In de loop van de tijd ontstaan er in deze botten kleine fractuurtjes, en worden de schijven zwakker en brozer. Door dit schuiven van botten, en het gewicht dat je door de jaren meedraagt, zak je een beetje in elkaar. Dit krimpen kan wel oplopen tot 10cm, maar is gemiddeld zo'n 5cm. '
Maar omdat een mens 23 tussenwervelschijven heeft, loopt het lengteverschil op tot zo'n twee centimeter. Gedurende de dag wordt dit vocht weer uit de tussenwervelschijven geperst en word je weer kleiner.
Sociaal-economische factoren
Uit het onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld 3,3 centimeter krimpen. Mannen die de basisschool afrondden, bleken in tegenstelling tot analfabeten, zo'n 0,9 centimeter minder te krimpen. Mannen die ook nog eens een middelbare opleiding voltooiden, krompen nog eens 1 centimeter minder.
Hoeveel een mens krimpt, verschilt per persoon. “Sommige mensen kunnen 10 centimeter krimpen in hun leven”, zegt Van Amstel. Het is ook niet per se zo dat mensen met 'staande' beroepen sneller krimpen. “Bij het zitten ligt er nog meer druk op de ruggewervels.
Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat we vanaf die leeftijd beginnen te krimpen. Dat is een natuurlijk proces, maar niet altijd even onschuldig. Wanneer men, zoals de meeste mensen, zo'n 1,25 centimeter per tien jaar krimpt, is er niets om bezorgd over te zijn.
Iedereen krimpt elke dag
Welke leeftijd u ook heeft, u verandert elke dag van lengte. Dit heeft te maken met de ruggenwervels. Tussen deze wervels zitten namelijk schijven die vloeistof bevatten. Gedurende de dag wordt deze vloeistof tussen de schijven uitgeperst, door de druk die de ruggenwervels geven.
Door voldoende te sporten en op je houding te letten door bijvoorbeeld aan yoga of pilates te doen, kun je voorkomen dat je later krom gaat lopen. Dit scheelt al een hoop. Kortom: je kunt niet voorkomen dat je later als je ouder wordt gaat krimpen, maar je kunt er wel het beste van maken.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Mannen zijn gemiddeld 184 cm lang, vrouwen 170,6 cm. De langste 2,5 procent van de bevolking is langer dan 198 cm (mannen) of 184 cm (vrouwen). Hoe groot u zich voelt hangt ook af van andere factoren: hoe groot zijn uw ouders en vrienden?
Een gat in een heg. Hihi, Daar was ik nou vast nooit opgekomen. Een beetje krom raadsel eigenlijk ... het is de heg die groeit, niet het gat in de heg.
Van sommige jongens en meisjes is de verwachting dat ze erg lang worden of dat er een te groot verschil in lengte van het ene been ten opzichte van het andere been optreedt. Met een operatie kan de groei, van één of beide benen, worden afgeremd. Deze operatie heet percutane epifysiodese.
Doordat de tussenwervelschijven minder vocht vasthouden en dunner worden, zijn we 's avonds en na belasting van het lichaam kleiner.
Als de kans groot is dat je erg lang wordt, is het mogelijk om met een operatie de groei af te remmen. Zo'n operatie heet een epifysiodese. Uit een gezamenlijk onderzoek van het WZA, het UMCG en het Maxima Medisch Centrum is gebleken dat dit een veilige en effectieve operatie is.
Als je 's nachts in bed ligt dan ontspant je lichaam. En zo komt er weer ruimte tussen die wervelschijven. Bij het opstaan 's ochtends kun je daarom ietsjes langer zijn dan toen je naar bed ging. Het verschil is soms wel anderhalve of twee centimeter.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook. Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Je krijgt rimpels, en ook je kraakbeen droogt uit. Kraakbeen zit op verschillende plekken in je lichaam, onder andere in je wervelkolom, in de schijven tussen je wervels, de tussenwervelschijven. Die tussenwervelschijven worden dunner, en de wervels komen dichter op elkaar te zitten. Het grote krimpen is begonnen!
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Veranderingen aan de botten
Botten worden dunner door het verlies van calcium. Doordat de botdichtheid afneemt, wordt het skelet poreuzer. Er is sprake van osteoporose als er een sterke afname is van de sterkte van de botten en als er een verhoogd risico is op botbreuken. Door osteoporose kan de rug scheefgroeien.
Wanneer je dan in de zon blijft om je kleding te laten drogen, is de kans groot dat je T-shirt ook dan een maatje kleiner wordt. En bij kleding die tijdens een hittegolf op de wasdraad te drogen wordt gehangen, is de kans wel heel groot dat een XL plots nog maar aanvoelt als een elletje.
Tijdens het maken van het kledingstuk komt de stof onder spanning te staan. De hitte van wassen en drogen tast deze spanning aan, met krimpen als gevolg.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.