Nu je meer weet over de verschillende soorten vlees, is het makkelijker om in te schatten hoeveel je per persoon moet kopen. Het verlossende antwoord is, hou rekening met 200 en 250 gram aan vlees per persoon wat je moet kopen. Wij rekenen altijd met 800 gram minus 250 gram vlees per persoon voor een hele maaltijd.
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon. Afhankelijk van het soort vlees (of vis / vega) wat je inkoopt komt dit neer op 3 tot 4 stuks per persoon.
Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Afhankelijk van het aantal bijgerechten, rekenen we gemiddeld zo'n 400 gram vlees per persoon. Voor 6 personen heb je bij een BBQ dus 2 tot 2,5 kg vlees nodig.
Je hebt zo'n 200 gram vlees per persoon nodig. Snij het in gelijke blokjes van 4 op 4 cm. Wil je zeker genoeg stoverij voorzien, reken voor het onbereidde vlees dan ongeveer een kilogram per vier personen.
Nu je meer weet over de verschillende soorten vlees, is het makkelijker om in te schatten hoeveel je per persoon moet kopen. Het verlossende antwoord is, hou rekening met 200 en 250 gram aan vlees per persoon wat je moet kopen. Wij rekenen altijd met 800 gram minus 250 gram vlees per persoon voor een hele maaltijd.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon.Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon.
Welk vlees is geschikt voor de BBQ? Met name kip, rund en varkensvlees doen het op de BBQ erg goed. Denk aan een gemarineerde kipfilet, vette hamburger, een malse biefstuk of sappige ribeye van de BBQ. Maar ook lamsvlees is op de BBQ erg lekker.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon.
Reken dan op ongeveer 200 gram aardappelsalade per persoon.
Bij een goede barbecue horen natuurlijk ook een stukje brood, vers gesneden groenten en heerlijke salades. Reken op zo'n 100 gram bijgerechten per persoon.
Dit komt neer op 3 à 4 stuks per persoon, afhankelijk van wat je inkoopt. Daarbij serveer je ca. 150 gram salades en een half stokbrood per persoon. Wanneer je met 4 personen barbecuet zou je dus kunnen rekenen op 700 gram vlees, 500 gram vis, 400 gram vega, 600 gram salade en 2 stokbroden.
ð Een handige vuistregel om aan te houden bij een BBQ is ongeveer 400 gram vlees/vis per persoon (ongebakken gewicht). Bedenk je hierbij ook dat het gewicht van bijvoorbeeld botten in vlees komt te vervallen. Voor drankjes kun je de vuistregel nemen van ongeveer twee drankjes per persoon per uur.
Groenten: 100 à 200 g per persoon. Brood, pastasalade en/of aardappelen: een half stokbrood per persoon, 150 g pasta en 2 à 3 aardappelen. Voorzie je een combinatie, halveer dan je producten.
Porties per persoon voor een gemiddelde eter
Drie stuks vis of vlees per persoon is gewoonlijk wel voldoende. Voor vegetariërs reken je drie veggie gerechtjes op de barbecue per persoon (denk aan vleesvervangers, halloumi of groentespiesjes). Heb je stevige eters te gast? Reken dan op 1 extra stuk vlees of vis.
Bijgerechten voor het bbq'en
Een lekker bijgerecht of hapje maakt de BBQ helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter, tapenade, aioli of een lekkere spread. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke pasta salade, couscoussalade of een frisse aardappelsalade bijvoorbeeld.
Misschien heb je al wat rondgekeken online om te bedenken hoeveel vlees je nodig hebt voor de barbecue die je wilt organiseren. Hoeveelheden lopen uiteen van 250 tot 500 gram p.p. Uiteindelijk heeft de juiste hoeveelheid vleeswaren alles te maken met het type eter en met de andere etenswaren die je ernaast hebt.
Albert Heijn promoot zijn barbecue-assortiment dit jaar onder de noemer 'Time to BBQ', terwijl Emté de slogan 'De beste BBQ begint bij de beste slagerij van Nederland' bezigt. De supermarkt blijkt uit het onderzoek de populairste plek om vlees voor de barbecue te kopen, 54 procent van de consumenten doet dit.
OSSENHAAS OF FILET PUR
Het beste (en vaak ook duurste) stuk van het rund. Je vindt dit botermalse stukje vlees aan de rugkant, net onder de ribben. Het heeft een dieprode kleur en is zo fijn van structuur dat het bijna smelt op je tong.
Verwarm de BBQ voor tot een goed en warme temperatuur en vet het grillrooster in met olie of spray om plakken te voorkomen. Plaats de entrecote direct boven de hittebron en bak ze 2 minuten per kant of tot de gewenste gaarheid.Daarna mag de entrecote nog 4-5 minuten indirect garen.
Gemiddeld eten mannen 117 gram vlees en vrouwen 82 gram vlees per dag. Van de mannen eten de 36-64- jarigen gemiddeld het meeste vlees (in grammen) en van de vrouwen de 18-35-jarigen.
Vleespakket Populair – 8 personen – voor € 5,00 per persoon. Vleespakket Populair -16 personen – voor € 4,90 per persoon. Vleespakket Royal – 8 personen – voor € 6,50 per persoon. Vleespakket Royal – 16 personen – voor € 6,24 per persoon.
Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta. Wat je ook als voor- en hoofdgerecht serveert: ruimte voor het toetje is er altijd. Maar overdrijf niet en houd een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan.