Wereldwijd worden er elke dag 1,6 miljard kopjes koffie gedronken; Scandinaviërs drinken het meeste koffie.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
De terechte winnaar is Finland. Hier wordt er namelijk 2.64 koppen koffie per dag per inwoner gedronken. Dat is bijna een hele kop koffie meer dan Nederland. In Finland is er geen speciaal moment voor koffie, elke moment is een goed moment.
De totale koffieconsumptie in Nederland bedraagt ongeveer 18,6 miljard koppen koffie op jaarbasis – het FSIN heeft gerekend met drie koppen koffie per dag. Daarvan wordt 29% buiten de deur genuttigd, waarvan 55% op het werk.
Koffie meest gedronken na kraanwater
Bijna 8 op de 10 Nederlanders drinken minimaal 1x per week koffie. Voor thee is dat bijna 7 op de 10 Nederlanders. 63% drinkt dagelijks koffie en 40% drinkt dagelijks thee.
Het is dan ook niet gek dat de meeste koffie met melk en verwenkoffie wordt gedronken door Nederlanders jonger dan 18 jaar. Maar liefst 89% drinkt regelmatig koffie met melk en 71% drinkt regelmatig verwenkoffie.
Hoeveel koffie is nou ongezond? Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer dan 6 kopjes koffie per dag dronken, ongeveer 22% meer risico liepen op hart- en vaatziekten dan mensen die 1 tot 2 kopjes per dag dronken. Daarbij werd de bovengrens voor het maximaal aantal koppen koffie per dag op 6 gesteld.
Ook verrassend is dat de hoeveelheid koffie die we drinken toeneemt naarmate we ouder worden. Zo drinkt 54% van de volwassenen tussen de 18 en 29 jaar gemiddeld twee koppen of meer per dag. Voor mensen van 45-60 jaar ligt dat op 71%. Bent u ouder dan 60, dan stijgt dit percentage naar 77%.
Je kunt het beste deze hoeveelheid koffie drinken
Volgens het Voedingscentrum kan een gezonde volwassenen 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder negatieve effecten te verwachten. Dit komt neer op 4 koppen koffie.
Kinderen kunnen best een keer een slokje koffie proeven, dat is geen probleem, maar vanwege de cafeïne is het advies voor kinderen onder de 13 jaar geen tot niet meer dan 1 kopje koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Voor kinderen van 14 tot 18 jaar is het advies niet meer dan 1 tot 2 kopjes koffie per dag.
De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Daar begonnen de eerste mensen koffie te drinken. Het zwarte goud verspreidde zich in de vijftiende eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden. Een eeuw later werd er koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.
Grondstoffen. Naast koffie, stijgen ook alle kosten van grondstoffen zoals olie en gas. Dit is voelbaar in alle onderdelen van de koffieketen: van koffiebonen, de transportkosten op zee en ter land, het branden van de koffie tot jouw koffieverpakking: elk deel van de keten heeft te maken met prijsstijgingen.
De grootste theedrinkers bevinden zich in Ierland en – het was te verwachten- Engeland. Maar in Turkije bevinden zich de de meest fervente theedrinkers met bijna 3,1 kilo thee per persoon per jaar staat het land bovenaan.
Is koffie gezond? Je hoeft geen koffie te drinken voor een goede gezondheid. Maar 1 tot 4 koppen zwarte, ongezoete filterkoffie (tot 400 miligram cafeïne in totaal) passen in een gezond eetpatroon.
Het antwoord op deze vraag is: koffie kan gezond zijn als je niet te veel kopjes per dag drinkt. Doe je dat wel, dan kan koffie juist weer ongezond zijn. De grens tussen gezond en ongezond verschilt per persoon, maar globaal kun je stellen dat gezonde mensen best vijf of zes kopjes koffie per dag kunnen drinken.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Met andere woorden: je lichaam merkt dan minder van het effect van de cafeïne. Je hebt dan steeds meer cafeïne nodig om uiteindelijk datzelfde effect te krijgen. De eerste 90 tot 120 minuten nadat je wakker wordt, heeft het dus vrij weinig zin om koffie te drinken. Je lichaam kan beter eerst zelf het werk doen.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Koffie drinken is gezonder dan menigeen denkt, maar pas liever op voor cafestol dan voor cafeïne. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat koffieconsumptie allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Koffie blijkt een rijke bron van antioxidanten te zijn, en die hebben een heilzaam ontstekingsremmend effect.
De Europese Unie is momenteel de grootste consument van koffie, met Duitsland als het land waar de meeste koffie gedronken wordt, gevolgd door de Verenigde Staten en Brazilië. De Noord-Europese landen, met name in Scandinavië, staan echter bovenaan als het gaat om koffieconsumptie.
93% van de respondenten gaf aan koffie te drinken. De meeste mensen die geen koffie drinken, geeft aan dat dit komt doordat ze het niet lusten (73%), 18% van hen kan niet goed tegen cafeïne.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
Sterker lichaam, betere conditie en minder blessures
Ook zorgt cafeïne voor minder spierpijn doordat je na twee tot drie kopjes koffie bij een intensieve training van een half uur minder pijnlijke spieren ervaart.
Koffie is goed voor je nieren
Het bevat veel antioxidanten en vermindert het risico op veel ziekten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat van de mensen met nierproblemen koffiedrinkers langer leven dan de personen die weinig tot geen koffie drinken.