water tot het velletje om krult. Dit kun je natuurlijk ook doen met gekookt water uit een waterkoker. De tweede stap is de tomaten onderdompelen in koud water of ze onder de koude kraan houden.
Gesneden tomaten kunnen tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard. Ze zijn langer houdbaar als ze op kamertemperatuur worden bewaard.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Cherrytomaten eet je als ze op kamertemperatuur zijn, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wil je tomaten invriezen? Blancheer ze dan ca. 1 minuut en bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C.
Bewaar tomaten op een koele plek. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.
Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.
Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij. Dek af met krantenpapier en wacht anderhalf tot twee weken. Bananen geven ethyleengas af, een rijpingsgas dat ervoor zorgt dat de vruchten uiteindelijk toch nog hun mooie kleur krijgen.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Denk aan andijvie, asperges, bloemkool, boerenkool, knotselderij, koolsoorten, koolrabi, prei, snijbonen, sperziebonen, spinazie, zomerworteltjes/peentjes en meer! Zorg dat de groenten vers zijn voordat je het invriest.
Het ontvellen – of sjieker gezegd: pliceren– van tomaten is vooral nodig bij het bereiden van tomatensoepen en -sauzen. De schil van de tomaat lost namelijk heel slecht op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten (zelfs als je ze pureert). Het is dus beter om ze te ontvellen.
Door de tomaten aan de onderkant in te kruisen heb je een mooi begin om het velletje eraf te halen.
Welke tomaten gebruik je in een verse tomatensoep? De pomodori- of romatomaten – te herkennen aan hun langgerekte vorm – hebben stevig vruchtvlees, zijn heerlijk zoet en bevatten weinig zaden. Met hun volle smaak zijn deze rode vitaminebommetjes ideaal voor een verse tomatensoep.
Snacktomaten kun je net als de meeste tomaten het beste op een koele plek bewaren (12 °C), maar niet in de koelkast. Zo kun je ongeveer een week van je tomaatjes genieten. Leg je ze toch in de koelkast dan verstoor je het narijpingsproces en verliezen ze hun smaak.
Grand'Italia trapt af. Een doodsimpele, gladgeblenderde basissaus, oordeelt het panel. De saus van Jumbo wordt nog een tikje beter beoordeeld. Goed, die grote brokken tomaat hadden niet gehoeven: typisch zo'n Nederlands maniertje om ambacht en versheid te veinzen.
Laat op matig vuur koken tot alles helemaal zacht en ook voor een deel ingekookt is (dit duurt wel ongeveer 1 tot 2 uur, afhankelijk van de tomaten die je gebruikt (romatomaten bevatten bijvoorbeeld veel meer vruchtvlees en minder sap dan bijvoorbeeld vleestomaten en dan wordt de saus al sneller dikker).