Dat kan als je 12 jaar of ouder bent en de vaccinaties uit de basisserie hebt gehad. De herhaalprik krijg je vanaf 3 maanden na je laatste corona vaccinatie. Of als het 3 maanden geleden is dat je corona had. Op veel locaties kun je al zonder afspraak een herhaalprik krijgen.
Als je een eerste prik met een ander vaccin hebt gehad en daarna corona hebt gehad, dan heb je eerst nog een tweede prik nodig. Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
De vaccinatie zal niet gebeuren als je koorts of een acute infectieziekte hebt. Ook niet wanneer je één van de symptomen van COVID-19 hebt. Evenmin zullen de mensen die allergisch zijn voor een bestanddeel van het vaccin of die bij een vroegere vaccinatie een ongewenste reactie kregen, niet gevaccineerd worden.
Je krijgt 1 prik met het vaccin van Janssen (vanaf 18 jaar). Als je corona hebt gehad heb je ook maar 1 prik nodig. Je kunt niet zelf je vaccin kiezen, behalve Novavax of Jansen (vanaf 18 jaar). De boosterprik kun je 3 maanden na de prik(ken) van de basisserie halen.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Nadat je besmet bent met een virus, gaat je lichaam aan de slag om antistoffen aan te maken. Ook na vaccinatie worden er antistoffen gemaakt. Antistoffen herkennen het virus en helpen om het te bestrijden. Het afweersysteem van het lichaam maakt deze antistoffen aan.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Besmetting en besmettelijkheid na vaccinatie
Het is mogelijk om na de coronaprik nog corona te krijgen. De kans om daar (ernstig) ziek van te worden is wel kleiner, omdat vaccinatie daartegen beschermt. Ook gaat het virus minder makkelijk over van de ene persoon naar de andere.
Heeft u de basisserie afgerond en een herhaalprik gehaald? Dan kunt u nog wel besmet raken door het coronavirus, maar wordt u meestal minder ziek. De kans dat u ernstig ziek wordt door corona is dan kleiner. De vaccins beschermen u tegen opname in het ziekenhuis en op de ic.
Hoe goed beschermt het vaccin? We weten dat de bescherming van de coronavaccins tenminste drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog is. De duur van bescherming hangt niet alleen af van het niveau van antistoffen in je lichaam, maar ook of er nieuwe varianten van het virus rondgaan.
De meeste mensen kunnen snel weer gaan werken nadat ze corona hebben gehad. Vaak kunt u uw werk weer doen zoals u dat daarvoor ook deed. Luister goed naar uw lichaam als u weer gaat werken. Neem genoeg pauzes.
In Nederland vinden we het belangrijk dat u kunt zien welke informatie we van u hebben over uw coronavaccinatie. Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de griepprik zitten? Meer informatie. Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.
“Een besmetting zorgt vooral voor antistoffen op en in de slijmvliezen, een vaccin zorgt voor antistoffen in het lichaam. Antistoffen in of op de slijmvliezen kunnen een virus stoppen waardoor je helemaal niet ziek wordt, maar een mutatie kan de antistoffen omzeilen en je alsnog ziek maken.
Je kunt een overzicht van je vaccinaties opnieuw opvragen. Wil je weten welke prikken je uit het Rijksvaccinatieprogramma hebt gehad? Of hebt gemist? Je kunt bellen of een e-mail sturen naar de Dienst Vaccin voorziening van het RIVM.
Waarom interval van 3 maanden? Na een coronabesmetting krijg je de herhaalprik tegen corona pas minstens 3 maanden na je besmetting. Want jouw afweersysteem is door de besmetting al actief geweest.
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
In het najaar van 2023 ontvangen mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar. In de uitnodiging staat wanneer en hoe laat u de pneumokokkenprik kunt krijgen in de huisartsenpraktijk.
De meeste mensen zijn na corona snel weer beter. Soms houden mensen langer dan 6 weken klachten na corona. Die klachten kunnen veel invloed hebben op de dingen die u elke dag doet.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus ook op de handen of op bijvoorbeeld speelgoed terecht. Via de handen kan het virus in het oog of in de mond of neus komen. Zo kan iemand ook besmet raken.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023. Dit kan omdat de omikron(sub)varianten minder ziekmakend zijn en doordat bijna iedere Nederlander gevaccineerd is en/of besmet is geweest met het coronavirus.
'Bloedgroep A geeft mogelijk een hoger risico, terwijl bloedgroep O juist beschermt', vertelt Van der Made. 'Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat werkt. Mensen met bloedgroep O hebben stoffen in hun bloed tegen bloedgroep A en bloedgroep B, waarvan we denken dat die mogelijk beschermen tegen het virus.