Wanneer condoleance kaart sturen Wanneer een condoleance kaart te sturen, daar zijn niet echt regels voor. Het is gebruikelijk om de kaart in principe zo snel mogelijk na het bekend worden van het overlijden te sturen. Maar kun je nog niet de juiste woorden vinden, dan mag het (uiteraard) ook best een dag later.
Een rouwkaart wordt zo snel mogelijk na het overlijden verstuurd. Meestal binnen één á twee dagen na het overlijden. Dit zorgt ervoor dat familie, vrienden en andere genodigden snel op de hoogte zijn van de uitvaart.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Bij veel PostNL-punten moet je de rouwpost voor 16.30 uur aanleveren. We bezorgen de rouwkaarten dan op de eerstvolgende bezorgdag (dinsdag t/m zaterdag).
Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Er niets mis met van harte gecondoleerd. De woordgroep van harte betekent 'oprecht, gemeend'. Wie van harte gecondoleerd zegt of schrijft, wil haar of zijn medeleven dus iets nadrukkelijker en persoonlijker overbrengen. Alleen gecondoleerd zeggen komt op sommigen wat kort en afstandelijk over.
In het algemeen is het zo dat een overledene die goed gekoeld is, dat vaak 10 dagen kan doorstaan.
De kaart en envelop worden voorzien van een rouwpostzegel en met een rouwverzendset met voorrang bij de post aangeboden. Familie en vrienden ontvangen de kaart dinsdag via de postbode, dit is een garantie en service van PostNL.
Bij een uitvaart denken we vaak aan zwarte of andere donkere kleding. Dit is een teken van rouw, vandaar dat deze kleuren gebruikelijk zijn om te dragen. Vermijd dus vooral felle kleuren en vrolijke prints en blijf in het kleurenpalet zwart, grijs, wit of een andere basiskleur.
Condoleren via Whatsapp
Het is belangrijk om een passende en empathische toon aan te slaan in je bericht. Begin bijvoorbeeld met “Gecondoleerd met het verlies van [naam overledene]”. Je kunt ook persoonlijke herinneringen aan de overledene delen als je denkt dat dit gewaardeerd wordt.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Begrafenissen zijn in principe openbaar toegankelijk. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met een van de nabestaanden, al dan niet via de uitvaartverzorger als je geen uitnodiging hebt ontvangen én je wel graag aanwezig wilt zijn.
Het is niet zo dat een begrafenis of crematie pas na 5 dagen plaats MAG vinden. De termijn van 5 dagen wordt vaak genomen als compromis tussen het tijdig zo veel mogelijk mensen op de hoogte stellen van het overlijden en de zaak niet onnodig te rekken en het belang van de volksgezondheid.
12-04-2022. In de wet staat beschreven dat de asbus een maand na de dag van het afscheid in het crematorium blijft staan. Dit is omdat de as beschikbaar moet zijn voor justitieel onderzoek, maar ook zodat nabestaanden de tijd hebben om een weloverwogen keuze te maken voor de asbestemming.
Een rouwkaart richt u in het algemeen aan alle mensen die u op de hoogte wilt stellen van het overlijden. Dus zowel familie als vrienden, kennissen, buren en collega's.
Rigor mortis (lijkstijfheid)
Door chemische processen worden de na overlijden verslapte spieren stijf.
Eerst vallen bijvoorbeeld de longen uit (ARDS) , gevolgd door lever, darmen, nieren en/of andere functies, zoals de bloedstolling.
Als je komt te overlijden gebeurt er niks met je ziel, die verdwijnt gewoon. Op wetenschappelijk niveau zijn er ook opvattingen die zeggen dat de ziel helemaal niet bestaat. Gedachten, emoties en herinneringen van een persoon bestaan alleen maar in de hersenen en deze verdwijnen na je overlijden.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Als je van harte gecondoleerd zegt, zeg je dus eigenlijk 'ik condoleer je vanuit mijn hart'. Iemand condoleren vanuit je hart is natuurlijk heel troostrijk. Bedenk wel dat 'van harte' meestal gezegd wordt bij een positieve gebeurtenis, zoals een verjaardag of het halen van bijvoorbeeld een rijbewijs.
De teksten “Gecondoleerd met uw verlies”, Sterkte in deze moeilijke tijd” of “Mijn innige deelneming” zijn altijd goed om te gebruiken om te condoleren. U hoeft niet bang te zijn als u niet uit uw woorden komt. De nabestaanden ontwijken uit angst om iets verkeerd te zeggen is veel pijnlijker.