In de studie van Yang et al. worden 710 patiënten op een intensive care geïncludeerd, waarvan 435 volwassenen. Uit de resultaten blijkt geen verschil tussen de metingen van de voorhoofdthermometer en de oorthermometer bij een lichaamstemperatuur tussen 36 °C en 38 °C.
De auteurs concluderen dat de voorhoofdthermometer de oorthermometer kan vervangen, maar dat men zich ervan bewust moet zijn dat beide methoden niet accuraat zijn. door de voorhoofdthermometer in vergelijking met invasieve methoden, zoals een rectale meting. meest accuraat de lichaamstemperatuur weergeeft.
Met een voorhoofdthermometer dient u dan ook 0,5 graden Celsius erbij te tellen. De staafthermometer is nog altijd de meest betrouwbare manier om koorts te meten. Ook de thermometers waarbij u de huid niet hoeft aan te raken zijn tegenwoordig bijzonder nauwkeurig.
De infraroodthermometer kwam als slechtste uit de test. Die gaf bijna twee graden te laag aan in vergelijking tot de interne lichaamstemperatuur die je volgens de wetenschappers als uitgangspunt moet nemen om vast te stellen of iemand verhoging of koorts heeft. Ook de oorthermometer gaf tot bijna 1,5 graad te laag aan.
Een staafthermometer is de meest betrouwbare manier om koorts te meten, en een voorhoofdthermometer is hygiënischer, sneller en comfortabeler in gebruik.
De oorthermometer geeft in vergelijking tot een rectale meting een vrij betrouwbaar beeld van de lichaamstemperatuur. Bij goed gebruik en de juiste positie richting uw trommelvlies zal de afwijking oplopen tot maximaal ± 0,3°C in vergelijking met een rectale meting.
De Braun IRT 6020 Mnla is de topper onder de oorthermometers. Deze thermometer is namelijk de meest gebruikte én aanbevolen thermometer door artsen en professionals. De oorthermometer wordt beschreven als infrarood oorthermometer voor de hele familie.
In de Verenigde Staten meet 70% van de ziekenhuizen temperatuur via het voorhoofd. Een duidelijk teken van betrouwbaarheid. Met andere woorden: een infrarood voorhoofdthermometer is net zo betrouwbaar als een traditionele koortsthermometer.
Er bestaan zeer betrouwbare voorhoofdthermometers om in de zorg te gebruiken. Deze thermometers plaats je op het voorhoofd van een patiënt. Via de slaap schuif je hem naar de holte achter de oorlel. Daar loopt de slagader, die zorgt voor een zeer betrouwbare meting.
Om een meting te doen moet de voorhoofdthermometer op ongeveer een halve tot 1 centimeter van het voorhoofd worden gehouden. De temperatuur die hij weergeeft wijkt tussen de 0,2 tot maximaal 0,3 graden af van de daadwerkelijke lichaamstemperatuur.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Rust ook genoeg.
Bij oudere kinderen en volwassenen heeft een meting onder de tong de voorkeur. Hou er wel rekening mee dat dergelijke meting minder nauwkeurig is kort na het eten. Ook een zorgvuldig uitgevoerde meting onder de oksel is betrouwbaar als je de arm dicht tegen het lichaam aandrukt.
In de VS gebruikt ruim 70 procent van alle ziekenhuizen een voorhoofdthermometer, in Nederland is vooral de oorthermometer nog in zwang en wordt daar vaak als de gouden standaard gezien. In een Academisch ziekenhuis in België is deze voorhoofdsthermometer inmiddels ook in gebruik genomen.
De betrouwbaarheid van infraroodthermometers die bedrijven, winkels en horeca momenteel veel gebruiken vanwege het coronavirus wordt in twijfel getrokken. Deskundigen zeggen dat de apparaten schijnveiligheid bieden, omdat ze mensen met een verhoogde lichaamstemperatuur van 38 graden niet tegenhouden.
Conclusie Hoewel een oorthermometer in het gebruik sneller, praktischer en comfortabeler is dan een rectale thermometer, kan de verkregen lichaamstemperatuur tot wel een hele graad afwijken van de daadwerkelijke lichaamstemperatuur.
Temperatuur opnemen via het oor
Meet de temperatuur steeds in hetzelfde oor, omdat de waarde in het rechteroor kan verschillen van die in het linkeroor. Dit is een fysiologisch verschil waarmee rekening moet worden gehouden bij het meter van de lichaamstemperatuur.
Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Gebruik de ThermoCheck app van Dyzle
De ThermoCheck app werkt op zowel Android als IOS smartphones, elke moderne smartphone met bluetooth verbinding is hiervoor geschikt. Je installeert de app op je smartphone en we zorgen er samen voor dat al je controlepunten gedigitaliseerd worden.
Een voorhoofdthermometer meet je lichaamstemperatuur door te meten hoeveel infraroodstraling je voorhoofd uitstraalt. Een voorhoofdthermometer wordt daarom ook wel een infraroodthermometer genoemd.
De Thermoscan 7 komt keer op keer als beste thermometer uit de test als er oor thermometers worden getest. De Braun Thermoscan is ook de meest verkochte en hoogst gewaardeerde koortsthermometer.
Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
Klachten die vaak voorkomen bij corona zijn: koorts (38 graden of hoger) of verhoging (37,5 graden tot 38 graden) hoesten. moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen.
U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder afweer? Bel dan meteen bij koorts.