Voor 100 liter warm water heeft u een boilerinhoud nodig van 40 liter. Wat belangrijk is om mee te nemen is dat in een gemiddeld bad zo'n 120 liter water gaat. Een reguliere douchebeurt vergt ongeveer 40 liter water. Voor een extra comfortabel gebruik als een regendouche telt u hier nog zo'n 30 tot 40 liter bij op.
Gemiddeld stroomt er bijna negen liter water per minuut door een normale douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld wel twintig liter per minuut. In Nederland douchen we gemiddeld acht minuten per dag. Oftewel, met een regendouche verbruik je dagelijks zo'n 90 liter water meer dan met een normale douche.
Een gemiddelde regendouche verbruikt tot wel 20 liter water per minuut. Voor een optimaal comfort raden wij aan dat met een regendouche minimaal een CW5 cv-ketel nodig is. Bijkomend voordeel is dat je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water kunt gebruiken, bijvoorbeeld in de douche en de keuken.
U kunt gemiddeld aan een stuk door 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler, 15 minuten met een 50 liter boiler.
Van zodra u met twee personen in één huis woont en u dagelijks een douche neemt wordt het aangeraden om te kiezen voor één van de 50 liter boilers. 80 liter boilers zijn dan weer geschikt voor gezinnen bestaande uit drie personen in woningen waarin gebruik wordt gemaakt van een douche.
Dit is voldoende voor een douchebeurt van ongeveer 8 minuten, uitgaande van een douchekop met een doorstroming van 8-9 liter per minuut. Doucht u korter of heeft u een waterbesparende douchekop, dan heeft u minder boiler inhoud per douchebeurt nodig, en kan de boiler wellicht iets kleiner.
De energiekosten zijn bij een elektrische boiler lager als bij een boiler op gas. De energiekosten kunnen nog positiever uitvallen als gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen.
Boilers vanaf 50 liter
In het scenario dat je warm water wenst in de douche en bij de kraan, en je woont met twee personen samen in één huis, is het advies om gebruik te maken van een boiler van 50 liter.
Met deze boiler wil je water van 10 graden Celsius verwarmen naar 60 graden Celsius. Hoeveel energie verbruik je hiermee? We vullen de formule in: q = 100 * 4,19 * 50 = 20.950 KJ. Omgerekend naar kWh is dat 20.950/3.600 = 5,82 kWh.
De installatie van een doorstromer is goedkoper dan het installeren van een cv-ketel met boiler. Uw verwarmingsinstallatie start enkel op wanneer u warm water wilt. Zo heeft u minimum warmteverlies en verbruikt uw cv-ketel geen gas wanneer er geen warm water gevraagd wordt.
Optie 1: boiler geschikt voor de regendouche
Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe boiler aan te schaffen voor je regendouche. Een boiler geeft extra vermogen aan jouw huidige verwarmingsinstallatie, waardoor je meer warm water per minuut tot je beschikking hebt.
Voor het probleemloos toepassen van een regendouche moet er gekeken worden naar de warmwaterklasse van de cv-ketel, de diameter van het leidingwerk en de capaciteit van de afvoer/sifon. Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd.
Met een 200 liter boiler kun je het hele gezin voorzien van warm water. En hoef je niet te vechten om het warme water in de douche of voor het bad. Met dit formaat boiler heb je genoeg warm water om je bad te vullen. En, hou je zelfs nog wat over zodat iemand anders desgewenst een douche kan nemen.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is.
In de sanitair winkel raden ze toch een diameter aan van 20 mm als het een grote regendouche is.
Desondanks zit er wel een verschil in. De regendouche geeft een fijne straat uit een brede kop. Deze kan vierkant of rond zijn, maar het effect blijft gelijk. Met een stortdouche valt het water met dikkere stralen naar beneden en dat geeft het effect van een waterval.
Als je nu een elektrische boiler gebruikt is de financiële besparing met een zonneboiler groter dan als je warme water nu door een cv-ketel geleverd wordt. Elektrisch verwarmen van water is namelijk nog altijd een stuk duurder dan verwarmen met gas.
De meeste boilers van grote Nederlandse merken beschikken slechts over energielabel D. De boilers van de "Extra Life"-lijn zij de meest energiezuinige en verdienen zichzelf zeker terug! Bovendien is de boiler al uitgerust met inlaatcombinatie bestaande uit een overdrukventiel en terugslagklep.
Hoelang kan ik douchen met een boiler? De grootte van de boiler bepaalt hoeveel warm water je kunt gebruiken. Wanneer er geen warm water in de boiler zit, duurt het een paar uur voordat deze weer op temperatuur is. Bij een douchebeurt van 5 minuten gebruik je per persoon gemiddeld 25 liter warm water uit de boiler.
Met een 300 L elektrische boiler heb je nergens omkijken naar. De boiler biedt voldoende warm water om een uur achtereen gesloten te douchen. Mocht je een huishouden van 6 personen hebben, kan iedereen dus 10 minuten douchen.
Om de boiler weer op te warmen is dus 7,68 kWh aan energie nodig. We delen vervolgens de benodigde 7,68 kWh door 32 kW = 0,24 uur. 1 uur is 60 minuten ; 0,24 x 60 = 14,4 minuten. Dus in 'n kwartiertje is deze 120 liter weer warm in dit voorbeeld.
De opwarmtijd van een boiler is afhankelijk van de temperatuurinstelling voor het water en van het vermogen van de boiler. Een grove vuistregel is 1,2 minuten per liter inhoud.
Ook voor je veiligheid kun je kiezen voor de ELDOM FAVOURITE 80 liter boiler, want met twee anodes voor bescherming tegen hard water en een geëmailleerde tank met speciale zirkonium laag voor extra lange levensduur, zit je helemaal goed!
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.