Hoeveel CO2 een boom absorbeert hangt van meerdere factoren af. Een boom in de groei heeft meer glucose nodig dan een oude boom. En een dikke boom absorbeert meer CO2 dan een dunne boom. Gemiddeld gezien haalt een vrijstaande boom tussen de tien en veertig kilo CO2 per jaar uit de lucht.
Natuurlijke factoren
De uitstoot van oceanen en bossen (door het vergaan van dode bomen bijvoorbeeld) is zelfs veel groter. Waar de mens door het gebruik van fossiele energie een kleine 35 miljard ton CO2 per jaar de lucht in brengt, zijn de oceanen en de vegetatie op land goed voor rond de 700 miljard ton.
Wat kunnen we doen om extra koolstof in landbouwbodems op te slaan? Het CBS becijferde dat in 2018 Nederlandse graslanden gemiddeld ongeveer 592 kg CO₂ per hectare per jaar opnamen, en akkerbodems ongeveer 174 kg CO₂ [5].
In een hectare bos staan echter veel meer dunne dan dikke bomen, daarom is het beter over de C02-vastlegging per hectare te spreken. Per hectare slaat een bos ongeveer tien ton CO2 per jaar op. Wij gaan 5.000 hectare bos aanplanten. Dat komt neer op ongeveer 50.000 ton per jaar.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
Energie is verantwoordelijk voor 77,01% van deze uitstoot in 2019. Hiervan maakt de uitstoot door vervoer ongeveer een derde uit. Uitstoot door landbouw draagt met 10,55% bij, industriële processen en productgebruik met 9,10% en het beheer van afval met 3,32%.
Hoeveel kilogram CO2 per boom om te compenseren? Over het algemeen wordt aangenomen dat een volwassen boom in één jaar ongeveer 22 kilogram CO2 kan opnemen. Dit betekent dat je ongeveer 45 bomen nodig hebt om een ton CO2 te compenseren.
' Wereldwijd staan de eucalyptussen bekend als de supergroeiers. Op een Braziliaanse plantage slaan ze een duizelingwekkende 20 ton koolstof per hectare per jaar op in het stamhout. Vergelijk dat met een inlands eikenbos dat aan zowat 2,5 ton per hectare per jaar komt.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO 2 op per jaar
Als je eenmaal een boom bezit, kun je hiermee de opgenomen CO2 gedurende heel zijn leven volgen! De meeste cijfers blijven een grove schatting, maar ze geven een duidelijk gemiddelde, met een range van 10 tot 40 kg geabsorbeerde CO2 per boom per jaar.
(grijze elktriciteit) te compenseren zijn ruim 105 bomen nodig. Bomen zijn zeer geschikt om CO2-uitstoot te compenseren.
Dikke boom absorbeert meer
Hoeveel CO2 een boom absorbeert hangt van meerdere factoren af. Een boom in de groei heeft meer glucose nodig dan een oude boom. En een dikke boom absorbeert meer CO2 dan een dunne boom. Gemiddeld gezien haalt een vrijstaande boom tussen de tien en veertig kilo CO2 per jaar uit de lucht.
Een ander beeld is volume van CO2. Het volume varieert met de buitentemperatuur, maar 1 ton CO2 is ongeveer 500 m3 of 500.000 liter. Het volume CO2 voor het huishoudelijk energieverbruik van 1 woning is 2.400 m3. Dat is ongeveer gelijk aan een luchtballon die 4 mensen kan vervoeren.
Je stoot een ton CO2 uit wanneer je:
Een gemiddelde auto zo'n 5.800km rijdt. Je 7x naar Parijs vliegt. 16.000 km met de trein reist (met een intercity van NS is de uitstoot zelfs 0 gram per km)7.000 kilometer met de bus reist.
De zes grootste uitstoters zijn: China, Verenigde Staten, EU27, India, Rusland en Japan [1]. De daaropvolgende acht landen met de grootste broeikasgasuitstoot zijn Brazilië, Indonesië, Iran, Canada, Saoedi-Arabië, Australië, Mexico en Zuid-Korea.
Volgens onderzoek van #PlasticFreeJuly en verpakkingsdetaillist RAJA UK staat India bovenaan de lijst van grootste vervuilers wereldwijd met maar liefst 126,5 miljoen kg per jaar plastic wat in de oceanen terechtkomt. Ook China en Indonesië staan bovenaan de lijst van grootste plasticvervuilers in onze oceanen.
In 2022 werd van de totale hoeveelheid broeikasgassen 31 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 19 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 15 procent door de landbouw, 13 procent door de gebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas voor ...
Per liter verbrande kerosine stoot een vliegtuig gemiddeld 2,5 kg CO2 uit. Bij een enkeltje naar New York stoot een vliegtuig dus gemiddeld 250.000 kg aan CO2 uit. Deze hoeveelheid CO2 staat gelijk aan de gemiddelde hoeveelheid CO2 die een bos van 10.000 bomen per jaar opneemt.
Dat zijn er 8000 miljard per jaar ofwel, bij een gemiddelde vlucht van 2000 km betreft het 4 miljard vluchten. Per gemiddelde vlucht van 2000 km moeten we dus 15 miljoen/4 miljard = 0,00375 ha bos aanplanten en dat doen we met ca 38 boompjes.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Spathiphyllum (Lepelplant)
Alle onderzochte chemische stoffen weet deze krachtpatser uit de lucht te filteren. Ook blijkt dat de Lepelplant (vanwege zijn 'lepelachtige' bladvorm) veel effectiever CO2 om kan zetten in zuurstof dan andere planten.
Kastanjebomen: Kastanjebomen zijn een type boom dat sterk en duurzaam is. Hierdoor hebben ze een lange levensduur. Kastanjebomen zijn ook goed voor het milieu omdat ze kleine deeltjes in de buitenlucht goed op kunnen nemen (fijnstof). Esdoorns: Esdoorns zijn een ander type boom dat milieuvriendelijk is.
Vlinderbloemige planten, zoals klaver, bonen, erwten, luzerne en lathyrus, kunnen stikstof uit de lucht halen. Daardoor kunnen ze goed groeien waar andere planten een tekort aan stikstof hebben. In je moestuin hoef je peulvruchten geen stikstofrijke bemesting te geven – geen stalmest, wel bv. wat compost.
Ja, bomen hebben CO2 nodig voor fotosynthese, het proces waarmee ze hun eigen voedsel produceren. Tijdens fotosynthese gebruiken bomen koolstofdioxide (CO2) uit de lucht, samen met water en zonlicht, om suikers en zuurstof te produceren.
Een gemiddelde benzine personenauto die per jaar 15.000 kilometer rijdt heeft een CO2-uitstoot van ca. 3.360 kg per jaar.
Als je een persoonlijk zuurstofbos aanplant, is de eik een goede keuze. Deze snelgroeier slaat in zijn eerste zestig levensjaren elk jaar gemiddeld 31 kilogram koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van zo'n 83 kilo zuurstof. Vier eiken produceren jaarlijks dus genoeg zuurstof om jou te laten ademen.