In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde. Niet al ons afval belandt in de vuilnisbak of grijze kliko: 59 procent leveren we gescheiden in. Daarmee doen we het in Europa beter dan gemiddeld.
De overheid wil dat er in 2020 minder huishoudelijk afval is. En dat 75% van dat afval wordt gescheiden. Daarmee gaat het restafval omlaag van ongeveer 250 kilo per inwoner per jaar in 2014, naar 100 kilo in 2020. Nu gooit elke Nederlander per week 4 kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg.
Per inwoner werd in 2020 gemiddeld 476 kilogram (kg) huishoudelijk afval ingezameld.
(bron: Encarta Winkler Prins Encyclopedie) In Nederland wordt een mens gemiddeld ongeveer 75 jaar, dus deze mens zou ongeveer 75 jaar x 365 dagen x 150 gram = ruim 4100 kilo ! Een mens produceert gemiddeld tussen de 1 en 2 liter urine per dag.
De Belg produceert gemiddeld 412 kilogram gemeentelijk afval per jaar. Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel op basis van de cijfers van 2017.
Maar de grootste boosdoener is vuilnis dat van straten via de rivieren naar zee stroomt. Ook komt er veel zwerfvuil van vuilstortplaatsen dat in rivieren lekt of van stortplaatsen die zelfs direct aan zee liggen. Een groot deel van dit afval bestaat uit plastic.
Ieder van ons produceert dagelijks ongeveer één kg huishoudelijk afval. Maar dat is niet alles. Elk jaar komt daar per persoon nog eens 3 500 kg industrieel afval bij dat voortkomt uit de fabricage van onze consumptiegoederen. Dit 'verborgen afval' verzwaart onze dagelijkse consumptie aanzienlijk.
We produceren met zijn allen ongelooflijke hoeveelheden afval, maar de Denen spannen de kroon met 751 kilo vuilnis per persoon per jaar. Ze worden op de voet gevolgd door de Amerikanen en de Zwitsers.
Afval gescheiden inzamelen en recyclen is aantoonbaar veel beter voor het milieu dan alles bij elkaar inzamelen en verbranden. Afzonderlijk transport levert nauwelijks extra CO2-uitstoot op. En afvalverbranding levert weliswaar energie, maar zorgt per saldo voor extra CO2-uitstoot en verlies van grondstoffen.
Met bijna 1,5 kilo per dag bereiken we het hoogste aantal huishoudelijk afval in bijna 25 jaar.
Papier, uit verpakkingskarton, kartonnen dozen en oude kranten/folders. Metaal, verscheidene soorten zoals blik en aluminium, maar ook kleine hoeveelheden koper (uit apparaten). Glas, zoals kapotte glazen, potten en gloeilampen. Textiel, zoals oude kleding.
Jaarlijks circa 30 kilo plastic afval per persoon en amper gerecycled - Plastic Soup Foundation.
Aannemende dat er net zo veel ongeinteresseerde vervuilers als milieubewuste mensen zijn en het midden evenredig is verdeeld, en de helft van de mensen een kat heeft en iets meer dan 2 keer per week de hele bak verschoont, kom je op gemiddeld ongeveer 33 + 26 = 59 zakken.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Vanaf 1 april wordt het maximumgewicht van de huisvuilzak verlaagd naar 15 kg. Uit risicoanalyses is immers gebleken dat zakken van 20 kg enorm belastend zijn voor de afvalophalers. Een lager toegelaten gewicht is nodig om het aantal rugklachten te verminderen.
Plakband is ander afval dan papier
Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.
PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.
Roemenië (272 kg per inwoner), Polen (329 kg per inwoner) en Tsjechië (351 kg per inwoner) creëren het minste afval per inwoner in Europa. Toch moet er steeds een kanttekening gemaakt worden bij deze cijfers.
Dat moet beginnen met het opvegen van afval. Een overzicht van de vijf 'plastic soepen', waar in totaal naar schatting 160 miljoen kilo afval drijft. - Great Pacific Garbage Patch: De grootste afvalhoop ter wereld. Ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï.
200 jaar: Het duurt zo'n tweehonderd jaar om frisdrankblikjes van aluminium af te breken. Recyclen is een betere optie. 500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
Productie van gemeentelijk afval gestabiliseerd in 2020
De productie van gemeentelijk afval per inwoner is in 2020 stabiel gebleven op 418 kg per inwoner, net als in 2019. 35% van de 4.799.862 ton ingezameld afval werd gerecycleerd in 2020.
In België wordt het afval aan huis opgehaald. Het dient aangeboden te worden in speciale vuilnisbakken of zakken. Deze vuilnisbakken kunnen door huishoudens gehuurd worden, soms heeft een kotbaas voor zijn studentenhuis van deze bakken geregeld.
Het afval van planten en dieren is biologisch afbreekbaar afval. De mens maakt producten van delen van planten of dieren. Afval dat afkomstig is van deze producten, is ook biologisch afbreekbaar. Voorbeelden van zulk afval zijn broodkorsten en papier.