Natuurlijke beschermlaag Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem. Het warme water waar de meeste mensen een voorkeur voor hebben mag dan wel prettig aanvoelen, het verzacht ook de oliën in de huid.
Volgens dermatoloog Ellen de Haas is iedere dag douchen helemaal niet nodig. Te vaak douchen kan zelfs risico's met zich meebrengen. "Door vaak te douchen haal je al het vet weg van je huid. Dat vet beschermt juist je huid en maakt het zacht." Iedere dag douchen droogt je huid uit.
Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Warm douchen droogt je opperste huidlaag uit en daardoor kunnen slechte bacteriën een stuk makkelijker je huid binnendringen.
Elke dag douchen is niet nodig
Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Dokter Pierre Peterson is een gerespecteerde dermatoloog uit Los Angeles, Amerika. Hij vertelde aan het magazine Bustle dat een maximum van vier dagen een goede richtlijn is om te volgen. Volgens hem mag je dus drie tot vier dagen rondlopen zonder je trainingsbroek te wassen.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
"Je te vaak wassen doet meer kwaad dan goed", vertelt dermatoloog Katherine Ashenburg. "Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen.
Door te wassen met een zeep met een hogere pH-waarde, kan de natuurlijke balans van 'goede' schimmels en bacteriën in de vagina verstoord raken. Om de natuurlijke vaginale flora niet te verstoren maar wel schoon te houden is het voldoende om je vagina dagelijks te wassen met schoon, lauw water.
Hoewel een deo en een droogshampoo je fris doen geuren, is het toch beter om even onder de douche te springen na een flinke zweetpartij. Met jezelf wassen verwijder je olie, huidcellen, zweet en bacteriën. Doe je dan niet, dan kan dat zorgen voor puistjes of zelfs schimmelinfecties.
Enkele keren douchen per week is genoeg
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Het is belangrijk om bij een handwas eerst het wasmiddel in het water op te lossen en daarna pas het textiel in het sop te dompelen. Het wasgoed moet steeds onder water blijven en in beweging. Vooral gekleurd wasgoed moet nooit in het sop blijven staan, omdat het dan kan verkleuren.
'Het is beter dat je pas aangekochte kleren eerst wast voordat je ze aantrekt. ' Die waarschuwing heeft het Franse Agentschap voor de Gezondheid (ANSES) woensdag rondgestuurd. 'Want nieuwe kleren bevatten vaak giftige, soms zelfs kankerverwekkende stoffen. ' Hetzelfde advies weerklinkt bij de FOD Gezondheid.
Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen 29% minder vaak ziek worden (2). Of in ieder geval: ze meldden zich minder vaak ziek op het werk of op school. Aan het onderzoek deden ruim 3000 mensen mee.
Verzorgend wassen wordt ook wel wassen-zonder-water genoemd. Verzorgend wassen werkt met speciale met vloeistof geïmpregneerde washandjes of -doekjes. Met deze al dan niet voorverwarmde wegwerpdoekjes of -washandjes wordt een wasbeurt gegeven zonder dat daar een waskom, water en zeep of handdoeken bij nodig zijn.
Hoe kort douchen is duurzaam douchen? De gemiddelde Nederlander doucht elke dag 7,4 minuten (bron: Milieu Centraal). Daag jezelf uit en probeer met een douchetimer maximaal 5 minuten te douchen. Dat lukt je vast!
Uitslag. Volgens de experten zal elke huid anders reageren. "In het algemeen kunnen we stellen dat een huid die niet gewassen wordt kan jeuken, maar er kan ook roze vettige, schilferige uitslag ontstaan op delen van het gezicht, de hoofdhuid en de borst", zegt Elizabeth Tanzi, directrice van Capital Laser & Skin Care.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen.
De frequentie van het douchen met de gewone douchekop is 0,73 per dag, die voor de waterbesparende douchekop 0,82 per dag en voor de regendouche 0,64. Mannen maken iets vaker gebruik van de douche dan vrouwen, en datzelfde geldt voor de 15- tot 25-jarigen ten opzichte van de andere leeftijdsgroepen.
Tegenwoordig vinden we het heel normaal om twee keer per dag te douchen, terwijl mensen vroeger maar een keer per week in bad gingen.