Hoeveel nodig? Onderzoekers hebben geconcludeerd dat ongeveer 20 gram eiwit na het sporten het herstel optimaal bevordert. Dat is ook precies wat in een portie kwark van 200 ml zit.
Neem het gewoon als jij er trek in hebt. Zuivelproducten als kwark en yoghurt zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Voor melkproducten is de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid 2 à 3 porties (300 tot 450 ml) per persoon per dag.
“Uit onderzoek blijkt dat 20 gram eiwit na het sporten je herstel optimaal bevordert. Dat is wat gemiddeld in één portie kwark van 200 ml zit. Een marathonloper of een wielrenner raden we aan 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten per dag. Voor krachtsporters is dat 1,7 tot 2 gram.
Met kwark krijg je veel calcium binnen. Dit is met name belangrijk voor het onderhoud van botten. Wanneer je namelijk te weinig calcium binnenkrijgt, loop je later meer een groter risico op botontkalking. Daarnaast helpt calcium bij het transport van belangrijke stoffen in het lichaam en gaat het bloedstolling tegen.
De belangrijkste reden is dat kwark ontzettend rijk is aan eiwitten, belangrijk voor het herstel van je spieren. Daar komt bij dat het veel caseïne bevat, een eiwit waarvan de aminozuren langzaam en geleidelijk aan het lichaam worden afgegeven.
Hoeveel nodig? Onderzoekers hebben geconcludeerd dat ongeveer 20 gram eiwit na het sporten het herstel optimaal bevordert. Dat is ook precies wat in een portie kwark van 200 ml zit.
Een portie kwark, magere komt overeen met 150 gram.
melk, yoghurt, kwark of plantaardige zuivel en eventueel wat fruit: Ben je niet echt actief dan is 25-40 gram voldoende, heb je een actieve levensstijl dan is een ontbijt van 40-50 gram voor jou geschikt. Nu weet je toch (bijna) precies welke hoeveelheid bij jou past.
Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Als jij dus alleen maar magere producten eet kan het zijn dat je uiteindelijk te laag uitkomt met je calorieën. Daarnaast mis je ook een hoop gezonde vetten die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Ook halfvolle kwark en volle kwark kan je dus prima eten.
Hoeveelheid eiwit in kwark:
11,2 gram.
Eiwitten: melk, kwark
Melk en kwark zijn een goede bron van eiwitten en doordat de porties niet te groot zijn, ligt het ook niet zwaar op de maag. Je hebt eiwitten nodig voor het sporten omdat je spieren grotendeels zijn opgebouwd uit eiwitten.
Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine. Deze vitamine zorgt dat calcium wordt opgenomen in de botten en voorkomt dat het in het bloed komt.
Kwark is geliefd onder sporters, omdat het een hoog eiwitgehalte heeft. Vaak bevat kwark tussen de 8 en 11 gram eiwit per 100 gram, waardoor het eten van een (flink) portie ervan er al snel voor zorgt dat je aan je eiwit quotum komt.
Om dit herstel optimaal te laten verlopen is het essentieel om de juiste bouwstoffen beschikbaar te hebben, eiwitten dus! Dit maakt een bakje kwark eten 30-60 minuten voor het slapengaan de perfecte snack om je herstel in de nacht te bevorderen.
Waar magere kwark ongeveer 80 kcal per 100 gram bevat, is dat bij volle varianten maar liefst 180 gram. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je aan wilt komen. Maar wil je juist afvallen, dan kies je beter voor mager. Daar komt bij dat de vetten in volle kwark verzadigde vetten zijn.
Eet minder zuivel (-producten)
Door je inname van zuivel te beperken, kun je problemen zoals buikpijn, winderigheid en andere vervelende darmproblemen aanzienlijk verminderen. Vervang bijvoorbeeld je kwark/yoghurt of whey voor een plantaardige variant of een plantaardige eiwitshake.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Voor wie snel gewicht wil verliezen is het kwarkdieet ideaal. De eiwitten uit kwark zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Hierdoor is het mogelijk om zonder hongergevoel in een week tot 4 kilo te verliezen. Tijdens het kwarkdieet kun je eenvoudig het dieetschema volgen.
Portieverpakkingen kwark
Melkunie protein bijvoorbeeld of Lindahls Kvarg, die per portie meer dan 15 gram eiwitten bevatten en minder koolhydraten. Of je neemt een grotere verpakking halfvolle/volle kwark en neemt een portie zo'n 150 gram. Ook lekker met wat fruit en bijvoorbeeld wat kaneel erdoor.
Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft.
Qua kwark neem ik eigenlijk altijd 250g. De hoeveelheid fruit en noten verschilt nog wel eens. Meestal is het zo'n 100-150g fruit en 15-25g noten.
“Zuivel mag niet meer dan 10 of 20 procent van je totale dieet zijn”, zegt Smith. “Kies daarbij voor biologische en gezondere opties.”
Waarom is kwark een gezond ontbijt? Magere kwark zonder al te veel suikers, dus voornamelijk de naturel variant, is een gezond ontbijt. Kwark bevat veel eiwitten wat goed is voor de spieren en herstel ervan. Maar het bevat ook calcium en vitamine K2.