De pooldag, de periode waarin de zon 's nachts niet ondergaat, duurt vanaf de poolcirkel tot aan de polen langer. Op de noord- en zuidpool duurt de pooldag ongeveer een half jaar: het zomerhalfjaar. In het winterhalfjaar, tijdens de poolnacht, komt de zon in de poolgebieden dagen- tot wekenlang niet op.
Situatie hartje zomer: er vallen constant directe zonnestralen op de noordpool. Dit noemen we de pooldag. Situatie hartje winter: er vallen geen directe zonnestralen op de noordpool. Dit noemen we de poolnacht.
[aarde weer en klimaat] De noordelijke en zuidelijke poolcirkel zijn denkbeeldige lijnen op 23.5° van de pool. Deze hoek komt overeen met de stand van de aarde ten opzichte van het baanvlak van de aarde rond de zon.
De pooldag, de periode waarin de zon 's nachts niet ondergaat, duurt vanaf de poolcirkel tot aan de polen langer. Op de noord- en zuidpool duurt de pooldag ongeveer een half jaar: het zomerhalfjaar. In het winterhalfjaar, tijdens de poolnacht, komt de zon in de poolgebieden dagen- tot wekenlang niet op.
Deze plekken zijn allemaal te vinden in de nabijheid van de poolcirkel: het zijn de meest noordelijke delen van Canada, Groenland, Finland, Noorwegen, Zweden, Rusland, Alaska, IJsland en Antarctica. Zo'n bestemming bezoeken wanneer 't altijd donker (óf juist altijd licht) is maakt een trip ontzettend bijzonder.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
De poolnacht is het tegenovergestelde natuurverschijnsel van de middernachtzon. Helemaal in het noorden duurt de poolnacht ongeveer 28 cycli van 24 uur, waarbij het donker blijft. De zon komt gedurende een paar maanden van het winterseizoen niet boven de horizon. Hierdoor is het of donker, of schemert het slechts.
Overdag is er daglicht, 's nachts is het donker. In de poolgebieden gaat dit ritme niet altijd op. Een paar maanden per jaar gaat de zon niet onder in Groenland.
Taal. Het Engels is de meest gebruikte voertaal bij internationale expedities.
De poolcirkel ligt op 63 graden en 33 minuten Noorder Breedte en loopt door Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, de Verenigde Staten, Canada en Groenland. Als je naar het noorden van Scandinavië reist passeer je de (noord) poolcirkel.
Dit zijn Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Noorwegen, Denemarken/Groenland, IJsland, Zweden en Finland. De eerste vijf staten hebben territoriale wateren in de Noordelijke IJszee en zijn daarom Arctische kuststaten. Een deel van het Noordpoolgebied valt daarom binnen de rechtsmacht van de Arctische kuststaten.
Net als bij ons, vindt bij Stonehenge op 21 Juni de zomerzonnewende plaats. Tijdens een schrikkeljaar op 20 Juni.
De poolnacht vinden we alleen terug ten noorden van de Noordpoolcirkel en ten zuiden van de zuidpoolcirkel. In deze gebieden komt tijdens een groot deel van de winter de zon niet boven de horizon en blijft het vrijwel heel de dag donker.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
Hoe dichter bij de Noordpool, hoe langer het in de zomer licht blijft. Echt 24 uur licht blijft het alleen vlak bij en ten noorden van de poolcirkel. Hoe verder je van de poolcirkel af bent, des te langer de nacht is. Dat verklaart ook het verschil tussen het noorden en zuiden van ons land.
De noordpoolcirkel doorkruist het gebied van Lapland. Het grootste gedeelte van Lapland ligt daarmee boven de poolcirkel. Wanneer je een Lapland kaart zou maken zou je zien dat het gebied verspreid ligt over de volgende vier landen: Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.
Daar zie je dat zonlicht het noorden van de planeet niet bereikt. Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
Yuma is een stad in het Zuiden van Arizona, aan de grens met Mexico, en telt het meeste aantal zonuren ter wereld. De zon schijnt er maar liefst 4015 uren per jaar, dat is gemiddeld elf uur per dag. In juli schijnt de zon er zelfs bijna veertien uur per dag, het dubbele van in België.
Het centrale moment daarin is de langste dag van het jaar: 21 juni. Op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland wordt deze dag uitbundig gevierd. In elk van de Noordelijke landen hebben ze een aparte benaming voor de langste dag en ook het vieren geschiedt soms op verschillende momenten.
De kortste dag van het jaar (de winterzonnewende) is ongeveer 21 december. Dit houdt in dat in Reykjavík de zon rond 11.30 uur opkomt en rond 15.30 uur weer ondergaat. En naarmate je verder naar het noorden van IJsland gaat, wordt deze dag zelfs nog korter.
Het is winter op Svalbard, en rondom de hoofdplaats van deze archipel in de ijselijke Barentsz-zee (die wij als Spitsbergen aanduiden) is het permanent duister. 's Nachts en overdag. Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden.