De kosten van kitesurflessen variëren afhankelijk van de school, locatie en duur van de cursus. Gemiddeld liggen de kosten voor beginnerscursussen tussen de € 200 en € 400 voor 6 tot 12 uur aan lessen, verspreid over meerdere dagen.
Het aantal lessen dat je nodig hebt verschilt per persoon. De een heeft meer talent dan de ander. Wat ook helpt is als je al ervaring hebt met boardsporten of vliegeren. Om veilig zelfstandig het water op te gaan heeft de gemiddelde cursist ongeveer 4 lessen van 2,5 uur nodig.
Is kitesurfen makkelijk te leren en hoelang duurt dit? Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Sommige mensen hebben 3-5 lessen nodig, anderen 5-7 lessen. Het helpt als je je lessen snel achter elkaar doorpakt.
Wat is moeilijker: kitesurfen of windsurfen? De eerste 10 uur zijn kitesurfen moeilijker. Je moet leren om de kite te controleren en echt op het board varen doe je nog niet. In het begin bij windsurfen krijg je een grote plank en een klein zeil en je kunt meteen varen.
Kitesurfen is niet moeilijk en iedereen kan het leren, jong en oud! Toch kan kitesurfen gevaarlijk zijn als je niet goed weet waar je aan begint. Neem dus altijd kitesurfles voordat je begint met kiten en wees op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen.
Mits je aan alle regels houdt en je je gezonde verstand gebruikt kan kitesurfen een veilige sport zijn, maar het gevaar zit in een klein hoekje, dus let altijd goed op. Kitesurfen is wanneer je geen lessen hebt genomen erg gevaarlijk, daarom raden wij sterk aan om kitesurflessen te nemen.
Het makkelijkst voor een beginner zijn vaak de wave kites om de waterstart en upwind varen te oefenen. Dit komt doordat deze kites goede depower hebben, snelle relaunch hebben en erg vergevingsgezind zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Carbinha Drifter, North Carve, Airush Session en Duotone Neo.
Hoe zwaar moet je zijn om te kitesurfen? Er is geen strikte gewichtslimiet voor kitesurfen, maar het is belangrijk om een kite en board te kiezen die geschikt zijn voor je gewicht. Instructeurs kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste uitrusting op basis van je gewicht en ervaring.
Een kite starten en landen op een veilige manier is erg belangrijk. Om dit goed te kunnen, moet je eerst een aantal dingen begrijpen. Uiteraard is het mogelijk om alleen een kite te starten en landen, maar als beginnende kitesurfer moet je dit nooit doen.
Kitesurfen hoeft niet zwaar te zijn.Je kan het wel zo zwaar en intensief maken als je zelf wil. Naarmate de omstandigheden heftiger worden wordt kitesurfen zwaarder. Als je de basis goed onder de knie hebt wordt het ook een stuk lichter omdat je dan niet te veel overbodige bewegingen maakt.
Zwemmen, surfen, kitesurfen en kajakken
Tijdens het surfen verbrand je 180 kcal/uur, en tijdens het kitesurfen dan weer 300 kcal/u.
Het water op is pas verstandig vanaf 8 jaar. Meerdere zwemdiploma's zijn dan wel een vereiste. Daarbij moet het kind ook over voldoende fysieke kracht beschikken. In de praktijk starten de meeste kinderen vanaf 10 jaar.
windsurfer nog altijd het snelst. MAAR: het zal niet lang meer duren en de kiters zijn het snelst op een 500 m.
Kitesurfen in de regen
Regen tijdens het kitesurfen geen enkel probleem. Je kite kan tegen water en zal zich niet anders gedragen dan een droge kite. Het enige nadeel is, dat hij ietsjes zwaarder is waardoor hij bij minder wind ietsjes sneller uit de lucht zou kunnen vallen.
Enkele locaties aan de kustlijn waar men goed kan kitesurfen is Noordwijk aan zee, Katwijk aan zee, Scheveningen, Kijkduin, Maasvlakte (Slufter), Ouddorp, Brouwersdam, Vrouwenpolder en Domburg. Rondom het Ijsselmeer heb je een aantal vlakwater locaties, namelijk: Makkum, Workum, Mirns, Andijk, Edam en Medemblik.
Kitesurfen is leuk en zeer toegankelijk, maar het is nog steeds een 'extreme sport'. Daarom is het belangrijk om deze sport veilig onder begeleiding te leren. Zorg er dus voor dat je professionele lessen krijgt van een gecertificeerde IKO kitesurfschool of instructeur als je wilt leren kitesurfen.
Kitesurfen is niet overal toegestaan. Kitesurfen op binnenwateren is verboden tenzij er een ontheffing voor is. Informeer hier altijd naar, voordat je ergens gaat kitesurfen. Het spreekt natuurlijk vanzelf, maar ook bij kitesurfen wordt je geacht je als een heer of dame te gedragen.
Veel beginnende kitesurfers kiezen voor een kitespot op een meer, voordat ze de zee in duiken. Omdat op de Noordzee golven staan, stroming en vrijwel overal diep is vinden beginnenende kiters het een fijn idee om ondiep water te kiezen.
Als je wilt gaan kitesurfen, zul je eerst een goede kitesurfschool moeten vinden in je buurt. Het is een must om in kitesurf lessen te investeren om het kitesurfen goed onder de knie te krijgen. In de buurt van Kitemana zit een erg goede kitesurfschool genaamd Beach Break.
Geschikte weersomstandigheden om te kitesurfen
Het is belangrijk dat de wind tussen de 3 en 6 beaufort of tussen de 11 en 26 knopen. Wanneer deze zachter is vliegen de kites niet goed, te hard en het wordt gevaarlijk.
Kies de juiste maat kite voor jou
Om je een idee te geven van de kite maten die vaak worden gebruikt, hier zijn enkele voorbeelden: Lichtere wind (14-21 knopen): 12m tot 14m kites. Gemiddelde wind (22-27 knopen): 9m tot 11m kites. Sterke wind (28+ knopen): 6m tot 8m kites.
Ligt eraan wat je van plan bent. Beetje ollie-en, switch rijden en carven -> kiteboard uitermate geschikt voor. Tevens is de drukopbouw van een kiteboard veel aggresiever dan dat van een wakeboard. Wanneer je kant kun je met een wakeboard veel meer doseren dan met een kiteboard.
Levensduur van een kite: tussen de 2 en 6 jaar. denk dat de zon uren die een kite heeft gehad heeft ook veel uit maakt.
Over het algemeen heb je niet direct voor iedere kite een aparte bar nodig. Als je bijvoorbeeld 3 kites in je bezig hebt, zou je prima met twee barren kunnen doen. Let er wel op dat je de juiste maat bar vaart op de juiste maat kite. Ook passen niet alle barren op alle kites.
Kite maat is afhankelijk van gewicht en je board-grootte
Gemiddeld is een beginnersboard 140cm lang en 40 cm breed. Er zijn natuurlijk verschillende boards. Ben je kleiner en lichter kun je kijken naar boardjes rond de 135cm en 38cm breed. Ben je 80+ kg denk dan aan een 145 cm board en 42cm breed.