Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.
Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.
Wat de zorg precies inhoudt staat in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat iemand vergoed krijgt, is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. De toegewezen uren worden verdeeld over 10 dagen, gerekend vanaf de dag van de geboorte.
Kun je jezelf fysiek nog niet redden, bijvoorbeeld na een keizersnede, dan kun je maximaal 10 uur extra kraamzorg krijgen (2 uur per dag). Ook dit wordt in overleg met de verloskundige bepaald.
Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.
Als je thuis bevalt, belt je verloskundige je kraamverzorgende zodat zij kan assisteren bij de bevalling. En als je dat fijn vindt, kan zij jou begeleiden en ondersteunen met wat je maar nodig hebt op dat moment.
Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten. Te ondernemen actie door de kraamzorgorganisatie: Wij willen van u de reden van zorgweigering weten.
Kosten bevalling ziekenhuis
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.
U heeft altijd recht op minstens 16 weken verlof. Wordt uw kind na de geboorte in het ziekenhuis opgenomen, dan kunt u in sommige gevallen langer met bevallingsverlof. Als uw kind na de geboorte meer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet blijven, mag uw bevallingsverlof langer duren (maximaal 10 weken).
Kraamzorg aanvragen voor de zestiende week
Je kunt je al aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent, het beste is om de termijnecho af te wachten zodat de exacte à terme datum bekend is. Zorg dat je op tijd kraamzorg hebt aangevraagd, liefst vóór de zestiende week van je zwangerschap.
Bel je verloskundige wanneer:
Jij denkt dat de bevalling begonnen is. Je vliezen zijn gebroken (lees verder voor meer informatie). Je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat de bevalling begonnen is. Je erg veel pijn ervaart en twijfelt; de verloskundige kan je dan advies geven.
De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.
Als jij een medische indicatie hebt, kan jouw verloskundige of arts verlengde kraamzorg voor jou aanvragen. In dat geval wordt de extra kraamzorg wel vergoed door jouw zorgverzekeraar mits je hiervoor aanvullend verzekerd bent.
In een kraamhotel combineer je de huiselijke sfeer zoals bij een thuisbevalling en de medische zorg binnen handbereik zoals bij een ziekenhuisbevalling. Je hebt in een kraamhotel je eigen badkamer en kamer, en je kunt vaak de verlichting in de kamer zelf bepalen, muziek opzetten en gebruik maken van een bevalbad.
Oorzaak kraamtranen
Er zijn onderzoeken gedaan naar hormonale factoren, zoals een gebrek aan progesteron na de bevalling of een gebrek aan bepaalde vitamines, maar een echte conclusie is er niet. Moeder worden is een enorme overgang in je leven.
Hoeveel je betaalt voor kraamhulp hangt af van je netto-inkomen. Meestal is dat maximaal 11 euro per uur. Veel ziekenfondsen betalen kraamhulp voor een groot stuk terug. CM, bijvoorbeeld, betaalt 5 euro per uur terug met een maximum van 150 euro (of 30 uur) per jaar.
Kraamzorg krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt minimaal 24 uur, en maximaal 80. Dit wordt meestal verdeeld over 8 dagen. Het kraamcentrum bepaalt het aantal uren met het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg .
De meeste ouders kiezen voor volledige kraamzorg. Bij deze vorm verzorgt de kraamverzorgende de baby, de moeder en eventueel de rest van het gezin 8 uur per dag gedurende een periode van ongeveer 8 dagen.
De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling
De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel.
De eigen bijdrage voor kraamzorg is in 2022 €4,70 per uur. Krijg je poliklinische kraamzorg (in het ziekenhuis of in een geboortecentrum) omdat hier een medische noodzaak voor is? Dan hoef je geen eigen bijdrage te betalen.
Als je in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie betaal je geen eigen bijdrage. Maar als je zonder medische indicatie bevalt in het ziekenhuis moet je hiervoor een eigen bijdrage van 33 euro per dag voor betalen voor de moeder en het kindje samen.
De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.
Je kraamverzorgster houdt de gezondheid van de baby, maar ook van jou, nauwlettend in de gaten. De kraamverzorgende heeft een belangrijke signaleringsfunctie: wanneer iets niet goed gaat, ziet zij dat. Ze komt dan meteen in actie en overlegt met jou en je verloskundige en/of huisarts over eventuele problemen.
Via klantenservice@kraamzorg.org kun je een annulering doorgeven. Wij vragen je de reden van annulering daarbij ook aan te geven zodat wij, indien nodig, ook de verzekering voor je kunnen informeren.