Als je je taille wilt opmeten maar geen meetlint bij de hand hebt, maak je dan niet druk! Je kunt je taille met een touwtje, een liniaal, een eurobiljet, een vel papier en zelfs je hand opmeten. Zo heb je in een mum van tijd een nauwkeurige taillemaat!
- Als je iets in/om huis hebt waarvan je weet hoe lang het ongeveer is (een tafel, een A4the (ca, 20x30), een stoeptegel, een DVD-doos, whatever, het komt niet op de milimeter, kun je met een touwtje je omtrekken meten, en redelijk goed schatten hoe groot je maten zijn. Hou daarbij altijd wel een beetje ruim aan.
Tailleomvang: Meet het smalste gedeelte van je taille, boven je navel. Heupomvang: Meet over het breedste stuk van je billen. Armlengte: Meet vanaf de schouder, via de gebogen elleboog, tot onder je pols. Buitenbeenlengte: Meet vanaf de zijkant van de taille, over de heup, tot net onder de enkel.
Laat dit allemaal tenslotte ook zien op een meetlint of rolmaat: 10 kleine streepjes (mm) in een cm, 10 cm in een dm, dus 10×10 mm in een dm. Maar ook andersom: in een meter zitten 10 decimeters, in een decimeter 10 cm en 100 mm.
Veel gebruikte instrumenten zijn een liniaal, een meetlint of een meetlat. De maateenheid op deze instrumenten is centimeters. De millimeters zitten tussen de centimeters; 10 millimeter is 1 centimeter.
1 m = 10 dm = 100 cm = 1000 mm.
De term duim wordt ook gebruikt als Nederlandse term voor de Engelse duim of inch die een lengte heeft van 2,54 cm. Een 'pijp' (buis) van een duim betekent echter niet dat deze een diameter heeft van 25,4 mm.
Taille. Dit is het smalste gedeelte van je bovenlichaam. Soms wordt dit ook wel je middel genoemd en het zit net boven je navel.
Meten met Android: Distance Meter
Heb je een Samsung, Xiaomi of andere Android telefoon? Dan helpt de Distance Meter je. Ook deze app gebruik je camera. Je richt 'm op het object dat je wilt opmeten, selecteert de onder- en bovenkant of de linker- en rechterkant en ja hoor!
Om een lengte in centimeters naar een in foot en inch om te rekenen, deel je eerst door 2.54 met afronden, dat geeft het aantal inches. Vervolgens ga je dat door 12 delen met rest om feet en inches te krijgen. Vanuit jouw voorbeeld van 178 cm: 178 cm = 178/2.54=70.08 inches, dit ronden we af op 70 inches.
De internationale voet
De voet is geen SI-eenheid, maar de lengte ervan is in 1958 internationaal vastgelegd via de inch. Een inch is precies gelijk aan 2,54 cm en er zitten 12 inches in één voet. Hiermee is een voet 304,8 mm – 0,3048 m.
Na een jaar is je baby gemiddeld 25 centimeter gegroeid. Dat betekent dat een baby het eerste jaar ongeveer 0,7 mm per dag groeit! Jongens van een jaar zijn gemiddeld 75 cm, en meisjes gemiddeld 74 cm.
In het figuur zie je een balk met lengte-eenheden. Van links naar rechts staan de eenheden van groot naar klein. Zo is kilometer de grootste eenheid en millimeter de kleinste eenheid.
De stapgrootte tussen de lengte-eenheden is een factor 10. Elke stap van groot-naar-klein is keer 10 en van klein-naar-groot is delen door 10. Zo is 15 m gelijk aan 1500 cm, want 15 x 10 x 10 = 1500 (2 stappen omhoog). En zo is 12 dm gelijk aan 1,2 m, want 12 : 10 = 1,2 (1 stap omlaag).
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.