Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
✓ Maagdarmklachten. Voor alle probiotica geldt dat wanneer je daar ineens veel van neemt, je daar klachten van kunt krijgen zoals misselijkheid, winderigheid, buikpijn of verstopping (19). Merk je dat je last hebt na het drinken van kefir, bouw het dan langzaam op en begin met kleine beetjes.
Indien u er voldoende tijd voor heeft in de ochtend, dan raden wij u aan om kefir zoveel mogelijk op nuchtere maag te nemen. Heeft u die tijd simpelweg niet, dan kan het absoluut geen kwaad om kefir tijdens of na een maaltijd te eten of te drinken.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Het is heel goed voor je darmflora
De levende micro-organismen van kefir vormen door de vergisting een natuurlijk probiotica (1,3,5). Deze probiotica vindt zijn weg naar onze darmen en blijft daarachter om onze darmflora te vormen.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Als u de kefir pas ontvangen hebt:
De tweede oogst is al een stuk beter, maar pas na ongeveer één en soms zelfs 2 weken zal hij op zijn eindnivo zijn. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken. Ook kan het zo lang en nog langer duren, voordat er een tintel waarneembaar wordt in de drank.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Als u kefir in de supermarkt wilt kopen, dan hebt u de keuze uit talloze verschillende merken.
Melkkefir korrels tot 3 weken bewaren.
Eén daarvan is Skyr, wat een typisch IJslands product is. Skyr is qua textuur het best te vergelijken met magere kwark of goed ingedikte melkkefir. Hoewel Skyr naar verluid al honderden jaren in IJsland wordt gegeten, is dit melkproduct oorspronkelijk door de Vikingen vanuit Noorwegen meegebracht naar het eiland.
Kefir is een waardevolle aanvulling van nutriënten en een dagelijks aanvulling van goede bacteriën en gisten (2) Ook mensen met een lactose-intolerantie kunnen in veel gevallen wel tegen melkkefir. (3) De lactose wordt immers door de fermentatie afgebroken tot melkzuur.
Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Hoewel je melkkefir prima kunt drinken als vergelijkbare drankjes (gewoon zo of bijvoorbeeld door een smoothie), kun je het ook gebruiken in tal van recepten waarin yoghurt of karnemelk worden gebruikt. Denk aan dressings, maar ook American pancakes, muffins, taarten en zelfs brood!
Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed. Door de kamertemperatuur zal de kefir wél blijven fermenteren. Dat geeft een zuurdere smaak en verhoging van de alcohol.
Tip 3: Voeg vlak voordat je de waterkefir drinkt een scheut citroensap of ananassap toe. Lekker fris en tropisch. Niet mee laten trekken, de enzymen werken de probiotische werking van waterkefir tegen.