Voorstanders van het dragen van een onderbroek onder een fietsbroek noemen hygiëne als het belangrijkste voordeel. Draag je ondergoed – mits deze niet van katoen is – dan is dit een stuk frisser dan wanneer je geen ondergoed draagt. Vooral als je een fietsbroek met zeem draagt, kan het nogal onhygiënisch worden.
Ben je op zoek naar fietsondergoed zonder zeem, dan zijn er ook vele mogelijkheden. Een speciale fietsonderbroek zonder zeem is altijd beter dan een niet ademende katoenen onderbroek. Het voordeel van een fietsonderbroek zonder zeem is dat deze ademend is en minder schuurt in vergelijking met een katoenen onderbroek.
Je draagt de onderbroek met zeem gewoon zonder je reguliere ondergoed. Je gaat dus gewoon met je blote bips op de zeem zitten. Er overheen kun je alles dragen wat je zelf maar fijn vindt zitten. Je outdoorbroek of misschien met een short of spijkerbroek.
Draag géén onderbroek, maar juist wel een ondershirt
Dit is een tip voor de échte beginners: draag nooit een onderbroek onder een fietsbroek. De fietsbroek heeft een speciale zeem die je op de huid moet dragen. Een onderbroek doet niet alleen het effect van de zeem teniet, maar gaat zelf ook schuren.
De oplossing is simpel: een broek zonder bretels.. Maar omdat wij bretels eigenlijk veel beter vinden zitten, hebben we een andere optie: de 'plasbroeken'. Van shorts met een rits of verstelbare bretels tot shorts met bretels die niet helemaal vast zitten!
Waarom moet je een fietsbroek dragen? De nauwsluitende pasvorm van fietsbroeken heeft verschillende voordelen: het is aerodynamisch, comfortabel en zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft zitten. Zoals gezegd is een fietszadel gemaakt om samen met een zeem gebruikt te worden.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
De fietsbroek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
Urenlang fietsen zonder fietsbroek kan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Een gewone, katoenen broek houdt zweet vast en gaat schuren en irriteren. Bovendien is voorovergebogen op een smal, keihard zadel zitten een aanslag op je schaamstreek en krijg je ongetwijfeld last van zadelpijn.
Het verschil tussen dames en heren fietsbroeken
Bij een fietsbroek voor vrouwen is de zeem korter en smaller. Daarnaast zijn de bretels ook anders ontworpen om rekening te houden met de borsten.
Uiteraard zal de levensduur van de zeem met de kwaliteit daarvan en het aantal gereden kilometers te maken hebben. Zelf rijd ik ca. 4000 Km per jaar. Ik heb een broek van het Marco Polo team waar ik nu 2 jaar in rijd en ben daar echt wel tevreden over.
Ben je op zoek naar de beste fietsonderbroek voor dames? Dan kun je niet om deze variant van Rogelli heen. Deze fietsonderbroek zit heerlijk, is van een prima kwaliteit en is ook nog betaalbaar. Rogelli heeft voor een strakke fietsonderbroek gekozen.
Een fietsbroek met zeem, vroeg of laat je wil je er ook een. Het zeem is zacht, maar belangrijker nog: het verdeelt de druk én voert vocht snel af, zodat de huid (enigszins) droog blijft en minder snel beschadigt. Ook over nagedacht: vaak zijn de naden 'plat' zodat ze niet zo snel de huid irriteren.
Fietsbroeken met bretels worden ook wel 'bibshorts' genoemd. Een korte fietsbroek met bretels zakt minder gemakkelijk af en voorkomt dat de zeem gaat irriteren of verschuiven. De meeste fietsers kiezen een fietsbroek met bretels boven een fietsbroek zonder bretels.
Je voelt je vrij
Ondergoed is gewoon ronduit beperkend en vervelend. Als je echt wilt weten hoe vrijheid voelt, doe dan wat alle meiden die commando gaan doen en gooi het ondergoed voorgoed weg.
Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Het beste fietszadel tegen zadelpijn is de SQLab 611 omdat hij de juiste breedte en hardheid heeft (te zacht werkt vaak nadelig). Daarnaast zorgt de anatomische opening voor minder druk op je zenuwen en bloedvaten. Hij biedt precies voldoende vering en bewegingsvrijheid.
Er zijn drie hoofdmaten: borst, taille en heupen. De eerste twee plus je romplengte helpen je bij het kiezen van kledingstukken zoals een shirt, ondershirt, vest of jack. De laatste twee plus de lengte van je binnenbeen zijn de maten die je nodig hebt voor een fietsbroek.
Een bibshort is een fietsbroek met bretels. De bibshort is veruit de populairste fietsbroek onder fietsers, omdat het voorkomt dat er een strakke band om de buik zit en de bretels er voor zorgen dat de fietsbroek niet afzakt.