Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
In het geval van co-ouderschap, waarbij beide ouders de helft van de zorg voor de kinderen dragen, wordt een maximale afstand van ongeveer 7 kilometer hemelsbreed als richtlijn genomen. Een grotere afstand maakt het vaak lastig om het co-ouderschap in stand te houden.
Bij co-ouderschap verblijven de kinderen evenveel tijd bij hun vader als bij hun moeder. Meestal is dat 50% van de tijd bij de ene en 50% bij de andere ouder. Beide ouders hebben een gelijkwaardige rol in de opvoeding.
Het uitgangspunt is dat jij en je (ex-)partner het beste de keuze kunnen maken voor jullie kind(eren). Jullie kunnen dan ook vaak zelf beslissen wat de beste omgangsregeling voor jullie kind is. Jullie weten het beste hoe jullie kind in elkaar steekt en misschien heeft jullie kind al zijn of haar wensen uitgesproken.
Bij het bepalen van de omgangsregeling stelt de rechter het belang van de kinderen voorop. De rechter biedt kinderen van 12 t/m 18 jaar mede daarom de kans om hun mening te geven. Zij worden per brief opgeroepen voor een kindgesprek.
Een veelvoorkomende omgangsregeling is dat de kinderen gedurende een weekend om de veertien dagen bij de 'niet-inwonende' ouder verblijven. Vaak zijn de kinderen dan ook gedurende de helft van de schoolvakanties bij deze ouder en worden de feestdagen eerlijk verdeeld.
Kan ik zelf afstand doen van het gezag over mijn kind? Nee, u kunt niet zelf afstand doen van het gezag over uw kind. Soms is het wel mogelijk om gezamenlijk ouderlijk gezag te veranderen in eenhoofdig gezag.
Co-ouderschap is namelijk geen juridische term. Bij co-ouderschap spreken we dus van een gelijke zorgverdeling. Een co-ouderschap gaat over een gelijke zorgverdeling zijn, waarbij de zorg taken voor de kinderen zijn verdeeld. Dit kan 50/50 zijn, maar ook bij een 60/40 regeling wordt nog gesproken over co-ouderschap.
Omdat er in de wet niets is vastgelegd over een co-ouderschap zijn je ex-partner en jij vrij om hier een eigen invulling aan te geven. Er is niemand die jullie verplicht dat het 50/50 verdeeld moet zijn. Je kunt ook kiezen voor een 60/40 verdeling, of zelfs een 70/30 verdeling.
Co-ouderschap na een scheiding regelt u in een ouderschapsplan.Hierin spreekt u af dat u allebei evenveel voor de kinderen zorgt. Soms moet u dit plan naar de rechtbank sturen.
Ook bij co-ouderschap is er sprake van kinderalimentatie. Degene met het hoogste inkomen zal nog altijd een bijdrage moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Dit om de financiële situaties bij beide ouders zo min mogelijk te laten verschillen.
Het hoofd van het gezin neemt de gemeenschappelijke kinderen ten laste. Vaak de ouder met het hoogste belastbaar inkomen. Ben je gescheiden? Meestal neemt een van beide ouders het kind ten laste.
De moeder is tegenwoordig niet meer verplicht om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader.
Bij een omgangsregeling is er sprake van eenhoofdig gezag (gezag door een van jullie) en bij een zorgregeling hebben jullie beiden gezag. Bij co-ouderschap is er sprake van een zorgregeling waarin jullie de zorg en omgang met jullie kind gelijk verdelen.
Kinderen vanaf twaalf jaar worden door de rechter gehoord. De rechter beslist over de verdeling van de zorg, het is dus niet zo dat kinderen vanaf twaalf jaar zelf moeten of kunnen kiezen bij welke ouder zij wonen en hoe de omgangsregeling er uitziet. Wel kunnen ze aangeven wat zij graag zouden willen.
Het uitgangspunt is dat de ouder waar het kind het hoofdverblijf heeft en de kinderalimentatie ontvangt, de vaste lasten voor het kind voldoet. [3] Onder die vaste lasten valt ook de kleding. [4] Degene die de alimentatie ontvangt, moet de kleding betalen.
U bent co-ouder en heeft samen 2 of meer kinderen
Kies samen met de andere ouder wie de aanvrager van de kinderbijslag wordt. U kunt 1 ouder kiezen of u kunt beiden aanvrager van de kinderbijslag worden voor de verschillende kinderen. Voldoet u beiden aan de voorwaarden? Dan kunt u beiden kindgebonden budget krijgen.
U kunt een omgangsregeling voor uzelf niet alleen eisen, omdat de vader van het kind recht heeft op omgang met hen. Co-ouderschap kan alleen worden overeengekomen en niet worden geëist. De regeling die u afspreekt moet zoveel mogelijk in het belang van de beiden kinderen zijn.
In principe vallen alle kosten van jullie kinderen onder de alimentatie. De verzorgende ouder zal dus de meeste kosten voor de kinderen moeten betalen vanuit de alimentatie. Maar er zijn uitzonderingen. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen verblijfskosten, verblijfsoverstijgende kosten en buitengewone kosten.
Een kind kan tot zijn 18e jaar naar de rechter om een omgangsregeling aan te vragen met een van de personen met gezag (bijvoorbeeld uw ex-partner) of een ander persoon met wie hij een nauwe persoonlijke band heeft.
In het algemeen zijn pedagogen van mening dat co-ouderschap niet geschikt is voor kinderen jonger dan vier/vijf jaar, en in ieder geval niet voor kinderen die jonger zijn dan drie jaar. Dat heeft te maken met de hechting.
Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien. Daarnaast ben je als ouder verplicht om het contact met de andere ouder bij de kinderen te bevorderen.
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen sinds 1 januari 2023 automatisch gezamenlijk gezag als de partner het kind erkent. Wilt u niet dat uw partner ook het gezag krijgt over uw kind, bepreek dat dan samen. Wordt u het niet eens, dan kunt u als moeder de erkenning weigeren.