Uit een onderzoek van de Nederlandse Vegetariërsbond blijkt dat de gemiddelde Nederlander tijdens zijn leven 522 dieren eet: 490 kippen, 27 varkens, 3 runderen en 2,5 lammetjes. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op 3200 kilo vlees in een mensenleven, ofwel veertig kilo vlees per jaar.
Per persoon aten we in 2020 gemiddeld 22,9 kilo pluimveevlees, waarvan meer dan 20 kilo kip. De supermarkt is de favoriete plek om kip te kopen. In de toekomst zal de consumptie van kip op wereldwijde schaal alleen nog maar toenemen.
Kip het populairst
De grootste stijging zat hem in de consumptie van kip: jaarlijks eet Nederland ruim 200 miljoen kippen. Dagevos denkt dat het te maken heeft met het grote aanbod en de veelzijdigheid van kippenvlees: "En het heeft ook de connotatie dat het gezond vlees is, in tegenstelling tot rood vlees."
Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Oostenrijkers komen als grootste vleeseters ter wereld naar voren. De gemiddelde Australiër werkt jaarlijks 111,5 kilo aan rund- en varkensvlees, kip en vis weg. Hij wordt gevolgd door de Nieuw-Zeelander met 106 kilo en de Oostenrijker met 102 kilo.
De gemiddelde Belg eet tijdens zijn of haar leven een derde van een paard, 5 runderen en kalveren, 7 schapen en geiten, 24 konijnen en wild, 42 varkens, 43 kalkoenen en ander gevogelte, 789 vissen en 891 kippen.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken. Wageningen Universiteit heeft de behoefte aan water en voedsel bij pasgeboren kuikens onderzocht in opdracht van het ministerie van landbouw.
De nummer één en twee zijn niet verrassend, daar staan volgens de FOA (Food and Agricultuur Organization) inderdaad respectievelijk varkensvlees en kip. Op de derde plaats zou je dan misschien rundvlees verwachten, maar die staat pas op de vijfde plek. Daarboven komen eerst nog paarden en kamelen.
Per jaar zijn dat er zo'n 45 miljard. Dat is zo'n 6 keer de wereldpopulatie aan mensen (lees: het aantal kippen dat wordt geslacht is zes keer het totaal aantal mensen dat op de aarde leeft). Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld 's werelds populairste stukje vlees.
Kip en gevogelte is wit vlees. Er bestaat ook rood vlees. Dit komt van zoogdieren, zoals koeien, geiten, schapen en varkens. Het verschil tussen bewerkt en onbewerkt vlees vind je op de pagina over vlees.
Het totale aantal kippen kwam in 2015 uit op 11.923.662, zo'n 700.000 meer dan in 2017. Ook in 2016 lag het totaalaantal hoger dan in 2017 (11.790.545 stuks).
In 2015 kwam het aantal pluimveebedrijven hier nog uit op 483 en in 2016 waren er in Gelderland 459 pluimveebedrijven. Het gemiddelde aantal kippen per bedrijf kwam uit op 39.359 stuks.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip, krijgen uw gasten, onder andere, de belangrijke B-vitamines die het immuunsysteem versterken, het zenuwstelsel verbeteren en over het algemeen meer energie geven in het dagelijks leven.
Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet.
De geconsumeerde hoeveelheid vlees per persoon per jaar ligt rond de 39 kilo. De helft van het karkasgewicht wordt als vuistregel gehanteerd voor het consumptieniveau. We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo.
Het minste vlees wordt gegeten in India, gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam.
We aten in 2016 nog net zoveel vlees als een jaar eerder: 76,8 kg. Dat blijkt uit een onderzoek dat Wakker Dier liet verrichten. De consumptie van varkensvlees steekt daar met bijna de helft nog steeds met kop en schouders boven uit.
Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon. Zij eten maarliefst 136,5 kilo vlees per persoon per jaar.
Zo zijn aaseters als raaf, zwarte en rode wouw, gieren en talloze insectensoorten direct afhankelijk van dode dieren voor hun voedsel. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten. Dit gedrag wordt regelmatig voor de camera's vertoond door lijsters, roodborsten en koolmezen.
Koala's eten eigenlijk alleen eucalyptusbladeren. Daar zijn honderden soorten van, maar de koala is echt extreem kieskeurig: van alle soorten lust hij er maar een handvol.
Tot ontzetting van dierenbeschermers hebben restaurants in Moskou vlees geserveerd van de met uitsterven bedreigde Siberische tijger en de Amoerpanter.
Als u zeker weet dat u een ren heeft die veilig en groot genoeg is, en dat er geen risico bestaat dat uw kippen zonder voer en water komen te zitten, dan zullen de meeste kippen een weekend alleen door kunnen brengen.