In het gewoon lager onderwijs zijn er 28 lestijden van 50 minuten per week. Gedurende 6 leerjaren leren de kinderen de basisvaardigheden: lezen, schrijven, rekenen. Voor het basisonderwijs legt de overheid geen lessenroosters vast.
Normuren basisonderwijs
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Een schoolweek duurt in het voltijds secundair onderwijs minstens 28 lesuren van 50 minuten. In de meeste scholen is er tussen de 32 en 36 uur les per week. Je school kan dat zelf bepalen. De lesuren moeten gelijkmatig over 5 lesdagen gespreid zijn.
In het VO spreken we van een normbetrekking van 1659 uur. Dit is het aantal uren dat behoort bij een volledige baan (betrekking met werktijdfactor 1 fte).
het aantal lesuren op jaar basis is 1113, lesgerelateerd uren 63 en 132 uur deskundigheidsbevordering ( 10% van 1327uur op basis van 0.8 fte).
Traditioneel was een volledige werkweek 40 uur (5 dagen van 8 uur). In dat geval is 0,5 fte dus gelijk aan 20 uur per week.
De onderwijzer mag maximaal 27 lestijden presteren. De onderwijzers mogen evenwel slechts met een derde en dus 27ste lestijd worden belast (plage) als dit om organisatorische redenen noodzakelijk is.
De kinderen volgen per schoolweek 28 of 29 lestijden van 50 minuten (uitzondering: ziekenhuisscholen). Ze worden in aantal gelijkmatig gespreid over 5 dagen, van maandag tot en met vrijdag.
De ene dag heel veel lessen en een andere dag bijna geen, mag dus niet. Je schooldag mag ten vroegste om 8 uur beginnen, dus niet eerder. Hij eindigt ten vroegste om 15 uur en ten laatste om 17 uur. De school kan op dit dagschema wel een afwijking of een uitzondering aanvragen, maar dit gebeurt niet zo vaak.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
De 1040-urennorm houdt in dat er 1040 uur begeleid onderwijs gegeven dient te worden. Er moet een leraar voor de klas staan en het moet gaan om lessen die vast bij het programma van de school horen.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
- De leerlingen krijgen achtentwintig lestijden onderwijs- en opvoedingsactiviteiten per week (inclusief 2 lestijden levensbeschouwelijke vakken). In afwijking hiervan kan een negenentwintigste lestijd worden georganiseerd na overleg of na onderhandeling in het lokaal comité.
In een school die behoort tot een scholengemeenschap mag maximaal 10% van het aantal lestijden onderwijzer ingericht worden als plage. Dit percentage wordt bepaald op niveau van de scholengemeenschap.
Totaal gemiddelde per week is 45,2 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 42,5 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017). De feitelijke tijdsbesteding ligt in beide sectoren hoger dan de normtaak; in het primair onderwijs is het verschil het grootst.
Dat mag niet, want je werkt niet voltijds.
Een schoolbestuur kan een personeelslid enkel een of meer plage-uren geven als dat organisatorisch noodzakelijk is en als het dat op een billijke en transparante manier organiseert.
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw.
Antwoord. Beste, Hoe lang een lesuur duurt is vastgelegd in de wet. In België en de meeste andere Europese landen is dit 50 minuten, gebasseerd op onderzoek dat een volwassene zich maximum 50 minuten kan concentreren.
Plagelestijden of plage-uren zijn lestijden of uren tussen de onder- en bovengrens van een volledige opdracht. Het zijn dus de lestijden of uren die je boven het minimumaantal en onder het maximumaantal presteert. Plagelestijden of -uren komen voor in het basis- en secundair onderwijs.
Hoe je het ook draait of keert: loon is een belangrijke trigger voor eender welke job. ' Leerkrachten staan nu, afhankelijk van de graad, 20 tot 22 uur voor de klas in het middelbaar en 24 uur in het lager. Daar mag wettelijk maximaal 40 procent overwerk bijkomen.
“Voor deze docent met een werktijdfactor van 0,6 (0,6 x 1200 uur) betekent dit dat ze 720 onderwijsuren per jaar heeft”, rekent Gulitz voor.
De werktijdfactor geeft aan wat de hoogte van je aanstelling is en hoeveel uren je moet werken. In het Primair onderwijs wordt deze aangegeven met 2 cijfers achter de komma. Werktijdfactor 1,00 betekent fulltime, 40 uur per week, 1659 uur per jaar werkzaam.
Eén fte is een volledige werkweek. Een functie van 0,6 fte bijvoorbeeld is – uitgaande van een werkweek van 38 uur – een functie van 0,6 x 38 = 22,8 uur.