Wereldberoemd dinosaurusskelet 'Stan' voor 27 miljoen naar anonieme koper. Het wereldberoemde T. rex-skelet 'Stan' is dinsdag voor omgerekend 27 miljoen euro verkocht op een veiling van veilinghuis Christie's.
In de afgelopen jaren zijn er wel vaker T-rex skeletten gevonden. Die van Stan is alleen heel erg compleet, er missen maar weinig botten. Op de wereld zijn drie bijna complete T-rex skeletten te vinden.
Dat betekent dat tot dusver maar één op de 80 miljoen tyrannosaurus-individuen als fossiel is teruggevonden en opgegraven. Voor plekken waar de omstandigheden voor fossilisatie gunstig waren, zoals delen van de Hell Creek-formatie waar ook Trix gevonden is, wordt die kans groter: ongeveer één op 16.000.
De hersenen van T. rex waren weliswaar 62 keer zo groot als die van Dilon, maar de voor- en middenhersenen van T. rex waren relatief kleiner. Deze delen van de hersenen zijn betrokken bij het aansturen van beweging.
De in Canada gevonden Tyrannosaurus rex (T-rex) 'Scotty' is de allergrootste T-rex ooit. Het dier was langer dan 13 meter en woog meer dan 9.000 kilogram, ruim 3.000 kilogram meer dan het allergrootste landdier ter wereld, de Afrikaanse olifant. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in The Anatomical Record.
De eerste resten van Tyrannosaurus werden vermoedelijk in 1874 gevonden door Arthur Lakes bij Golden in Colorado.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
Brits onderzoek draagt een nieuw steentje bij aan de reputatie van de Tyrannosaurus rex als monsterlijk roofdier: deze vleesetende dino had waarschijnlijk de grootste bijtkracht van alle bekende landdieren. Hij had dankzij films als Jurassic Park natuurlijk al de reputatie van een waar monster.
Een handiger maatje voor in je huis. Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
De Tyrannosaurus Rex leefde zo ongeveer zeventig tot zesenzestig miljoen jaar geleden, tijdens het latere Krijt-Tijdperk. Het Krijt is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden.
Het bijna 13 meter lange fossiel bleek één van de meest complete en grootste skeletten van een T.
Dinosaurussen of dinosauriërs leefden heel lang geleden: zo'n 225 miljoen jaar terug. Ze zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. In die tijd waren er nog geen mensen. De eerste mensen verschenen zo'n 125.000 jaar geleden.
De botten hebben, net als bomen, jaarringen. Hiermee konden de onderzoekers de leeftijd van de dinosaurussen bepalen. Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen.
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.
Microraptor is tot nu toe de kleinste dino die bekend is. Hij was licht en bedekt met veren. De veren aan zijn poten waren heel lang. Daarmee zweefde hij waarschijnlijk van boom naar boom.
rex is de vraag welke kleur en textuur de huid van het dier had. Kleurpigmenten worden uiterst zelden gevonden. Waarschijnlijk had Tyrannosaurus camouflagekleuren met bruine, groene of donkere kleuren. Wellicht met strepen of stippen.
De T-rex kan je zien
Niks van waar, de T-rex kon prima zien, waarschijnlijk zelfs beter dan mensen!
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
De Plesiosauria zijn een groep van uitgestorven in zee levende reptielen, behorend tot de Sauropterygia. De Plesiosauria ontstonden vermoedelijk op het eind van het Trias, zo'n 210 miljoen jaar geleden, als een deelgroep van de Pistosauria. De oudste bekende fossielen stammen uit het vroege Jura.
Dinosaurus betekent letterlijk 'verschrikkelijke hagedis'. Dinosauriërs zijn reuzen-reptielen. De dinosauriërs leven nu niet meer. Lang voor er mensen op aarde woonden zijn ze uitgestorven.
Ongeveer 160 miljoen jaar lang hebben er dinosaurussen op de aarde geleefd. Er waren meer dan 1100 verschillende soorten die overal leefden. 65 miljoen jaar geleden zijn ze plotseling uitgestorven. Er zijn al veel dinosaurussoorten ontdekt en nog steeds worden er nieuwe sporen en soorten gevonden.