Als er geen vuurwerkverbod geldt kunnen jongeren vanaf 16 jaar oudejaarsvuurwerk kopen. Kinderen vanaf 12 jaar mogen categorie F1 fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes, fontijntjes en knalerwten kopen en afsteken. Per huishouden is maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan.
Dat het verboden is om vuurwerk te verkopen, af te steken, te vervoeren of buitenhuis te bezitten. En nee, ook het bestellen van vuurwerk uit het buitenland per post mag niet. Wel mag je maximaal 25 kilo consumentenvuurwerk thuis bewaren, op een plek waar andere mensen niet zomaar bij kunnen.
Als particulier mag je slechts feestvuurwerk bezitten dat maximaal 1 kg pyrotechnische sas bevat. De verkoper mag je dus geen grotere hoeveelheid verkopen. Gezien de leeftijdsbeperkingen vermeld hierboven, moet de verkoper je leeftijd controleren wanneer hij je vuurwerk verkoopt.
Maximaal is het toegestaan om 25 kilo vuurwerk in bezit te hebben (per auto voor vervoer en/of huishouden); Vuurwerk mag alleen gekocht worden op de verkoopdagen. Voor de jaarwisseling van 2021-2022 zijn dit 29,30 en 31 december.
Boetes bij vuurwerk
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen.
Dit kan variëren van 100 euro boete bij het op straat of in de auto in bezit hebben van consumentenvuurwerk tot minimaal 400 euro boete bij het afsteken van professioneel vuurwerk, zoals een cobra.
Daarnaast is het toegestaan sinds 2012 om per persoon 25 kilo vanuit de vuurwerkwinkel mee te nemen. lekkerknallen.nl / happyvuurwerk.nl verkoopt op de laatste drie dagen van het jaar dit zware, maar veilige vuurwerk zodat je voor kwaliteit en effecten niet meer zelf naar België hoeft.
Vanaf 1 december 2020 is vuurwerk uit categorie F3 verboden voor consumenten. Dit is zwaarder knal- en siervuurwerk, zoals bijvoorbeeld een Chinese rol. In de F2-categorie, het minder zware knal- en siervuurwerk, is ook bepaald vuurwerk verboden vanaf 1 december 2020.
Categorie F3: vuurwerk met middelmatig gevaar (meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik); Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik.
In 2021 was dat totaal 205.904,35 en in 2020 werd 122.815 kg in beslag genomen. De cijfers hebben betrekking op al het illegale vuurwerk zoals omschreven in de Richtlijn voor Strafvordering Vuurwerkdelicten (2020R001).
Door het ingestelde tijdelijke gehele vuurwerkverbod mag je per 15 december 2021 geen vuurwerk vanuit het buitenland naar Nederland vervoeren. Als je dus vuurwerk koopt in Duisland of België en vervoert naar Nederland ben je strafbaar.
Carbidschieten valt niet onder het Vuurwerkbesluit, dat betekent dat er andere regels zijn. Deze regels verschillen vaak per gemeente en staan opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Check dus goed wat jou gemeente wel en niet toelaat en waarvoor je toestemming moet aanvragen.
De Cobra 6 is de heftigste Banger die in Europa te verkrijgen is. Hij bevat 48,5 gram kruit per stuk: bijna 25 keer zoveel als in Nederland per knaller is toegestaan. Het bezitten ervan komt je te staan op een boete van 340 euro.
F4-vuurwerk is het écht zware vuurwerk, zoals cobra's, shells en zware nitraten. Dit vuurwerk is niet bedoeld voor gewone mensen, maar mag je alleen kopen en afsteken als je een opleiding tot vuurwerkdeskundige hebt gevolgd.
Rotjes zijn al jaren een bijzonder populair vuurwerkitem al neemt de verkoop ervan neemt dan wel iets af door de aangepaste regelgeving in 2013. Desondanks hebben wij een uitgebreid assortiment rotjes welke al starten met een verkoopprijs vanaf € 0,29!
De meeste Cobra's zitten in vuurwerkklasse F4. Vooral de Cobra 6 en Cobra 20 ultimate zijn bekend en veel verkocht in Europa.
Vanaf 18 jaar: CE Categorie T1 en P1 vuurwerk.
Een Cobra 6, een populair soort illegaal knalvuurwerk, bevat bijvoorbeeld 25 tot 30 gram flitspoeder. "Je hand gaat eraf als die daar ontploft", zegt Woortmeijer. Cobra 6 werd in 2016 als zwaar vuurwerk beschouwd, maar geldt in de illegale branche tegenwoordig als 'een kleintje'.
De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar (bevat het te veel kruit). De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.
Het mag minder hard knallen en siervuurwerk is een stuk goedkoper in het buitenland. Voor een pot siervuurwerk ben je in België bijvoorbeeld de helft of zelfs een vierde van de Nederlandse prijs kwijt. Niet alleen in België, maar ook in Duitsland is het vuurwerk interessant voor veel Nederlandse hobbyisten.
Thunderkings vallen onder de categorie f3 vuurwerk, ook wel de categorie knalvuurwerk genoemd. Vanaf 1 december 2020 mogen Thunderkings niet meer verkocht of afgestoken worden.
Veel mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet, dat bezit van tientallen nitraten (zoals thunderkings, cobra 5 en cobra 6 of lawinepijlen) tot hele hoge werkstraffen leiden en regelmatig óók tot gevangenisstraf.
6 tot 9 maanden gevangenisstraf voor het in bezit hebben van een vuurwerkbom; 7 tot 9 maanden gevangenisstraf voor geven van een vuurwerkbom aan iemand anders; Tenminste 15 maanden gevangenisstraf voor het afsteken van een vuurwerkbom; Bepaalde omstandigheden en gevolgen kunnen tot een hogere straf leiden.
Als je illegaal vuurwerk afsteekt, kan je een boete van 250 euro verwachten. Wanneer de regels vaker zijn overtreden, wordt de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk speelt een rol: hoe meer vuurwerk je afsteekt, hoe hoger de boete.