Hoe groter de kip en de groep, des te meer ruimte je kippen nodig hebben. Als vuistregel geldt 1,5 m² per kip in de buitenren en 1 m² per vier kippen in het nachthok. Houdt in gedachten dat een hen alleen eieren legt als ze daar ook een prettig plekje voor heeft.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
Ze scharrelen graag en je zult ze overdag meestal buiten zien. De ruimte in jouw tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
Houdt rekening met de nodige ruimte per kip. Houdt ten minste 3 of meer kippen thuis. Kies voor kleine krielkippen wanneer je minder ruimte tot je beschikking hebt. Kleed het kippenhok aan met de juiste zitstokken, legnesten en een nachthok.
Hoeveel kippen zonder haan? Wanneer je kippen wilt houden zonder haan, kun je per vierkante meter ongeveer vier kippen kwijt. Het is aan te raden om kippen in kleine groepjes bij elkaar te zetten. Een kip alleen houden is niet leuk; de kip zal zich dan eenzaam voelen.
Kippen kunnen prima tegen sneeuw, al zullen sommige het wel liever vermijden. Ze stellen het wel op prijs als het buitenverblijf sneeuwvrij gemaakt wordt. Kippen kunnen namelijk niet goed scharrelen als er een dik pak sneeuw ligt. Ook is het verstandig om de daken van het kippenhok en het nachthok sneeuwvrij te houden.
Het algemeen advies is om minstens twee keer per jaar de stallen en hokken grondig aan te pakken. Daarbij geldt hoe meer dieren er wonen, hoe groter de infectiedruk en hoe belangrijker het is te reinigen en te ontsmetten.
Geen gekke vraag om jezelf te stellen voordat je kippen aanschaft. Maar geen zorgen, als 'hobbyist' mag je volgends de wet tot maximaal 250 kippen hebben. Bij sommige gemeenten liggen de aantallen wat lager. Maar een groepje kippen mag jij als hobbyist gewoon houden in de tuin.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
Hoeveel kippen mag je houden zonder vergunning? De wetgever ziet jou als een hobbykippenhouder als je minder dan 250 kippen houdt. In principe mag je dus onder de 250 kippen aan de slag zonder een vergunning. Houd er rekening mee dat dit in een andere gemeente kan verschillen.
Benodigde ruimte kippen
Per kip is een oppervlakte van 1 vierkante meter voldoende. Op een stok heeft elke kip 35 cm zitplaats ruimte nodig. En om vrij rond te lopen, moet je ze 5 vierkante meter ren geven. U moet de ruimte aanbeveling serieuzer nemen als u de haan en de kip samen in een hok wilt houden.
Hoe groot het kippenhok moet zijn, hangt weer af van de grootte en het aantal kippen dat je neemt. Per 3 grote of 4 kleinere kippen reken je best een vierkante meter overdekt hok. Voorzie ook zeker een meter zitstok en een legnest per 3 à 4 kippen.
Kippen zijn geen liefhebbers van felle zon. Dan blijven ze wat langer binnen en wachten ze tot het bewolkt is of tot het gaat schemeren.
Wanneer jij dus kippen in de tuin hebt voor je plezier, dien je je niet te houden aan de ophokplicht, maar aan de afschermplicht. Het antwoord op de vraag ”hebben hobbykippen ook ophokplicht?” is dus nee. Ze hebben geen ophokplicht, maar een afschermplicht.
Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden. Maar er is wel een maximale hoeveelheid mest die u op de grond mag gebruiken. Hobbydieren produceren tijdens het beweiden ook mest, en die telt daarbij ook mee.
Door regelmatig de bodem te vervangen, uitwerpselen te verwijderen en gemorst water op te ruimen voorkom je dat het hok en de kippen gaan stinken. Let dus goed op bij het water geven. Maak je gebruik van een kraantje, zorg er dan voor dat deze niet lekt en altijd goed wordt dichtgedraaid.
Zoals u in de bovenstaande overzichten kunt zien is het houden van kippen in vergelijking met andere huisdieren relatief goedkoop. En wanneer u het geld dat u bespaart omdat u geen eieren meer hoeft te kopen in uw berekening meeneemt, is het zelfs nog goedkoper.
Natuurlijk geef je kippen geen rare dingen te eten. Chocolade en snoepgoed zijn uit den boze, maar ook kaas, avocado, kiwi's, bananen en citrusvruchten zijn ongezond voor je kippen. Tenslotte zijn ook look-achtigen (zoals prei, ui en knoflook) niet goed voor de gezondheid van je kippen.
In het algemeen leggen kippen het best tijdens de eerste 2 levensjaren. Vanaf het 3de jaar kan de leg wat verminderen, maar meestal blijven legkippen regelmatig eieren leggen tot een leeftijd van 5 à 6 jaar.
Zoals bedrijven die pluimvee houden voor vlees en eieren. De ophok- en afschermplicht in de rest van Nederland is sinds 6 juli 2023 ingetrokken. Sinds 30 augustus 2023 geldt er voor pluimveebedrijven in de Limburgse Peel geen ophok- en afschermplicht meer.
Gemiddeld kost het houden van kippen het u € 1005,- euro voor het eerste jaar en daarna tussen de 144 en 306 euro per jaar. Bij ons huurt u een kippenhok inclusief alle toebehoren vanaf 15 euro per week excl.
Voor wie geldt de ophok- of afschermplicht? De ophokplicht geldt voor bedrijven. De afschermplicht is voor hobbyhouders, en ook voor dierentuinen en kinderboerderijen.
Zoals eerder vermeld zijn kippen gevoelig voor licht. Een goede lichtverdeling en lichtniveau is daarom van groot belang. Een goede lichtverdeling zorgt er namelijk voor dat de kippen zich optimaal verdelen over de totale oppervlakte van de stal.
Klaxo is een kant en klaar middel om in het kippenhok aan te brengen voor de bestrijding van bloedluizen. Door het aanbrengen creëer je een lichte omgeving waar de bloedluis niet van houdt. Als je reeds bloedluis hebt, dan verstopt de natuurkalk de poriën van de bloedluis en gaan ze hier aan dood.
Kippen kunnen goed tegen kou, maar slecht tegen tocht. Plaats uw kippenhok daarom op een beschutte plek zodat uw kippen zo min mogelijk last hebben van tocht. Tip: een struik naast uw kippenhok plaatsen helpt de tocht te verminderen en geeft uw tuin een groene uitstraling.