In onder andere Nederland werd de tank vervangen door zijn opvolger, de Leopard 2. In totaal werden er wereldwijd meer dan 6.485 exemplaren afgeleverd: 4.744 gevechtstanks en 1.741 varianten.
Nederland levert samen met Denemarken en Duitsland ten minste 100 Leopard 1 A5-gevechtstanks aan Oekraïne. Ook leveren de landen reserveonderdelen en munitie. Defensie wil ook met instructeurs een bijdrage leveren aan de opleiding en training.
De meeste landen die hem aanschaften, hebben de tank allang vervangen door een modernere. Ook Nederland beschikte in het verleden over 486 Leopard 1-tanks, maar die zijn in de jaren 90, na de val van de Muur, verdwenen uit het arsenaal van de krijgsmacht.
De Duitse landstrijdkrachten hebben in totaal 2350 Leopard 2 tanks gebruikt in alle versies. Na de Koude Oorlog is een groot aantal tanks aan diverse landen verkocht, al dan niet gemoderniseerd. Op dit moment (2012) zijn er nog 417 operationeel in dienst bij de Bundeswehr.
Leopards zijn ontworpen om doorbraken te forceren en tegenstanders verrassend in de flank aan te vallen. Maar ze zijn ook duur: 60 tanks operationeel houden kost 90 miljoen euro per jaar. Dat bedrag komt bij de aanschafprijs van een paar miljoen euro per stuk.
Dat de M1 Abrams, en de Duitse Leopard 2 gelden als de beste tanks ter wereld is niet verwonderlijk, ze delen immers hetzelfde dna. Ze ontstonden in de jaren 70 van de vorige eeuw uit een gezamenlijk Duits-Amerikaans project om een NAVO-tegenhanger te produceren voor de Russische T72.
Dan Rusland. Na jaren van verslonzing is er weer stevig geïnvesteerd in de modernisering van het leger. Naast de ruim 800 duizend actieve militairen heeft Rusland bijna 3000 tanks, meer dan 1000 jachtvliegtuigen en 32 gevechtsschepen. Met kernwapens lopen ze voorop, met bijna 7300 stuks.
Na een week tegenoffensief heeft Oekraïne al een aantal van de 57 moderne Leopard 2-tanks verloren. Rusland claimt 8 Leopardtanks te hebben vernietigd. Van 4 van deze moderne tanks is de vernietiging met beeldmateriaal bevestigd, 3 Leopard 2A6's en een Leopard 2A4, een oudere versie van de Leopard.
Eind 1969 werd de eerste van 468 Leopard 1-tanks door de fabrikant, Kraus-Maffei, aan de Koninklijke Landmacht overgedragen. De cavaleristen wachtten al lang met smart op deze nieuwe, betrouwbare en bovenal mobiele tank.
Nederland levert samen met Denemarken en Duitsland ten minste 100 Leopard 1A5-gevechtstanks aan Oekraïne. Ook leveren de landen reserveonderdelen en munitie.
Nog zes Tiger I bestaan er. De tankmusea van Saumur, Bovington, Lenino en Koebinka stellen ieder een exemplaar tentoon; er staat ook een Tiger als monument in Frankrijk bij Vimoutiers.
De Leopard 2 is zo goed, omdat hij mobiliteit, bepantsering en vuurkracht op een uitstekende manier combineert. Met zijn rupsbanden en sterke V12-dieselmotor kan hij overal komen. Het kanon en de richtmiddelen zijn gestabiliseerd, waardoor hij zelfs rijdend een precisieschot kan lossen.
Rusland. Met de hete adem van de Chinezen in de nek heeft Rusland nog altijd het op één na machtigste leger ter wereld. Het telt de meeste tanks, de meeste vliegtuigen na de VS, en de meeste duikboten na de VS en China.
Landen waarvan men niet zo'n hoge dunk had in militair opzicht moesten het met de Centurion doen: Nederland (591) en Denemarken (216).
Op 1 januari 2023 telt Defensie 23.987 militairen en 1.722 burgers. Eerste vaststelling: België heeft geen tanks? Sven Biscop: Ja, die keuze hebben we in het verleden gemaakt. Vroeger hadden we 334 Leopard-tanks, maar dat waren andere tijden.
Rusland heeft nog meer dan 10.000 tanks in voorraad - al dan niet in bedenkelijke staat - en het land beschikt bovendien over 's werelds grootste tankfabriek.
Oekraïne: Tenminste 12 T-90A, 1 T-90AK, 1 T-90S en 2 T-90M zijn buitgemaakt tijdens de Russische invasie van Oekraïne sinds 2022. Een onbekend aantal van deze tanks is in dienst genomen door de Oekraïense krijgsmacht. Rusland: 417 T-90/T-90A en T-90M in dienst.
Van de 360.000 manschappen die Oekraïne zijn binnengedrongen, inclusief contract- en dienstplichtig personeel, heeft Rusland er 315.000 verloren op het slagveld. Volgens het rapport zijn daarnaast ook nog eens 2.200 van de 3.500 tanks verloren gegaan.
Het Verenigd Koninkrijk is momenteel de beste van de Europese klas volgens 'Global Firepower', een website die aan de hand van publieke data elk jaar een ranglijst maakt van landen en hun militaire sterkte.
Een Leopard 2-tank kost op dit moment zo'n 15 miljoen euro in de aanschaf en nog eens 1,5 miljoen per jaar in onderhoud.
De T-34 was een middelzware tank die door het Rode Leger werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die oorlog was het de meest geproduceerde tank ter wereld.