Er zitten 88 kilocalorieën in 1 grote (100 gram) aardappelen, rauw. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'aardappelen, rauw'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Veel mensen denken dat de koolhydraten of het zetmeel, en dus ook de aardappel, dik maakt. Eén gram koolhydraten levert nochtans maar 4 kcal terwijl 1 gram vet je 9 kcal oplevert. Bovendien bevatten aardappelen minder dan 1 gram vet. Een normale portie (200 g) gekookte aardappelen brengt ongeveer 150 kcal aan.
Aardappelen: gekookt 100 gram = ongekookt 90 (x 0,9) Pasta: gekookt 100 gram = ongekookt 40 gram (x 0,4)
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van.
Ukie: Als je wilt afvallen, kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten. Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen ook nog beter. Aardappels zijn vezelrijk en bevatten veel ijzer en vitamine C, wat niet in pasta of rijst zit.
Gewone aardappelen leveren koolhydraten en kalium. De voedingswaarde varieert afhankelijk van het type en de bereiding. Zoals u hieronder zult zien, krijgt u per 100 gram aardappelen veel meer waar voor uw geld in vergelijking met pasta en rijst - wat het een uitstekende keuze maakt voor degenen die op een vetverliesreis zijn.
Aardappels en overgewicht
Aardappels bevatten geen vet en zijn een bron van voedingsvezels. Dat maakt ze een geschikte bron van koolhydraten voor wie wat gewicht wil verliezen. Wie een koolhydraatbeperkt dieet volgt om af te vallen, kan een kleine portie aardappels nemen en dit aanvullen met een ruime portie groenten.
Het antwoord is volmondig "nee"! Aardappelen bevatten helemaal niet zo veel calorieën: 200 gram gekookte aardappelen leveren ongeveer zo'n 150 kcal. En bovendien zijn ze ook een goede bron van voedingsvezels, kalium, vitamine B en C.
Hoeveel val je af met gezond eten? Door gezond te eten kun je tot 2 kilo per week afvallen. Kies voor koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en onbewerkt mager vlees. Vermijd snelle koolhydraten uit onder andere witbrood, witte pasta, chips en suiker.
Vanwege het vetgehalte in friet lijkt het waarschijnlijk dat pasta de gezondere keuze is . Het bevat namelijk meer eiwitten, waarvan bekend is dat ze ervoor zorgen dat je langer een vol gevoel hebt tussen de maaltijden door.
Hoeveel aardappelen per persoon? Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous.
Wanneer je de aardappels schilt en in frietjes snijdt kan je ze met een kleine hoeveelheid olie bakken in de airfryer. Gebruikt bijvoorbeeld 1 eetlepel olie op 500 gram aardappelen. Per 100 gram aardappelen krijg je dan 106 kcal, 2 gram vet en 0 gram zout binnen.
Belangrijke voedingsstoffen en weinig calorieën
Een stukje kip levert gemiddeld 140 kcal per 100 g. Een kipfilet, het magerste stukje, telt maar ongeveer 100 kcal per 100 g.
100 gram aardappels bevat 19 gram koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel. Verder bevatten aardappels een klein beetje (2 gram) hoogwaardig eiwit en helemaal geen vet. Per 100 gram bevatten aardappels zo'n 2 gram voedingsvezel. Aardappels bestaan voor het grootste deel uit water: maar liefst voor 77%.
Hoeveel calorieën bevat een ei? Een ei (60 g) levert ongeveer 90 kcal. Dat is nog geen 5% van de totaal aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag (gemiddeld zo'n 2000 kcal).
Ze zijn cholesterolvrij en natriumvrij, met slechts 110 calorieën per portie van 5,3 oz . Gebaseerd op de 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans (DGAs), kunnen aardappelen Amerikanen van alle leeftijden helpen een gezond eetpatroon te volgen.
Ga niet minder eten dan de aanbevolen energiebeperking van 1500 kcal voor vrouwen of 1800 kcal voor mannen. Daarnaast is het belangrijk om een realistisch streefgewicht te kiezen.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Om af te vallen adviseren wij je om dagelijks ongeveer 500 Kcal minder te eten dan je caloriebehoefte is. Daarmee val je ongeveer een halve kilo per week af. Je berekent als eerst jouw caloriebehoefte en trekt daar vervolgens 500 Kcal vanaf.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Wanneer je een dieet voor gewichtsverlies samenstelt, zijn aardappelen meestal niet het eerste voedsel dat in je opkomt. Dit komt omdat ze een slechte reputatie hebben als vet en koolhydraatrijk . Aardappelen kunnen echter een geweldige aanvulling zijn op elk dieet voor gewichtsverlies als je weet hoe je ze op de juiste manier bereidt.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon. Zo krijg je alsnog een gezonde portie binnen, maar wel iets minder dan normaal gesproken.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.