Brugge kent in totaal 28 kerken, waarvan er zes aan de eredienst onttrokken werden.
De Onze-Lieve-Vrouwekerk kan je niet missen. Ze heeft een maar liefst 115 meter hoge bakstenen toren en is daarmee letterlijk het hoogtepunt van vakmanschap van de Brugse bouwvakkers.
In 2016 telde België 4296 kerken, 3846 parochies, 10.262 religieuzen, 4979 priesters (2774 diocesane priesters en 2205 priesters-religieuzen) en 601 permanente diakens.
In 2013 telde Vlaanderen 1786 parochiekerken. Eind 2021 zullen er maar liefst 181 kerkgebouwen onttrokken zijn aan de eredienst.
In totaal zijn in Nederland in de loop van de geschiedenis ruim 19.000 kerken gebouwd, waarvan nog ongeveer 7000 resteren. Daarvan hebben ongeveer 4000 de status van monument en zijn ook ongeveer 4000 kerkgebouwen nog in gebruik: Ongeveer 2300 door de protestanten en ongeveer 1700 door de katholieken.
Hoofdstad van het christendom, Rome, met bijna 1000 kerken, is de stad met de meeste kerken ter wereld.
- Rotterdam is de plaats waar de meeste kerken staan: 209.
Gent telt 46 parochiekerken, waarvan er 21 zijn beschermd als monument. Daarnaast zijn er nog kerken en kapellen bij scholen, abdijen en kloosters.
De katholieke kerk heeft veruit de meeste erkende religieuze instellingen in de hoofdstad: van de 172 vergunde religieuze instellingen in Brussel, zijn er 102 katholieke kerken, 26 moskeeën, 21 orthodoxe kerken, 13 protestante kerken, 1 anglicaanse kerk en 9 synagogen.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt 107 katholieke parochies (zie ook: Lijst van parochies van het vicariaat Brussel). Daarnaast zijn er nog een aantal niet-parochiale katholieke kerken. Door het grote aantal expats en mensen met buitenlandse origine zijn er ook heel wat andere kerkgemeenten.
In totaal zijn er zo'n 45.000 kerken in Frankrijk.
In België zijn er vele godsdiensten en levensbeschouwingen. De grootste religie is het Christendom.
Er zijn 900 kerken in Rome waarvan de oudste teruggaan tot de 4e eeuw na Christus. De beroemdste zijn de pauselijke basilieken.
Regelmatig wordt naar Brugge verwezen als het "Venetië van het Noorden", refererend aan de vele waterlopen en bruggen. De meeste van deze kanaaltjes worden "reien" genoemd, naar de rivier de Reie.
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is de grootste kerk van België. Laat je verbazen door het gevoel van ruimte en rust in het uitgestrekte schip van de kerk of bezichtig een paar van de mooiste werken van de Antwerpse kunstenaar Rubens.
De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een van de oudste bidplaatsen in Brugge. De 115,6 meter hoge, volledig in baksteen opgetrokken toren is een ware stempel in het Brugse stadsgezicht. De Onze-Lieve-Vrouwekerk, een van de hoogste gebouwen in België, is zelfs het op een na hoogste bakstenen gebouw ter wereld.
Maastricht: 2e Hotelstad van Nederland / 2e Toeristenstad van Nederland / 2e Monumentenstad van Nederland: 1661 monumenten, 2 Basilieken en meer dan 50 kerken.
Daarvan staan er nog zo'n 6.900 in het land. Van die gebouwen zijn er nog ongeveer 4.000 in gebruik als kerk: 2.300 door de protestanten en 1.700 door de katholieken. Veel van die kerken hebben de status van een monument, zo ook de Oude Kerk: het oudste gebouw van Amsterdam.
Het plan gaat over het (her-)gebruik van de 20 parochiekerken in Leuven de volgende 20 jaar. Een kerkenbeleidsplan is ook nodig om van de Vlaamse overheid extra premies voor de restauratie van kerken te krijgen.
Van de 1.786 kerken in totaal in Vlaanderen zijn er 298 in de provincie Antwerpen gelegen.
Zoals eerder genoemd heeft Nijmegen op dit moment 28 kerken in eredienst, waarvan 19 monumentaal. Alle kerken zijn eigendom van externe partijen, met uitzondering van de Byzantijnse Kapel.
Voor zover bij Zwolle in Beeld bekend, had de gemeente Zwolle anno 2013, zo'n 80 Christelijke gemeenschappen/kerken binnen haar grenzen, een zevental Islamitische verenigingen/moskeeën en een synagoge.
Roemenië is het meest godsdienstige land in Europa.
In de gemeente Rotterdam staan 158 gebedshuizen, waarvan er 129 nog steeds voor religieuze doeleinden worden gebruikt, blijkt uit een inventarisatie.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.