Behalve de maritieme zones uit het VN Zeerechtverdrag zijn er nog enkele gebieden op de Noordzee die afhankelijk zijn van de basislijn. Die liggen binnen de Nederlandse territoriale zee. Het zijn: de zones volgens het Europese gemeenschappelijke visserijbeleid.
Rijkswaterstaat is beheerder van de grote wateren in Nederland: de Waddenzee, de Noordzee, het IJsselmeergebied, de Zuidwestelijke Delta en diverse rivieren en kanalen.
Spijts het vele zwerfvuil en de alarmerende uitstoot van broeikasgassen, is de Noordzee vandaag een stuk properder dan pakweg enkele decennia geleden. Er is minder olievervuiling, het strandwater is doorgaans van prima zwemkwaliteit en de vervuiling met diverse zware metalen is sterk geminderd.
Nederlandse territoriale zee
Strekt zich uit tot 12 zeemijl gemeten vanaf de basislijn die gevormd wordt door de rechte basislijn vastgelegd in de Wet grenzen territoriale zee en de 0 meter dieptelijn, dit is het gebied waar de Nederlandse wetgeving geldt (volledige rechtsmacht).
Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
De Noordzee is niet heel diep, gemiddeld 94 meter en wordt steeds dieper van zuid naar noord. Het diepste punt is 700 meter diep en ligt in de buurt van Noorwegen. In ons land is de zee ongeveer 40 meter diep.
De Noordzee is een rijke zee die zich kenmerkt door een grote diversiteit aan zeeleven. Door die natuurlijke rijkdom en de geografische positie van de Noordzee is het druk: scheepvaart, olie- en gasinstallaties, zandwinning, visserij, windmolenparken en kustbescherming beconcurreren elkaar om ruimte.
Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit. Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Gemiddeld is de zee 95 meter diep, maar op sommige plekken is dit een stuk minder. Ten zuiden van de Doggersbank bijvoorbeeld, daar is de Noordzee maar vijftig meter diep, terwijl hij tussen Schotland en Noorwegen dan weer vijfhonderd meter diep is. Even voor het beeld: vijftig meter is enorm ondiep.
Middellandse Zee vier keer vuiler dan Noordzee: Dweilen met de kraan open.
Waarom de Noordzee niet blauw is
Het zeewater voor de Nederlandse kust is troebel, omdat er veel algen in het water zitten. Dat maakt de Noordzee niet viezer dan bijvoorbeeld de Middellandse zee, maar wel minder blauw. En dan speelt ook het weer nog een rol in de kleur van het zeewater.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes.Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
De Noordzee is niet zo diep
Onze eigen Noordzee is vergeleken bij de Marianentrog een ondiepe vijver. Het diepste punt van de Noordzee bevindt zich bij Noorwegen en ligt op 700 meter onder de waterspiegel. Het Nederlandse deel van de Noordzee heeft een gemiddelde diepte van slechts zo'n 30 meter.
De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De noordgrens wordt gevormd door een denkbeeldige lijn tussen de Schotse Shetland- en Orkney eilanden en het Noorse vasteland.
"De Noordzee is de ruigste zee ter wereld.
De zeegrenzen op de Noordzee zijn vastgelegd in verdragen met België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast liggen op de Noordzee zones zoals het continentaal plat en de zones uit het Europese gemeenschappelijke visserijbeleid.
De Weddellzee wordt door veel wetenschappers ook wel gezien als het zuiverste zeewater ter wereld. Ondanks de nabijgelegen gyre blijkt het water bijzonder zuiver te zijn. Sterker nog, juist de dichtbijgelegen gyre zorgt ervoor dat er hier nauwelijks afval voorkomt in het zeewater.
Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden. Voordat ze dat doen stromen ze eerst door allerlei gebergten en landschappen. Daarbij voeren ze kleine stukjes gesteente mee. Die steendeeltjes kunnen chemische verbindingen met elkaar aangaan waardoor er zout wordt gevormd.
In de Noordzee schommelt het zoutgehalte tussen 34‰ en 35‰. Vlak onder de kusten - waar grote rivieren zoet water in de zee brengen - is het zoutgehalte lager. Voor de Belgische kust bedraagt de saliniteit van west naar oost van ongeveer 34‰ tot 31‰. Aan de Nederlandse kust en in de Duitse Bocht is het lager dan 30‰.
De Noordzeebodem bestaat voornamelijk uit zand en slib.Maar op een aantal plekken biedt de bodem een natuurlijke harde ondergrond, zoals op de Klaverbank en de Borkumse Stenen. Vroeger waren er veel meer stenen, veenlagen en uitgestrekte oesterriffen in de Nederlandse Noordzee.
Wanneer bevriest de zee? Terwijl zoet water bij 0°C in ijs wordt omgezet, bevriest zeewater met een zout- gehalte als dat van de Noordzee (ongeveer 35 gram zout per liter water) pas bij een watertemperatuur van -1,8 tot -2°C. De kans dat het Noordzeewater aan onze kust bevriest is overigens bijzonder klein.
Die slibdeeltjes – zand, klei, overblijfselen van schelpen en dode organismen, maar ook algen en bacteriën – komen hoofdzakelijk in het zeewater terecht door het onderwaterleven en de erosie van de bodem en de kliffen, maar ook via de rivieren die in de Noordzee uitmonden, zoals de Schelde en de Maas.