Installeer tenminste een koolmonoxidemelder dichtbij of in iedere slaapkamer. Voor verhoogde bescherming, installeer tenminste een koolmonoxidemelder op iedere verdieping van het huis.
Het is verstandig om in iedere ruimte met een verbrandingsapparaat een koolmonoxidemelder op te hangen. Denk hierbij aan de CV ketel, een kachel, geiser of open haard. Om er zeker van te zijn dat het alarm 's nachts hoorbaar is, is een koolmonoxidemelder in de slaapkamer ook aan te bevelen.
– In slaapkamers is ademhoogte de hoogte waarop men slaapt. – Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten. – Afhankelijk van activiteiten in de ruimte komt ademhoogte overeen met zit- of loophoogte. "Plaats nooit een CO-melder naast lucht inlaten of luchtuitlaten, of achter objecten zoals gordijnen & kasten."
Is een CO-melder verplicht? Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet.
Het basisniveau bij koolmonoxide in de buitenlucht is 1 PPM. PPM staat voor Parts Per Million. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een grenswaarde van 6 PPM bij continue blootstelling. Dit mag oplopen naar 26 PPM bij 1 uur per dag.
Een CO2 meter maakt een melding wanneer het CO2-gehalte te hoog is. De concentratie CO2 wordt weergegeven in deeltjes per miljoen, wat afgekort wordt tot PPM (Parts Per Million). In een woning is de normale hoeveelheid CO2maximaal 800 PPM.
Is een CO2-melder verplicht? Nee hoor, een CO2-melder is niet verplicht in huis. Wel kan het verstandig zijn om er één te hebben, bijvoorbeeld als je veel thuis werkt en merkt dat je snel suf wordt of moeite hebt met concentreren.
Een rookmelder slaat alarm in geval van brand, een koolmonoxidemelder waarschuwt wanneer een verbrandingstoestel koolmonoxide uitstoot.
Plaats nooit een CO-melder: In extreem stoffige, vieze of vette ruimtes. In keukens of binnen 1,5 meter van kookapparatuur. In een serre of garage.
Hoe en waar plaats ik een CO-melder? Koolmonoxide stijgt met de warme lucht omhoog. Het is daarom belangrijk om een CO-melder zo hoog mogelijk te plaatsen.
Naast dat koolmonoxide ook in andere apparaten kan ontstaan, kan het altijd vanaf buiten via muren of ramen een woning binnentreden. Ook bij lage concentraties kan koolmonoxide zorgen voor lichamelijke klachten.
Waar moet de rookmelder bij een CV ketel? In een ruimte met een CV-ketel plaats je best een melder boven de installatie op plafondhoogte. Let er wel op om hierbij te kiezen voor een melder dat ook koolmonoxide detecteert. Of ga voor twee aparte melders; ééntje voor voor rook/brand en ééntje voor koolmonoxide.
Als een gastoestel slecht wordt onderhouden én aanwezig is in een woning waarin slecht wordt geventileerd, bestaat de kans op een koolmonoxidevergiftiging. Het gevaar is het grootst in de wintermaanden wanneer er alles aan wordt gedaan om er behaaglijk bij te zitten en onvoldoende wordt geventileerd.
Het is een mythe dat je koolmonoxidemelders laag aan de wand moet installeren omdat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. In werkelijkheid is koolmonoxide iets lichter dan lucht en verspreidt het zich gelijkmatig door de kamer.
Het rood lampje dat ongeveer elke 40 seconden knippert, geeft aan dat de rookmelder operatief is. Helaas is het niet mogelijk om dit lampje uit te schakelen.
Koolmonoxide komt vrij bij de verbranding van gas wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is. Dit kan voorkomen bij alle apparaten en toestellen die gas verbranden, zoals een geiser of cv-installatie.
Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel, zoals een kachel, geiser, cv- of combiketel, hybride warmtepomp of rookgasafvoer is meestal de oorzaak van het vrijkomen van het zeer giftige koolmonoxide. Om deze ongelukken met CO te voorkomen, geldt sinds 1 april 2023 nieuwe wetgeving.
Bij een gevaarlijke concentratie koolmonoxide in je woning geeft de melder een luid alarmsignaal af. Let op! Soms lijkt een CO-melder qua uiterlijk erg op een rookmelder. Controleer dus altijd goed wat voor soort melder je ophangt en zorg dat je beide in huis hebt.
Als de batterij bijna leeg is, dan geeft de koolmonoxidemelder één pieptoon per minuut af. Op de digitale koolmonoxidemelder wordt het pictogram voor batterij bijna leeg op het scherm weergegeven.
Als de koolmonoxidemelder binnen de reikwijdte van de huiscentrale valt, geven de huiscentrale en de koolmonoxidemelder twee pieptonen. Wanneer je geen bevestigingstoon op de huiscentrale hoort, kan het zijn dat de koolmonoxidemelder buiten het bereik van de huiscentrale valt.
Vermoed je dat er sprake van koolmonoxidevergiftiging is in jouw huis? Zet dan alle ramen en deuren zo snel mogelijk open, waarschuw je familieleden of huisgenoten, ga meteen naar buiten en bel dan 112. Vanaf het moment dat je geen koolmonoxide meer inademt, verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen.
Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden. De halfwaardetijd van CO (T1/2 of de tijd die nodig is om de het carboxyhemoglobine-gehalte in het bloed te halveren) bedraagt 3 tot 4 uur bij een gezonde volwassene.
Het duurt 24 uur voordat de koolmonoxide uit je lichaam is verdwenen.