Een alcoholwetvergunning kost € 356,75. Dit bedrag moet u ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
De kosten bedragen voor: Aanvragen vergunning: € 459,55. Wijziging vergunning door bouwtechnische veranderingen of verandering ondernemingsvorm: € 165,50. Toevoegen leidinggevende(n): € 165,50.
Drank- en horecavergunning
U mag drank met minder dan 15% alcohol (of sherry en port) verkopen. U heeft daarvoor geen drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig. Groothandels moeten een slijterijvergunning hebben als ze alcoholische drank aan particulieren verkopen.
Als je een horecazaak uitbaat en je serveert sterke dranken of je gebruikt sterke dranken in je gerechten dan moet je vooraf een aanvraag voor een drankvergunning indienen bij de gemeente. Ook wanneer je enkel gegiste dranken zoals bier en wijn schenkt, heb je mogelijk een vergunning nodig.
Daarmee mag u eten en drinken verkopen, zoals hotdogs of ijs. Bloemen mogen ook. Mondkapjes, alcohol of lachgas mogen niet. U mag op straat of in een park verkopen.
Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras. horeca in grootschalige tuincentra en warenhuizen.
In de meeste gemeenten moet je voor je restaurant beschikken over een exploitatievergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente. De kosten voor een exploitatievergunning variëren van € 500 tot een paar duizend euro.
Een toegekende bouwvergunning is beginsel onbeperkt geldig. De vergunningverlener heeft echter wel de mogelijkheid om de toegekende vergunning na 26 weken in te trekken.
Wat kost een terrasvergunning? Indien u voldoet aan alle voorwaarden voor een vergunningvrij terras bij de horecazaak zijn hier geen leges verschuldigd. Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een terrasvergunning moet u € 189 betalen.
Categorie 4 'middelzware horeca'
geopend zijn; bar, bierhuis, café, pub; biljartcentrum; café-restaurant.
Als horecabedrijf moet je aan een aantal regels voldoen. Zo heb je een exploitatievergunning nodig en zijn er omgevingsvergunningen en milieuvergunningen waar je zeker naar moet kijken. Ook heb je te maken met de hygiënecode en geldt sinds 2021 de nieuwe Alcoholwet.
zijn vormen van horeca waar zaalaccommodatie ter beschikking wordt gesteld ten behoeve van het organiseren van bijeenkomsten en partijen, en waar als nevenactiviteit wordt voorzien in het verstrekken van etenswaren en al dan niet alcoholhoudende dranken.
Een definitieve waardebepaling gebeurt aan de hand van een uitgebreid onderzoek, maar er zijn voor de horeca twee vuistregels die aangehouden kunnen worden voor een grove indicatie: Vier tot vijf keer de nettowinst van het horecabedrijf. Of jaaromzet = verkoopwaarde, met een marge van 0,8 of 1,2 keer de jaaromzet.
Binnen deze categorie worden de volgende subcategorieën onderscheiden: 1a. Lichte horeca - automatiek; - broodjeszaak; - cafetaria; - croissanterie; - koffiebar; - lunchroom; - ijssalon; - snackbar; - tearoom; - traiteur.
Kosten omgevingsvergunning
Bij bouwkosten tussen €50.000 – €300.000 kost een omgevingsvergunning gemiddeld 3,0 % van de bouwkosten (met meestal een minimum van € 2.000,00). En tussen € 200.000 – € 500.000 kost een omgevingsvergunning 2,0% van de bouwkosten (met meestal een minimum van € 5.000,00).
Om oneerlijke concurrentie met de horeca te voorkomen krijgen buurthuizen die een bar in eigen beheer hebben daarom meestal een drank- en horecavergunning met beperkingen. De wet (artikel 4) noemt een drietal beperkingen.
Met een Alcoholvergunning mag u alcohol verkopen en schenken aan personen van 18 jaar en ouder. U kunt de vergunning krijgen als u voldoet aan de volgende voorwaarden: De aanvrager en leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar en hebben een SVH Verklaring Sociale hygiëne of Verklaring Vakbekwaamheid.
Als je een horecabedrijf wilt opzetten, heb je in de meeste gemeenten de exploitatievergunning horecabedrijf nodig (zie Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het maakt in de meeste gemeenten geen verschil of je wel of geen alcoholhoudende drank aanbiedt.
Per 1 januari 2014 geldt voor de verkoop van alle alcoholhoudende drank een leeftijdsgrens van 18 jaar. Verkopers van alcoholhoudende drank stellen de leeftijd van jongeren vast via hun identiteitsbewijs.
Jonger dan 16 jaar in de meeste gevallen niet
Jongeren onder de 16 jaar mogen op grond van de Alcoholwet niet werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken. Er is een uitzondering voor 14- en 15 jarigen die in het kader van hun opleiding een (snuffel)stage moeten lopen.
Volgens de nieuwe Alcoholwet mag iemand vanaf 14 jaar alcohol schenken als diegene een voor zijn opleiding werkt in de horeca. Als dat niet zo is moet de jongeren minimaal 16 jaar oud zijn.