Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%.Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Op welke temperatuur krimpt katoen? Katoen kan beginnen te krimpen bij hogere temperaturen, meestal boven de 40-50 graden Celsius.
Apart wassen en krimp voorkomen
Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius. Daarna kun je eventueel gebruik maken van hogere temperaturen, al is dat meestal niet eens nodig om het weer netjes schoon te krijgen.
Het belangrijkste waar je bij het wassen van katoen op moet letten, is dat het niet krimpt. Vooral bij hogere temperaturen heb je het risico dat dit gebeurt. Wij adviseren daarom om katoenen stoffen de eerste keer op lagere temperatuur (maximaal 40 graden) te wassen en niet direct in de droger te doen.
Waarom krimpt mijn kleding in de wasmachine? Temperatuur en zeep zorgen ervoor dat de vezeltjes van je kleding uit hun vorm raken. Ook het ronddraaien van de droger of wasmachine kan ervoor zorgen dat deze vezels dichter bij elkaar komen.
Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen. Katoen dat gemengd is met synthetische vezels of andere materialen kan meer of minder krimpen dan puur katoen.
Katoen krimpt het hardst vanaf 60 graden
Katoen begint al goed te krimpen vanaf een temperatuur van 60 graden. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt halen is de temperatuur dus belangrijk.
Op welke temperatuur moet ik kleding wassen? Er is één hoofdreden – te hoge temperatuur – waardoor de kleding krimpt in de wasmachine.
Niet iedereen krimpt evenveel, gemiddeld verlies je zo'n 5 tot 8 centimeter als je een hoge leeftijd bereikt. Je startlengte maakt daarbij weinig verschil, dus grote en kleine mensen kunnen evenveel krimpen.
Krimpen is niet écht iets wat alleen komt door ouderdom. Ook als we jonger zijn, krimpen we elke dag zo'n 2 centimeter. Echt waar: ongeacht je leeftijd ben je elke ochtend 2 centimeter langer dan aan het einde van de dag. Dat komt omdat er tussen de schijven van je ruggenwervels een vloeistof zit.
Hoeveel een mens krimpt, verschilt per persoon. “Sommige mensen kunnen 10 centimeter krimpen in hun leven”, zegt Van Amstel. Het is ook niet per se zo dat mensen met 'staande' beroepen sneller krimpen. “Bij het zitten ligt er nog meer druk op de ruggewervels.
100% katoen stof en linnen katoen mix stof
Haal de stof/product zo snel mogelijk uit de wasmachine nadat het programma beëindigt is. Aan de lucht laten drogen, niet in de droogtrommel, strijken op katoen stand. Bij de eerste wasbeurt krimpt de stof gemiddeld 10% in de lengte van de stof en 4 % in de breedte.
Het is goed om de t-shirts op een vrij lage temperatuur te wassen. Een temperatuur tussen de 30 graden en de 60 graden wordt meestal aangeraden.
Hiervoor heb je een kopje wasverzachter en vier koppen warm water nodig. Meng dit door elkaar en laat vervolgens het gekrompen kledingstuk in het mengsel weken. Je laat het zo 24 uur staan. Hierna spoel je het kledingstuk schoon, maar wring je het niet uit.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën. Lichte vlekken kun je eventueel behandelen met een vlekkenmiddel voordat het in de wasmachine gaat.
Op deze temperatuur kun je bijvoorbeeld ondergoed van katoen wassen en katoenen handdoeken. Vanaf 60 graden dood je namelijk de bacteriën en wordt je was goed schoon. Wassen op 90 graden is alleen bedoeld voor textiel dat echt vuil wordt, zoals vaatdoeken, theedoeken en poetsdoeken.
Vaak is 30 graden warm genoeg.Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Ga je aan de slag met katoen, linnen, wafelkatoen of tricots? Natuurlijk stoffen en stoffen met stretch hebben een grote kans op krimpen na de eerste wasbeurt. Was deze stoffen dus altijd eerst een keertje voor en voorkom een gekrompen item na het wassen!
Polyester is een stof die niet snel krimpt, maar als je de items te warm wast, bestaat er een kans dat je kleding een stukje kleiner uit de wasmachine komt! Dat wil je natuurlijk voorkomen. De stof blijft daarom het mooist en 'krimpvrij' als je kiest voor een lagere temperatuur.
Spijkerbroeken kunnen na het wassen kleiner worden als ze zijn blootgesteld aan overmatige hitte. Wastemperaturen vanaf 60 graden en de hitte in de droger zorgen ervoor dat vooral jeans met een hoog katoengehalte gaan krimpen. Hierdoor wordt de jeans strakker, maar ook korter.
Over het algemeen zijn stoffen van natuurlijke vezels, zoals wol en zijde, gevoeliger voor krimp dan synthetische stoffen. Katoen en linnen zijn echter wel goed bestand tegen warmte. Kies voor een lage temperatuur en een lage centrifugesnelheid wanneer je kledingstukken wast van stoffen die kwetsbaar zijn voor krimp.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.