Paarden laten voortdurend winden, zelfs als ze ineens in galop schieten wil er wel eens een ontsnappen. Ze eten dan ook veel moeilijk te verteren plantaardig materiaal, en om dat af te breken hebben ze veel bacteriën in hun darmen. En die produceren daarbij onvermijdelijk gas.
Gasophoping bij paarden kan vervelende klachten met zich mee brengen. De ophoping ontstaat meestal door een overmatige productie van gassen in de dikke darm. Wanneer suikers niet volledig verteerd worden in de dunne darm en terecht komen in de dikke darm, dan ontstaat deze overmatige productie.
Vogels kunnen geen scheten laten
In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten. Dat ze het nooit doen, betekent niet dat ze het helemaal niet zouden kunnen.
Terwijl ruwvoer vezels in de dikke darm wordt afgebroken? Het lichaam gebruikt het enzym ''amylase'' om zetmeel te kunnen verteren. Een paard maakt echter maar een beperkte hoeveelheid hiervan aan in de alvleesklier en kan hierdoor maar een beperkte hoeveelheid zetmeel verteren in de dunne darm.
Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe. 'Dat is vrij gewoon voor ons allemaal,' voegt hij eraan toe.
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Na drie of vier dagen kunnen de organen uitvallen en dit kan blijvende schade veroorzaken. Hydratatie gaat overigens niet alleen om het drinken van water.
Katten, schildpadden, cavia's en zelfs muggen doen het. Die van muggen zijn piepklein. Kwallen laten ze trouwens niet, want die hebben geen anus, een belangrijke voorwaarde voor een scheet. Vogels ook niet.
Bij vissen komt gasvorming in de darmen voor. Dat betekent dus dat er ook scheetjes kunnen komen. Als we de ontlasting van vissen zien drijven betekent het dat er ook lucht/gas in zit. Af en toe zien we zelfs luchtbelletjes in de ontlasting!
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Paarden laten voortdurend winden, zelfs als ze ineens in galop schieten wil er wel eens een ontsnappen. Ze eten dan ook veel moeilijk te verteren plantaardig materiaal, en om dat af te breken hebben ze veel bacteriën in hun darmen.
Wist je dat paarden niet kunnen overgeven? Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er geen maaginhoud naar buiten afgevoerd worden, dus niet richting de slokdarm. Daarom kan een paard niet overgeven.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen! Andere fruitsoorten kan je beter niet aan je paard voeren.
Gras en hooi zijn de belangrijkste voedingsmiddelen van een paard. Vers gras op de wei en ingekuild gras of hooi in de stal. We noemen dit ruwvoeder.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Continu eten van ruwvoer of gras
In de natuur eet je paard gemiddeld 14 tot 16 uur per dag. De spijsvertering van paarden is daarom ingesteld op het continu eten van een kleine hoeveelheid ruwvoer of gras. Als je paard lekker in de wei kan grazen past dit bij zijn natuurlijke spijsvertering.
Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Dit zijn allemaal reukloze gassen. Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten.
Stille scheten
De lucht is niet te harden. De geur die je ruikt, wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam de zwavel in deze producten afbreekt. Deze zwavellucht komt dan vrij en dit veroorzaakt de onaangename geur. De geur van jouw wind is onvoorspelbaar, het hangt af van de samenstelling van jouw darmflora.
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).