Een passend pak is trendy tegenwoordig, maar een veel voorkomende fout is het kopen van een pak dat veel te klein is. Een pak dat fractioneel groot is, kan worden aangepast, maar de meeste confectiepakken hebben niet genoeg stof om ze 'groter' te maken.
Het antwoord op de vraag wanneer een pak goed past, is eenvoudig: een pak moet goed aansluiten op het lichaam. Het mag niet om het lichaam flodderen. De mouw en de broekspijpen mogen niet te lang of te kort zijn. Het colbert moet net over de billen komen en de pantalon moet op de taille zitten.
De pantalon dient netjes en strak gesloten om de billen te zitten en de zakken moeten niet openstaan naar buiten. Een riem mag een accessoire zijn, geen noodzaak. Er is mogelijkheid tot het dragen van bretels, voornamelijk bij een slank gesneden pak, zodat u geen riem ziet.
Trek je knieën naar je borst en probeer zoveel mogelijk je benen te rekken en stretchen. Voor zover het bad het toelaat natuurlijk. Daarna laat je de broek aan de lucht drogen.
Er is maar een optie om een winterjas groter te maken: door alle naden bloot te leggen en los te halen en vervolgens inzetten te maken van een andere stof. Vervolgens pas je de inzetten aan naar het patroon van de winterjas. Ook hierbij geldt: je moet een goede naaister zijn om dit voor elkaar te krijgen.
Je kunt kiezen voor babyshampoo of milde conditioner. Nu vraag je je misschien af wat deze producten doen voor je gekrompen kleding. De shampoo en conditioner versoepelen de vezels van je kleding, zodat je de trui, blouse of een ander kledingstuk (voorzichtig) weer in zijn oorspronkelijke maat op kunt rekken.
De Kleermaker maakt niet alleen nieuwe kleding, maar repareert ook kleding of past deze aan. De Kleermaker kan bijvoorbeeld een nieuwe rits in een broek zetten of broeken of jasjes innemen.
Span je jeans in vochtige toestand om een kledinghanger of speciale tailleband-oprekker en laat hem aan de lucht drogen. 2. Gericht oprekken van bepaalde delen van je jeans: spreid de jeans in vochtige toestand uit op de strijkplank en rek de tailleband of het bovenbeengedeelte tijdens het strijken gelijkmatig op.
Uitrekken. Doe wat lauw water in een sprayflacon en spuit je volledige jeans ermee in. Leg de broek nadien op de grond, ga met je voeten onderaan op de zoom staan en trek in alle richtingen aan de broek om 'm uit te rekken.
Koop je spijkerbroek het liefst altijd ietsje te klein, in ieder geval nooit te groot. Een jeans loopt nu eenmaal uit, hou daar bij het kopen rekening mee. Zorg dat je knoop en rits net aan dicht kunnen als je de spijkerbroek koopt. Na een paar keer dragen zit de broek dan perfect.
Een goed jasje valt precies op je schouders. De vouw bij de schouders van het jasje moet tevens de overgang zijn tussen je schouders en armen. Dit is nog belangrijker wanneer je jasje eventuele schoudervulling bevat. Als de vulling over je schouders valt, is het pak veel te groot.
Wanneer je op zoek gaat naar een maatpak vraag jij je vast af 'wat kost een maatpak nu precies? ' Je kunt rekening houden met gemiddelde kosten voor een maatpak tussen de €800,- en €1500,-. De kosten voor een maatpak zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt. Vaak wordt made-to-measure ook maatwerk wordt genoemd.
De voering van een pak zorgt ervoor dat je de onafgewerkte binnenkant niet ziet en dat je kleding makkelijk aangaat. Bij een goed gemaakt pak is de voering bij de mouw, het armsgat met de hand ingezet. Dit zodat deze beter aansluit en beter kan bewegen. Hierdoor meer draagcomfort en een mooiere pasvorm.
Bij een 3-delig pak (colbert met vest/gilet ) draag je geen riem. Je riem draag je met het uiteinde aan de linkerzijde van je taille. De juiste riem lengte is die lengte als je de middelste opening gebruikt. Hoe gladder en donkerder je schoenen, hoe formeler en zakelijker je uitstraling.
Ieder pak komt met een jasje (colbert) en met een pakbroek (pantalon). Daaronder wordt altijd een hemd (overhemd) gedragen. Op dit hemd wordt een das (stropdas) gedragen.
Kies veilig sokken in dezelfde kleur als je pak. Wanneer je niet exact dezelfde kleur kunt vinden, koop dan de iets donkere variant. Een donkerdere tint in dezelfde kleur van je pak is niet alleen chiquer, maar trekt ook minder de aandacht dan lichtere sokken. Heel mooi als je de rest in dezelfde kleur houdt.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Jeans lopen altijd nog uit, dus als je een broek koopt die in de winkel perfect zit, dan zal het kledingstuk na een paar wasbeurten gaan lubberen. En dat wil je niet! Als je de knoop nét dicht kan krijgen, dan zit je goed (let wel op de stof, als het stijf is dan kun je 'm wel iets minder strak kopen).
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Een edgy, gerafelde zoom
Neem een broek uit jouw garderobe die jouw ideale lengte heeft en gebruik deze als voorbeeld. Knip met een scherpe schaar jouw jeans op dezelfde lengte. Als laatste stap haal je de scherpe zijkant van de schaar langs de zoom of gooi je jouw jeans in de wasmachine zodat de zoom ontrafelt.
Hoe duur het is om een broek te laten inkorten, hangt af van de stof waarvan hij is gemaakt en of er bijzonderheden in de broek verwerkt zijn. De prijs begint gemiddeld bij ongeveer acht euro. Een broek kun je professioneel – dat wil zeggen bij de kleermaker – al vanaf ongeveer acht euro laten inkorten.
De zijkanten van de spijkerbroek innemen. Doe de jeans binnenstebuiten en knijp de tailleband bij elkaar aan de zijkanten, tot het past. Draai je jeans binnenstebuiten en trek hem aan. Knijp in de tailleband aan beide zijden tot je de juiste pasvorm in de taille hebt verkregen.
Hij of zij kan een extra stuk stof in je broek naaien om de tailleband wijder te maken. Bij verschillende winkels kun je speciale hulpmiddelen kopen voor het oprekken van de tailleband. Deze kunnen helpen om de tailleband op te rekken tot de juiste grootte. Spijkerbroeken kun je het gemakkelijkst oprekken.