Omdat eieren een grote hoeveelheid water bevatten, kunnen uw kippen hun eigen eieren gaan eten om de nodige hoeveelheid vocht binnen te krijgen. Om dit gedrag te stoppen, is het van belang dat uw kippen altijd vers water tot hun beschikking hebben. Tijdens de warmere zomermaanden hebben kippen veel meer water nodig.
Als een kip een tekort aan kalk en mineralen heeft, kan hij daardoor de zijn eigen eieren en eierschalen gaan eten.Dit doet hij dan om de kalkvoorraad aan te vullen. In dit geval is het dus belangrijk om voldoende kalkhoudend voer te geven en daarbij ook kippengrit te verstrekken.
Eieren van eigen kippen kunnen net als eieren die u in de winkel koopt salmonellakiemen bevatten. Waar eieren die u in de winkel koopt afkomstig zijn van legkippen die gevaccineerd zijn tegen salmonella of waarvan de eieren gecontroleerd worden op salmonella, is dat natuurlijk niet het geval met uw scharrelkippen.
Als kippen geen hok met legnesten hebben, zullen ze eieren leggen op een beschutte plek. Zodra het ei is gelegd, kakelt de hen. Dit doet ze hoogstwaarschijnlijk om de rest van de hennen en de haan te laten weten waar ze is.
Antwoord. Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week, maar er zijn ook kippen die iedere dag een ei leggen.
Kippen kunnen eieren leggen zonder de aanwezigheid van een haan (mannelijke kip). Het paren met een haan is echter wel nodig om bevruchte eieren te produceren (waaruit nieuwe kuikens worden geboren).
Stoppen met leggen
Wanneer kippen vetter worden, gaan ze minder eieren leggen. Ook ouderdom zorgt voor een afname van de eiproductie. Daarnaast kan een tekort aan vers water zorgen voor het verminderen of stoppen met leggen. Parasieten, ziekte of stress kan ook de oorzaak zijn.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren. Dus lekker weer betekent: meer lekkere eitjes!
Nederlanders eten per persoon elk jaar bijna 200 eieren. Dat zijn voor het overgrote deel kippeneieren. Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren gegeten.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.
We raden aan de eieren wel weg te halen uit het nest, vanwege hygiëne. Broeds worden van een kip heeft niets te maken met hoeveel eieren er in haar nest liggen: de hoeveelheid eieren triggert geen broedsheid. Of een kip broeds wordt of niet ligt aan haar hormonen.
Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op. Dit afhankelijk van de temperatuur natuurlijk. Als het bebroede ei in de kou ligt dan is het snel gedaan.
Als kraaien en eksters het eenmaal hebben voorzien op het kippenhok, dan weten ze niet van ophouden. Vooral als ze de smaak te pakken hebben van verse eieren.
Het is niet algemeen bekend dat bij vogels, in tegenstelling tot wat bij mensen en vele andere diersoorten het geval is, de mannetjes de eieren leggen.
Ruiperiode
Ruiende kippen leggen minder of geen eieren. Nieuwe veren aanmaken vraagt immers veel eiwitten en hulpbronnen. Heb geduld. De eitjes zullen terugkomen wanneer je kippen minder energie en middelen nodig hebben om hun veren te laten groeien.
Het is volkomen normaal dat kippen eens geen eieren leggen tijdens de meest donkere periode van het jaar. Dit heeft te maken met het tekort aan daglicht.
Planten die behoren tot de nachtschadefamilie - Planten die tot de nachtschadefamilie behoren zijn bijvoorbeeld de aardappel, tomaat en aubergine. De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Om onbewerkte, verse producten zoals afvalrestjes van sla, witlof, wortelen en zelfs een groot deel van het onkruid in je tuin, staan ze letterlijk te springen. Elk levend organisme heeft water nodig, zo ook kippen. Je geeft ze elke dag wat te drinken, tenzij het water niet vervuild is en er genoeg voorradig is.
Bij kippen die broeds worden, maar op onbevruchte eieren zitten, kunnen de eieren worden vervangen door exemplaren die wel bevrucht zijn. Is de kip broeds en zijn de eieren bevrucht, hou dan rekening met het volgende: 1. Probeer te voorkomen dat de andere hen op het nest gaat zitten.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.