In 2021 werd er in Nederland 946,8 miljoen kilogram kaas gemaakt van koemelk. Daarnaast importeerde Nederland 381,8 miljoen kilogram koeienkaas en ging er 942,8 miljoen kilogram naar het buitenland. Per inwoner eten Nederlanders gemiddeld 22,1 kilogram kaas gemaakt van koemelk.
De inwoners van Nederland worden ook wel kaaskoppen genoemd. Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 17 kilo kaas per jaar.
Wist je dat een Fransman gemiddeld 23 kilo kaas per jaar eet?
Nederlanders echt van kaas houden? Gemiddeld wordt er zo'n 17 kilo kaas per persoon per jaar gegeten.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Een portie kaas is ongeveer 30 gram en is ter grootte van de lengte en dikte van 2 duimen.
In 2021 werd er in Nederland 946,8 miljoen kilogram kaas gemaakt van koemelk. Daarnaast importeerde Nederland 381,8 miljoen kilogram koeienkaas en ging er 942,8 miljoen kilogram naar het buitenland. Per inwoner eten Nederlanders gemiddeld 22,1 kilogram kaas gemaakt van koemelk.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
In dít land wordt de meeste kaas gegeten
Het zal je niet verbazen dat het land van de brie, comté en roquefort deze lijst aanvoert. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat een Fransman gemiddeld maar liefst 25,9 kilo kaas per jaar eet. Op de voet gevolgd door IJsland (25,2 kg), Finland (24,7) en Duitsland (24,3).
Nog een weetje: In China en Japan wordt heel weinig kaas gegeten.
Wat veroorzaakt de prijsstijging van ons geliefde broodbeleg? Eén van de belangrijkste ingrediënten van kaas is melk en dat is tevens een belangrijke factor in de hogere prijzen. Om één kilo kaas te maken, is namelijk 10 liter melk nodig. “Melk was in 2022 gemiddeld 0,15 euro per liter duurder dan voorgaande jaren.
30.000 euro, zoveel kost een wiel van de cabrales-kaas uit Noord-Spanje. Daarmee is het record van de duurste kaas ter wereld – dat dateert uit 2019 – verbroken. Het wiel van 2,2 kilogram werd op een veiling gekocht door een Spaanse restaurantuitbater.
Ongeveer 6.000 jaar geleden kwamen nomaden er bij toeval achter dat kaas ontstaat wanneer melk een langere tijd in de magen van kalveren wordt bewaard. Sindsdien is het proces van kaas maken verder ontwikkeld. Nederland staat bekend om haar kaas.
Het thuisverbruik van kaas schommelt in België al jaren rond 12 kg per capita. In 2018 kwamen we uit op 11,7 kg per capita. Dit is een daling met 1,2% tegenover het jaar voordien.
Kaas na de maaltijd
Kaas zou een gunstig effect hebben op de spijsvertering door de enzymen die erin zitten. Of het nu echt die goede uitwerking heeft op een soepele spijsvertering is wel even een twijfel gevalletje, maar wel is bewezen dat kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
Welke kaas wordt het meest gegeten in Nederland? Hollandse Gouda kaas natuurlijk; om precies te zijn jong belegen Goudse, op de voet gevolgd door jonge en extra belegen. De kazen die de laatste jaren het meest aan populariteit winnen, zijn: light-kazen (30+), verse kazen en geitenkaas.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
“Dit betekent dat kaas geen risico vormt voor de gezondheid: mensen die veel kaas eten zijn niet per se ongezonder. Al is er ook geen bewezen positief effect. Maar: een boterham met kaas kan dus gerust zonder zorgen om de gezondheid”, sluit Hettinga af.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
Serveer je een kaasschotel als voor- of nagerecht, voorzie dan 75 à 100 gram per persoon. Als volledige maaltijd serveer je 200 tot 250 gram kaas per persoon. Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak.
Een ronde kaas rijpt lekker gelijkmatig, terwijl bij een vierkante kaas de hoeken sneller rijpen dan het midden van de kaas – en dit zorgde vroeger voor een (klein)smaakverschil. Inmiddels is het klimaat in het kaaspakhuis zo stabiel, dat het niet heel erg veel scheelt.