Prestatiedruk onder scholieren Jongeren ervaren steeds meer druk door huiswerk en school. Bijna een op de tien (9 procent) basisschoolleerlingen in groep 7 en 8 ervoer in 2019 veel druk door schoolwerk. In het voortgezet onderwijs gold dat voor 38 procent van de leerlingen.
Dat huiswerk effect heeft op schoolprestaties, is overtuigend aangetoond in twee omvangrijke Amerikaanse metastudies. De conclusie is eenduidig. 1) Leerlingen die huiswerk maken, presteren beter. 2) Hoe meer tijd leerlingen besteden aan huiswerk, des te beter zijn hun scores.
Je moet rekenen op ongeveer 1,5 uur gemiddeld per dag. Soms heb je meer en soms heb je minder huiswerk. Maar als je het goed plant valt het reuze mee. Gewoon niet alles tot het laatste moment laten liggen.
De minimale bruto vloeroppervlakte per leerling in het basisonderwijs is 3,5 m2. Daarnaast moet een gebouw minimaal 70 m2 zijn. In het speciaal basisonderwijs geldt een minimale bruto vloeroppervlakte van 6,6 m2 per leerling.
Vanuit het perspectief van de leerling kan huiswerk al snel saai zijn, omdat het bijvoorbeeld meer van hetzelfde of te makkelijk is. De leraar geeft huiswerk op met een doel (bijv. de leerstof oefenen), maar dit doel wordt niet altijd herkend door de leerlingen.
Het voornaamste nadeel dat in verschillende onderzoeken naar voren komt, is dat te veel huiswerk averechts werkt. Het heeft een tegenovergesteld effect en is daarmee dus niet effectief. Als er bij een leerling verzadiging optreedt, uit zich dat in desinteresse en fysieke, maar vooral emotionele vermoeidheid.
Voordeel 2: Zonder huiswerk zijn je leerlingen gemotiveerder
In plaats van thuis aan de slag te gaan, laat ze leerlingen in de les actief werken aan de stof. Ze geeft leerlingen de kans tijdens de les te oefenen met lesstof waar ze zelf mee aan de slag willen, waarbij ze ze gericht kan helpen.
Er is geen maximum voor de groepsgrootte.
Deze school heeft ongeveer 1493 leerlingen. Na de brugklas doen 309 leerlingen vmbo, 269 HAVO en 177 VWO.
Opheffingsnorm basisschool
Dit is afhankelijk van de zogenaamde leerlingdichtheid in een gemeente. In dichtbevolkte gebieden kan voor een basisschool met ruim 200 leerlingen al sluiting dreigen. Terwijl voor een school in een zeer dunbevolkte gemeente de minimale norm van 23 leerlingen geldt.
Huiswerk op de Basisschool. Basisschool leerlingen mogen eigenlijk niet meer dan 24 uur per week naar school gaan, met niet meer dan drie uur les per halve dag. Over het algemeen zijn ze van 9.00 uur tot 15.00 uur op school, met pauzes in de ochtend en middag en een lunchpauze.
Er zijn geen algemene regels over hoeveel huiswerk leerkrachten mogen geven. Je leerkrachten en je school mogen dus zelf kiezen hoeveel huiswerk je krijgt.
Hoe meer tijd leerlingen besteden aan huiswerk, des te hoger de leerprestaties. Oudere leerlingen profiteren meer van het maken van huiswerk dan jongere leerlingen. Daarnaast beïnvloedt de feedback van de docent op het huiswerk ook het effect van huiswerk op de leerprestaties.
Een goede planning betekent dat je minder lang achter elkaar zult hoeven te blokken. Plan voor elke 50 minuten huiswerk maken een pauze van 10 minuten in. Het is belangrijk om tijdens het studeren pauzes te nemen en je hersenen even tot rust te laten komen, anders zul je minder efficiënt werken.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting en krijgen voor de financiering hiervan elk jaar een bijdrage uit het Gemeentefonds. Schoolbesturen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het schoolgebouw.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat elk jaar onderzoeken wat de gemiddelde groepsgrootte is. De afgelopen jaren lag de gemiddelde groepsgrootte op de basisschool rond de 23 leerlingen. Hoe groter de school, hoe meer grotere klassen.
Binnen een onderwijssector varieert de leerlingleraarratio aanzienlijk. Zo loopt deze ratio binnen het primair onderwijs uiteen van 6,8 leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs tot 17,3 leerlingen in het basisonderwijs.
Urennorm basisonderwijs
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Kinderen tussen 5 en 16 jaar: leerplicht
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.
Kinderen in de onderbouw huiswerk geven is helemaal niet nuttig, zeggen deskundigen. Volgens kinderneuropsycholoog Diana Smidts zijn kinderen van die leeftijd nog helemaal niet aan huiswerk toe. Zo ontbreekt het jonge kinderen nog aan een realistisch tijdsbesef, dat krijgen ze pas rond hun negende.
Basisscholen mogen zelf bepalen hoeveel huiswerk ze hun leerlingen opgeven, en van die vrijheid maken ze op uiteenlopende manieren gebruik. Sommige scholen laten hun leerlingen pas in groep acht voor het eerst huiswerk doen. Andere beginnen er al in groep vijf aan, als leerlingen nog maar een jaar of acht zijn.