De planeet blijft tot half juni dicht bij de aarde. De afstand tussen Mars en de aarde wisselt sterk. De maximale afstand is ongeveer 400 miljoen kilometer. Maar Mars kan de aarde ook tot op een afstand van 'slechts' 56 miljoen kilometer naderen.
Mars staat op circa 60 miljoen kilometer tot maximaal een kleine 400 miljoen kilometer van de aarde. In het meest gunstige geval moeten we dus zo'n 150 keer verder dan naar de maan reizen om bij Mars te kunnen komen.
Mocht de mens ooit op Mars willen staan dan zal een afstand van zo'n 60 miljoen kilometer afgelegd moeten worden. Op dit moment wordt verwacht dat een vlucht naar Mars ongeveer acht maanden zou duren. Dit duurt niet veel langer dan een sonde erover doet om op Mars te komen.
Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.
Ruim 200.000 mensen meldden zich binnen een mum van een tijd aan. Dolgraag stappen ze in 2024 in een ruimtecapsule van de Nederlandse stichting Mars One en laten zich naar de rode planeet schieten. Enkele reis. Een terugreis is vooralsnog niet haalbaar.
Jupiter is de vijfde planeet vanaf de zon en de grootste planeet van het zonnestelsel. De afstand tot de zon is 778 miljoen kilometer, waardoor een jaar op Jupiter 11,8 aardse jaren duurt. De dagen op Jupiter zijn wel korter dan op aarde: een dag duurt daar maar 10 uur.
De zwaartekracht op Mars is slechts 38 procent van die op aarde, en de atmosfeer is erg ijl.
De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.
De diameter is ongeveer 6 779 km. Ter vergelijking: die van de aarde is ongeveer 2x zo groot. Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. Ze zijn allebei heel klein.
De eerste reis naar Mars voor de mensheid lijkt er nu echt te gaan komen. SpaceX ontwikkelt een raket waarmee gegadigden naar de planeet worden gevlogen. Een enkeltje moet 200.000 dollar kosten.
Wie op de aarde een meter hoog kan springen, haalt op Phobos met gemak een kilometer. En goed nieuws voor mensen met overgewicht: elke kilogram meer op de aarde telt op Phobos maar voor een gram…
Waarom heeft Mars een roodachtige kleur? Mars is een stuk kleiner dan de Aarde en kent geen diepe oceanen, meren of rivieren. In tegenstelling tot onze blauwe lucht, ziet de atmosfeer van Mars er veelal pastelrood uit, met soms roze en roodbruine tinten.
De eerste succesvolle reis naar de maan duurde vier dagen. Tegenwoordig zou dat een dag korter zijn, door het gebruik van chemische raketten. De vlucht naar de maan is 386.000 kilometer lang. En dat is nog relatief 'kort'; een reis naar Mars of de buitenste planeten zou maanden of misschien zelfs jaren duren.
Heet gas geeft ruimtevaartuig waanzinnige snelheid. Een Marsraket kan snelheden van meer dan 50.000 km/h bereiken als de brandstof niet wordt verstookt maar met laserstralen wordt verhit. Zo zou de reis naar Mars in 45 dagen te doen moeten zijn.
Hoeveel water is er in de marsatmosfeer? In de atmosfeer van Mars overstijgt de huidige hoeveelheid water nooit de 100 micrometer. Vergelijk dit met de Aarde waar een atmosfeer van 1 mm regenwater als heel droog wordt bestempeld. Verder onderzoek is nodig om de watercyclus op Mars beter te begrijpen.
De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel.
Gemiddelde dag- en nachttemperaturen op Mars
Temperaturen kunnen variëren van: +27°C overdag. -133°C tijdens de nacht.
1930. In de dertiger jaren had familie Mars naast andere huisdieren ook een gezinspaard. Dit paard droeg de naam Snickers, de SNICKERS reep is naar dit paard vernoemd. Deze reep werd gemaakt in Amerika, om precies te zijn in Chicago, en koste destijds 5 cent.
Het kan gaan om een ruimtesonde met als doel zo dicht mogelijk langs de planeet te vliegen (een scheervlucht of flyby). De ruimtesonde kan in een baan rond de planeet worden gebracht (een satelliet of orbiter). En een landingsmodule kan landen op het oppervlak van de planeet (een landingsmodule, lander of marslander).
Er is geen bewijs dat er leven op Mars bestaat. Het ijskoude klimaat van de planeet vormt een obstakel voor levende organismen, omdat het weinig vloeibaar water toestaat. Er is echter bewijs dat er miljarden jaren geleden wél vloeibaar water op Mars stroomde.
Venus is de planeet die het dichtst bij de Aarde kan komen, in benedenconjunctie (de positie in haar baan precies tussen de Aarde en de Zon in) bedraagt haar afstand tot de Aarde ongeveer 41 miljoen km. Venus bereikt die positie elke 584 aarddagen.
Ook Saturnus is een gasbol met vloeibare kern. Saturnus is te herkennen aan de ringen om de planeet. Deze ringen bestaan uit ijsbrokken en stenen. Saturnus heeft vele manen, net zoals Jupiter.
Mars staat verder van de zon dan de aarde. Het zonlicht doet er dus ook langer over om op de planeet te bereiken. Dat betekent dat het er een stuk kouder is dan op aarde. De gemiddelde temperatuur op Mars is 63 graden Celsius onder nul, dat is net zo koud als het 's winters is op onze eigen aardse zuidpool!
Sterkere orkanen
Als de aarde sneller draait, buigen de winden nog verder af, en dat zorgt ervoor dat orkanen nog krachtiger worden. Bij zeer hoge snelheden – zoals ongeveer 30.000 kilometer per uur- zou uiteindelijk ook de aardkorst verschuiven, afvlakken aan de polen en uitpuilen rond de evenaar.