5 tot 8 kg – dagelijks tot maximaal ½ teentje. 8 tot 20 kg – tot 1 teentje per dag. 20 tot 32 kg – maximaal 2 teentjes per dag. 32 kg en meer – tot 2 ½ teentjes per dag.
Bij honden en katten is de toxische dosis van knoflook 16-24 gram per dier per dag. 1 teentje per 20-25 kg lichaamsgewicht geeft in de praktijk geen bloedarmoede.
De hond zal gaan braken en diarree krijgen, versuft zijn en zijn eetlust verliezen. De rode bloedcellen raken beschadigd, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de organen verslechtert. Dus binnen een paar dagen, zal de hond bleke slijmvliezen, ademhalings problemen en een verhoogde hartslag krijgen.
Knoflookvergiftiging, algemeen
Mensen kunnen goed tegen knoflook, maar helaas bij honden en katten kan het vergiftigingsverschijnselen opwekken. De giftige dosis is erg afhankelijk van de soort Allium, de groeiomstandigheden, de bereidingswijze (rauw, gedroogd of gekookt) en de diersoort die het heeft ingenomen.
Van oudsher wordt door sommige mensen aanbevolen de hond knoflook te geven. Dit zou goed werken tegen vlooien. Echter, niets is minder waar. Er is geen bewijs dat knoflook vlooien kan voorkomen of doden.
Onderzoek heeft aangetoond dat 5 gram verse knoflook (verse, niet gedroogde) per kilogram lichaamsgewicht per dag een giftige werking kan hebben. Een hond van 5 kg zou dan 25 gram verse knoflook moeten krijgen, dat is ongeveer 8 teentjes elke dag.
Plaatselijke toepassing kan brandwonden veroorzaken: in de literatuur zijn enkele gevallen gerapporteerd. Knoflook (vooral verse) is giftig voor honden en (vooral) katten. In Rusland wordt knoflook ook wel 'penicilline voor de armen' genoemd. Knoflook wordt ook gebruikt als afrodisiacum.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Groenten als prei, knoflook, bieslook en uien kunnen zijn rode bloedlichaampjes beschadigen. Honden die vaak met de pot mee-eten, krijgen deze groenten veel binnen. Hierdoor lopen ze het risico op bloedarmoede. De gevarenzone ligt bij een inname van 15 tot 30 gram ui of prei per kilogram lichaamsgewicht.
Schapenvet is goed voor honden en zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en een sterker immuunsysteem. Schapenvet kan helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht. Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D.
Knoflook heeft natuurlijke werking tegen parasieten zoals vlooien, teken, wormen, mijten.
Regelmatig borstelen en kammen van de vacht is ook een goede tip om de haren van je hond die extra glans mee te geven. Bovendien vermijd je op die manier de vorming van klitten.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
De mate van klachten verschilt erg per hond. Veel honden dragen de parasiet bij zich en hebben geen klachten. Indien honden besmet raken met Giardia duurt het gemiddeld 1 a 2 weken totdat de symptomen ontstaan.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Een teentje knoflook kan al wonderen doen voor een gerecht. Daarom mag deze kleine smaakmaker bij het bakken, braden en kokkerellen nooit op de ingrediëntenlijst ontbreken. Maar ook rauwe knoflook kun je eten. Sterker nog: het zou zelfs gezond zijn.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.
Volgens de ayurveda zijn uien tamasic en knoflook rajasic. Bij veel meditatie practices wordt daarom afgeraden om knoflook en ui te eten omdat dit belemmerend kan zijn door de invloed die het op de mind heeft (minder mental clarity).